Gubbelini

Gubbelini - en jordgubbsbellini - kallar jag min variant på klassisk Bellini med färska jordgubbar istället för persika toppad med mousserande vin som Champagne, spumante, cava, prosecco eller sekt.

En fruktig och läskande cocktail, fördrink eller välkomstdrink till sommarfesten, grillfest eller middag.

Blir lyxigast med fransk Champagne. Ska du ha till många på en fest så kan du ta prisvärd (lite billigare) och god italiensk spumante som Franciacorta, spansk cava eller tysk sekt. Ytterligare alternativ är att ta torr fransk cider eller Cremant de Bourgogne istället för skumpa.

Servera drinken i höga flöjtglas eller champagneglas.

Välj svenska mogna och smakrika jordgubbar. Kan även göras med hallonsmak till Hallonini och ersätt då jordgubbar med halloncoulis.

Alkoholfri variant gör du med alkoholfritt mousserande vitt vin.

2 glas gubbelini

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 6 jordgubbar
  • 3 tsk florsocker
  • 30 cl champagne eller mousserande vin, väl kylt
  • 1-2 jordgubbar till garnering

Tillagning

  1. Rensa och snoppa jordgubbar och mosa dem med socker så fint du kan. Tryck genom en finmaskig sil så att du får en len och fin jordgubbspuré. Fördela jordgubbarna i höga flöjtglas exempelvis champagneglas. Vitvinsglas funkar också.
  2. Fyll upp med väl kyld champagne eller mousserande vin.
  3. Garnera eventuellt med en hel eller halv jordgubbe.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.