Varmrökt lax med gurksallad

Introduktion och förberedelse

Köp en bit varmrökt lax och servera med en frisk och god gurksallad samt kokt potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis. Gott och lättlagat som sommarlunch, enkel middag eller serverad på en buffé exempelvis till påsk, midsommar eller jul.

Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.

Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.

4 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 bit varmrökt lax, räkna 400 - 500 gram ca 100 - 125 gram per portion
  • 1 gurka
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl matyoghurt (grekisk yoghurt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 3 krm svartpeppar
  • 4 portioner kokt färskpotatis eller delikatesspotatis

Tillagning

  1. Lägg upp laxen på ett fat. Värm den ev. i mikron eller ugnen lite innan servering. Varmrökt lax är godast lite ljummen.
  2. Skölj gurkan. Skala ev. några ränder i skalet på gurkan med en potatisskalare.
  3. Dela gurkan på längden.
  4. Gröp och skrapa ur fröna med en tesked.
  5. Skiva gurkan i 0,5 cm breda skivor.
  6. Lägg gurkskivorna i en skål och tillsätt matyoghurt, creme fraiche, salt, dill, citronsaft och svartpeppar. Smaka av med ev. mer salt, citron och peppar.
  7. Servera laxen med gurksalladen bredvid.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.