Jordgubbstårta med kokos

Jordgubbs- och marängtårta med marängbottnar smaksatta med kokos varvade med jordgubbssylt och garnerad med grädde och färska jordubbar. Kan även garneras med blad av citronmeliss samt havreflarn.

Tårtan blir också god med fyllning av kall rabarber som skalats, hackats och kokats med socker. En mycket god kombination.

Speciellt gott till jordgubbstårtan är sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan semillon från USA eller Australien.

1 jordgubbstårta med kokos, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 stora äggvitor (eller 6 små)
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • 3 dl kokos
  • 2 dl puffat ris
  • 3 dl jordgubbssylt
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 liter jordgubbar
  • 8 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gör först marängbotten: rita upp två cirklar på ca 24 cm diameter på två bakplåtspapper. Lägg på två ugnsplåtar.
  3. Vispa äggvitorna med elvisp eller i matberedare till ett hårt skum några minuter.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter.
  5. Blanda i puffat ris och kokos.
  6. Bred ut marängsmeten i ett jämnt lager inom cirklarna på bakplåtspappret.
  7. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen i 1 timme och en kvart.
  8. Ta ut bottnarna, skär loss dem från botten och låt den sedan på plåten med bakplåtspappret.
  9. Vispa grädde (tillsätt någon tsk vaniljsocker efter smak).
  10. Rensa jordgubbar. Dela dem ev. i halvor.
  11. Ta fram en bricka eller stort fat. Bygg en tårta med botten underst vilken du breder jordgubbssylt samt hälften av grädden.
  12. Lägg på en till tårtbotten och toppa med vispad grädde runt om hela tårtan. Lägg på jordgubbar. Jordgubbstårta med kokos är klar att servera. Garnera ev. med blad av citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept