Brynt smör
Introduktion och förberedelse
Hur du gör brynt smör som får en nötig och god smak. Kallas Beurre Noissete - hasselnötssmör - på franska.
Lätt- och snabblagat samt mycket gott att skeda över fiskrätter med mera.
När smöret bryns bildas smak- och dofter som påminner om smörkola enligt maillardreaktionen.
Serveringsförslag
Brynt smör är gott att ösa över rätter vid servering - främst fiskrätter.
- Passar bland annat till stekt strömming och att skeda över matjessill på fat.
- Eller istället för skirat smör till laxpudding, torsk, plattfisk, gädda, skrubba, gös, sik med mera.
- Brynt smör kan även användas i bakning till madeleine, mördegskakor och sockerkaka.
Varianter
- Lägg ner 1-2 blad salvia för brynt salviasmör. 1 liten kvist rosmarin för rosmarinsmör. Eller någon msk citronsaft på slutet för Beurre Meunière - klassiskt till plattfisk som sjötunga.
- Klarerat smör är smält smör där du sparat smöroljan och hällt bort mjölkproteinerna - det grumliga i botten av smöret. Klarerat smör kan du förbereda innan och ha att steka i på höga temperaturer för att få en god smörsmak utan att det bränns då smöroljan tål högre temperaturer.
- Skirat smör är som brynt smör fast inte så brunt utan lite mer åt bara smält smör. Då brukar jag hälla bort det grumliga i botten - bottensatsen.
- Överkurs är att göra eget smör av grädde.
Tillagning
- Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
- Smält och rör hela tiden på lite över medelvärme.
- När smöret fått en mörkare ljust brun färg är det klart. Akta så det ej bränns.
- Kontrollera gärna med en stektermometer - temperaturen ska vara 125 °C.
- Häll över i en skål eller såssnipa samt servera direkt.
- Eller sätt ner kastrullen i diskho med vatten att svalna av något så att smöret ej bränns. Håll sedan varmt fram till servering.
- Skeda eller häll över det brynta smöret på den rätt du önskar.
- Du använder hela smöret och häller inte bort något.
Uppskattat näringsvärde per portion: 182 kcal