Brynt smör

Introduktion och förberedelse

Hur du gör brynt smör som får en nötig och god smak. Kallas Beurre Noissete - hasselnötssmör - på franska.

Lätt- och snabblagat samt mycket gott att skeda över fiskrätter med mera.

När smöret bryns bildas smak- och dofter som påminner om smörkola enligt maillardreaktionen.

Serveringsförslag

Brynt smör är gott att ösa över rätter vid servering - främst fiskrätter.

Varianter

  • Lägg ner 1-2 blad salvia för brynt salviasmör. 1 liten kvist rosmarin för rosmarinsmör. Eller någon msk citronsaft på slutet för Beurre Meunière - klassiskt till plattfisk som sjötunga.
  • Klarerat smör är smält smör där du sparat smöroljan och hällt bort mjölkproteinerna - det grumliga i botten av smöret. Klarerat smör kan du förbereda innan och ha att steka i på höga temperaturer för att få en god smörsmak utan att det bränns då smöroljan tål högre temperaturer.
  • Skirat smör är som brynt smör fast inte så brunt utan lite mer åt bara smält smör. Då brukar jag hälla bort det grumliga i botten - bottensatsen.
  • Överkurs är att göra eget smör av grädde.

8 portioner, 2 dl brynt smör

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 200 gram smör, saltat eller osaltat

Tillagning

  1. Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
  2. Smält och rör hela tiden på lite över medelvärme.
  3. När smöret fått en mörkare ljust brun färg är det klart. Akta så det ej bränns.
  4. Kontrollera gärna med en stektermometer - temperaturen ska vara 125 °C. 
  5. Häll över i en skål eller såssnipa samt servera direkt.
  6. Eller sätt ner kastrullen i diskho med vatten att svalna av något så att smöret ej bränns. Håll sedan varmt fram till servering.
  7. Skeda eller häll över det brynta smöret på den rätt du önskar.
  8. Du använder hela smöret och häller inte bort något.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 182 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25