Jordgubbstårta med kokos

Introduktion och förberedelse

Jordgubbs- och marängtårta med marängbottnar smaksatta med kokos varvade med jordgubbssylt och garnerad med grädde och färska jordubbar. Kan även garneras med blad av citronmeliss samt havreflarn.

Tårtan blir också god med fyllning av kall rabarber som skalats, hackats och kokats med socker. En mycket god kombination.

Speciellt gott till jordgubbstårtan är sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan semillon från USA eller Australien.

1 jordgubbstårta med kokos, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 stora äggvitor (eller 6 små)
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • 3 dl kokos
  • 2 dl puffat ris
  • 3 dl jordgubbssylt
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 liter jordgubbar
  • 8 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gör först marängbotten: rita upp två cirklar på ca 24 cm diameter på två bakplåtspapper. Lägg på två ugnsplåtar.
  3. Vispa äggvitorna med elvisp eller i matberedare till ett hårt skum några minuter.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter.
  5. Blanda i puffat ris och kokos.
  6. Bred ut marängsmeten i ett jämnt lager inom cirklarna på bakplåtspappret.
  7. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen i 1 timme och en kvart.
  8. Ta ut bottnarna, skär loss dem från botten och låt den sedan på plåten med bakplåtspappret.
  9. Vispa grädde (tillsätt någon tsk vaniljsocker efter smak).
  10. Rensa jordgubbar. Dela dem ev. i halvor.
  11. Ta fram en bricka eller stort fat. Bygg en tårta med botten underst vilken du breder jordgubbssylt samt hälften av grädden.
  12. Lägg på en till tårtbotten och toppa med vispad grädde runt om hela tårtan. Lägg på jordgubbar. Jordgubbstårta med kokos är klar att servera. Garnera ev. med blad av citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.