Jordgubbstårta med kokos

Marängbottnar smaksatta med kokos varvade med jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar .
Tårtan blir också god med fyllning av kall rabarber som skalats, hackats och kokats med socker. En mycket god kombination. Speciellt gott till jordgubbstårtan är sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan semillon från USA eller Australien.

1 jordgubbstårta med kokos, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 stora äggvitor (eller 6 små)
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • 3 dl kokos
  • 2 dl puffat ris
  • 3 dl jordgubbssylt
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 liter jordgubbar
  • 8 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gör först marängbotten: rita upp två cirklar på ca 24 cm diameter på två bakplåtspapper. Lägg på två ugnsplåtar.
  3. Vispa äggvitorna med elvisp eller i matberedare till ett hårt skum några minuter.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter.
  5. Blanda i puffat ris och kokos.
  6. Bred ut marängsmeten i ett jämnt lager inom cirklarna på bakplåtspappret.
  7. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen i 1 timme och en kvart.
  8. Ta ut bottnarna, skär loss dem från botten och låt den sedan på plåten med bakplåtspappret.
  9. Vispa grädde (tillsätt någon tsk vaniljsocker efter smak).
  10. Rensa jordgubbar. Dela dem ev. i halvor.
  11. Ta fram en bricka eller stort fat. Bygg en tårta med botten underst vilken du breder jordgubbssylt samt hälften av grädden.
  12. Lägg på en till tårtbotten och toppa med vispad grädde runt om hela tårtan. Lägg på jordgubbar. Jordgubbstårta med kokos är klar att servera. Garnera ev. med blad av citronmeliss.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer