Brynt smör

Introduktion och förberedelse

Hur du gör brynt smör som får en nötig och god smak. Lätt- och snabblagat samt mycket gott att skeda över likt sås till fiskrätter med mera.

Ljusare brynt smör kallas Beurre Noisette - hasselnötssmör och mörkare brynt smör Beurre noir - svart smör på franska.

När smöret bryns bildas smak- och dofter av mjölkprotein och mjölksocker som påminner om smörkola enligt maillardreaktionen.

Serveringsförslag

Varianter

  • Lägg ner 1-2 blad salvia för brynt salviasmör.
  • Lägg till 1 liten kvist rosmarin för rosmarinsmör.
  • Tillsätt någon msk citronsaft på slutet för Beurre Meunière - klassiskt till stekt plattfisk som sjötunga.

Tips

  • Vanligast är att använda osaltat smör men även saltat smör går fint.
  • Smöret kan förberedas i god tid och värmas till servering. Håller flera flera månader i kylen.

2 dl brynt smör, 4-8 portioner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 11 min

Ingredienser

  • 250 gram smör, saltat eller osaltat

Tillagning

  1. Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
  2. Smält smöret på lite över medelvärme och rör med en visp under tiden.
  3. Värm smöret tills det fått en nötig doft och brun färg. Kontrollera gärna med en stektermometer. Temperaturen ska vara mellan 125°C-150°C. Ju högre temperatur desto mörkare brynt smör - det är en smaksak. Akta så smöret ej bränns.
  4. Ta av kastrullen från värmen och häll över smöret i en skål eller såssnipa som tål hög värme. Eller kyl ner kastrullen något i ett vattenbad så smöret ej bränns.
  5. Skumma eventuellt bort det vita som bildas på ytan med en sked.
  6. Nu är smöret klart att servera. Det kan också hållas varmt på låg värme till servering.
  7. Skeda eller häll över det brynta smöret på den rätt du önskar.
E-mail
Medel: 3.6 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 342 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-17

Tillbehör och liknande recept: