Brynt smör
Hur du gör brynt smör som får en nötig och god smak. Lätt- och snabblagat samt mycket gott att skeda över likt sås till fiskrätter med mera.
Ljusare brynt smör kallas Beurre Noisette - hasselnötssmör och mörkare brynt smör Beurre noir - svart smör på franska.
När smöret bryns bildas smak- och dofter av mjölkprotein och mjölksocker som påminner om smörkola enligt maillardreaktionen.
Tillagning
- Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
- Smält smöret på lite över medelvärme och rör med en visp under tiden.
- Värm smöret tills det fått en nötig doft och brun färg. Kontrollera gärna med en stektermometer. Temperaturen ska vara mellan 125°C-150°C. Ju högre temperatur desto mörkare brynt smör - det är en smaksak. Akta så smöret ej bränns.
- Ta av kastrullen från värmen och häll över smöret i en skål eller såssnipa som tål hög värme. Eller kyl ner kastrullen något i ett vattenbad så smöret ej bränns.
- Skumma eventuellt bort det vita som bildas på ytan med en sked.
- Nu är smöret klart att servera. Det kan också hållas varmt på låg värme till servering.
- Skeda eller häll över det brynta smöret på den rätt du önskar.
Serveringsförslag
- Brynt smör är gott att skeda över som sås.
- Passar främst fiskrätter som valfri stekt eller grillad fisk, rockavinge, grillad lax, stekt lax, grillspett med fisk, grillade pilgrimsmusslor, grillade räkor, stekt strömming och att skeda över matjessill på fat.
- Eller istället för skirat smör till laxpudding, torsk, plattfisk, gädda, skrubba, gös, sik med mera.
- Eller skeda över kokt färskpotatis eller grönsaker som grillad sparris eller kokt sparris.
- Brynt smör kan även användas i bakning för att få en extra fyllig och nötig smak till förslagsvis mördegskakor, chocolate chip cookies och sockerkaka.
Varianter
- Lägg ner 1-2 blad salvia för brynt salviasmör.
- Lägg till 1 liten kvist rosmarin för rosmarinsmör.
- Tillsätt någon msk citronsaft på slutet för Beurre Meunière - klassiskt till stekt plattfisk som sjötunga.
Tips
- Vanligast är att använda osaltat smör men även saltat smör går fint.
- Smöret kan förberedas i god tid och värmas till servering. Håller flera flera månader i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 342 kcal