Oxfiléspett

Introduktion och förberedelse

Oxfiléspett med tärnad oxfilé och grönsaker som rödlök, paprika, zucchini och cocktailtomater serverade med Bearnaisesås, klyftpotatis och grönsallad.

Du kan laga hemgjord Bearnaisesås som i receptet nedan eller köpa färdig. Detsamma gäller klyftpotatisen. Godast blir att laga själv.

Grilla ute eller inne

  • Godast blir spetten tillagade på utegrill.

Ett alternativ är på spisen i en grillpanna - stek några minuter på varje sida till önskad stekgrad. Låt vila fem minuter innan servering.

De kan även tillagas i ugnen på galler direkt under grillelementet (sätt ugnen på max grill och grilla dem på ett galler med långpanna och folie under i ca 5 minuter på varje sida).

Funkar med restbitar på oxfilé

En fördel med spett är att du kan använda restbitar samt de billigare delarna av oxfilén ex. svansen och huvudet. Köttet skär du ändå i tärningar.

Räkna 4x130 gram oxfilé (4x6 kuber kött i storlek ca 3x3x3 cm) som träs på fyra stora eller åtta mindre spett.

Andra tillbehör

Att dricka till

Ett fyllig lagrat rött vin passar till - jag hade en lite rustik men bärig Merlot från Bourdeaux. Lite snällare är en Merlot eller Cabernet Sauvignon från Australien.

Ett lent väl lagrat spanskt vin från Rioja av druvan Tempranillo är ett annat gott alternativ.

Oxfiléspetten med Bea, klyftpotatis, sallad och ett glas rött vin.
Oxfiléspetten med Bea, klyftpotatis, sallad och ett glas rött vin.

4 portioner oxfiléspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 520 gram oxfilé
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 8 cocktailtomater
  • 8 små träspett eller 4 större spett
  • Marinad: 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Klyftpotatis: 8 fasta potatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • Bearnaisesås: 1 msk finhackad schalottenlök
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 150 gram smör
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk färsk hackad dragon eller 2 tsk torkad dragon
  • Sallad: 1 liten påse grönsallad, 2 rivna morötter, en bit riven rättika samt vinägrett på olivolja, vinäger, salt och peppar

Tillagning

  1. Lägg träspett i blöt.
  2. Tänd grillen om du ska grilla ute.
  3. Skär oxfilén i kuber ca 3x3x3 cm - se till så att du får ut 20 eller 24 stycken bitar.
  4. Skala och skär rödlöken i klyftor.
  5. Skölj och skär paprikan i fyrkanter ca 3x3 cm.
  6. Skölj och dela zucchini på längden och sedan i halvmånar.
  7. Skölj tomater.
  8. Varva oxfilé och grönsaker på spetten efter tycke. Förslagsvis som på bilden: lök, oxfilé, paprika, zucchini, oxfilé, tomat, oxfilé, paprika, zucchini och lök.
  9. Blanda marinaden av olja, salt och svartpeppar. Pensla spetten runt om. Lägg dem på ett fat eller tallrik.
  10. Klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader.
  11. Skala och klyfta potatisen. Skölj den i ett durkslag.
  12. Lägg potatisen på en ugnsplåt och blanda med olja och salt.
  13. Sätt in i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt dem efter en kvart.
  14. Skölj sallad och blanda den. Gott är en grönsallad med rivna morötter och rättika samt vinägrett vid sidan.
  15. Bearnaisesås: Smält smöret och sätt åt sidan att svalna något.
  16. Värm ett vattenbad i en stor panna med höga kanter. Koka upp och låt sjuda.
  17. Skala och finhacka schalottenlök. Lägg 1 msk i en såskastrull med vatten, vinäger och vitpeppar.
  18. Koka ner till hälften.
  19. Skölj och hacka persilja samt ev. färsk dragon om du har det.
  20. Kläck och separera äggulorna. Spara äggulorna i ett glas eller skål.
  21. Ta fram en elvisp och vispa på låg hastighet ner ägg i lökblandningen i kastrullen.
  22. Tillsätt det smälta smöret under vispning lite i taget. Öka hastigheten.
  23. När allt smör är tillsatt så sätter du kastrullen i vattenbadet och fortsätter vispa tills bearnaisesåsen tjocknar (det tar några minuter). Ta ur såsen ur vattenbadet. Ta av vattenbadet från spisen.
  24. Tillsätt hackad persilja och dragon. Smaka av med salt och peppar. En nypa socker kan också behövas.
  25. Använd gärna det något avsvalnade vattenbadet för att hålla såsen varm medan du lagar oxfilén. Är vattenbadet för varmt kan såsen spricka så vill du ej riskera det så låt såsen svalna - den är god ändå.
  26. Grilla oxfiléspetten några minuter på varje sida så att de får färg. Grilla till önskad stekgrad utan att bränna dem. Ta gärna upp ett spett och skär i en köttbit för att kontrollera stekgraden. Vanligt och gott är medium - lite blodigt i mitten.
  27. Servera oxfiléspetten med klyftpotatisen, bearnaisesåsen samt salladen och njut. Strö gärna lite flingsalt samt nymalen svartpeppar på spetten vid servering.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 797 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-28