Varmrökt lax med gurksallad

Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.

4-6 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 bit varmrökt lax, räkna 400 - 500 gram ca 100 - 125 gram per portion
  • 1 gurka
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl matyoghurt (grekisk yoghurt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 3 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Lägg upp laxen på ett fat. Värm den ev. i mikron eller ugnen lite innan servering. Varmrökt lax är godast lite ljummen.
  2. Skölj gurkan. Skala ev. några ränder i skalet på gurkan med en potatisskalare.
  3. Dela gurkan på längden.
  4. Gröp och skrapa ur fröna med en tesked.
  5. Skiva gurkan i 0,5 cm breda skivor.
  6. Lägg gurkskivorna i en skål och tillsätt matyoghurt, creme fraiche, salt, dill, citronsaft och svartpeppar. Smaka av med ev. mer salt, citron och peppar.
  7. Servera laxen med gurksalladen bredvid.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer