Jordgubbstårta med kokos

Jordgubbs- och marängtårta med marängbottnar smaksatta med kokos varvade med jordgubbssylt och garnerad med grädde och färska jordubbar. Kan även garneras med blad av citronmeliss samt havreflarn.

Tårtan blir också god med fyllning av kall rabarber som skalats, hackats och kokats med socker. En mycket god kombination.

Speciellt gott till jordgubbstårtan är sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan semillon från USA eller Australien.

1 jordgubbstårta med kokos, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 stora äggvitor (eller 6 små)
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • 3 dl kokos
  • 2 dl puffat ris
  • 3 dl jordgubbssylt
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 liter jordgubbar
  • 8 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gör först marängbotten: rita upp två cirklar på ca 24 cm diameter på två bakplåtspapper. Lägg på två ugnsplåtar.
  3. Vispa äggvitorna med elvisp eller i matberedare till ett hårt skum några minuter.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter.
  5. Blanda i puffat ris och kokos.
  6. Bred ut marängsmeten i ett jämnt lager inom cirklarna på bakplåtspappret.
  7. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen i 1 timme och en kvart.
  8. Ta ut bottnarna, skär loss dem från botten och låt den sedan på plåten med bakplåtspappret.
  9. Vispa grädde (tillsätt någon tsk vaniljsocker efter smak).
  10. Rensa jordgubbar. Dela dem ev. i halvor.
  11. Ta fram en bricka eller stort fat. Bygg en tårta med botten underst vilken du breder jordgubbssylt samt hälften av grädden.
  12. Lägg på en till tårtbotten och toppa med vispad grädde runt om hela tårtan. Lägg på jordgubbar. Jordgubbstårta med kokos är klar att servera. Garnera ev. med blad av citronmeliss.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer