Varmrökt lax med gurksallad

Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.

4-6 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 bit varmrökt lax, räkna 400 - 500 gram ca 100 - 125 gram per portion
  • 1 gurka
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl matyoghurt (grekisk yoghurt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 3 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Lägg upp laxen på ett fat. Värm den ev. i mikron eller ugnen lite innan servering. Varmrökt lax är godast lite ljummen.
  2. Skölj gurkan. Skala ev. några ränder i skalet på gurkan med en potatisskalare.
  3. Dela gurkan på längden.
  4. Gröp och skrapa ur fröna med en tesked.
  5. Skiva gurkan i 0,5 cm breda skivor.
  6. Lägg gurkskivorna i en skål och tillsätt matyoghurt, creme fraiche, salt, dill, citronsaft och svartpeppar. Smaka av med ev. mer salt, citron och peppar.
  7. Servera laxen med gurksalladen bredvid.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer