Gubbelini

Introduktion och förberedelse

Gubbelini - en jordgubbsbellini - kallar jag min variant på klassisk Bellini med färska jordgubbar istället för persika toppad med mousserande vin som Champagne, spumante, cava, prosecco eller sekt.

Kan också kallas för Rossini om du tar prosecco.

Välj helst svenska mogna och smakrika jordgubbar.

Serveringsförslag

  • En fruktig och läskande cocktail, fördrink eller välkomstdrink till sommarfesten, grillfest eller middag.
  • Servera drinken i höga flöjtglas eller champagneglas. Även vinkupor eller Gin&tonic-kupor passar.

Val av mousserande vin

Blir lyxigast med fransk Champagne. Ska du ha till många på en fest så kan du ta prisvärd och god italiensk spumante som Franciacorta eller prosecco; spansk cava eller tysk sekt.

Ytterligare alternativ är att ta torr fransk cider eller Cremant de Bourgogne istället för skumpa.

Varianter

  • Kan även göras med annan puré av bär eller frukt som mangopuré eller persikopuré.
  • Prova med hallon för Hallonini - ersätt då jordgubbar med halloncoulis.

Kan förberedas

Jordgubbspuréen kan förberedes innan och förvaras i kylen någon dag. Spara en jordgubbe då till garnering.

Alkoholfri variant

Alkoholfri variant gör du med alkoholfritt mousserande vitt vin.

2 glas gubbelini

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 6 jordgubbar, ca 30-40 gram
  • 3 tsk florsocker
  • 30 cl champagne eller mousserande vin, väl kylt

Tillagning

  1. Skölj, rensa och snoppa jordgubbar. Förslag är att spara två små jordgubbar; eller skära ut två halvor eller två fina skivor jordgubbe och spara till garnering.
  2. Skär resten av jordgubbarna i bitar och mosa med socker i en skål eller mixa med stavmixer eller annan mixer. Tryck genom en finmaskig sil så att du får en len och fin jordgubbspuré.
  3. Fördela jordgubbspuréen i höga flöjtglas exempelvis champagneglas. Vitvinsglas eller Gin&Tonic-kupor funkar också.
  4. Fyll upp med väl kyld champagne eller mousserande vin.
  5. Garnera med en skiva jordgubbe eller på valfritt vis.
E-mail
Medel: 3.9 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-26