Nubbesallad

Nubbesallad med kokt ägg, ansjovis, kaviar, kokt potatis och dill. Nubbesallad passar på svenska högtider som midsommar, påsk och till jul samt på smörgåsbord och buffé.

Gott med knäckebröd som Vikabröd (rosta det gärna någon minut i ugnen så blir det som nybakt) med smör (eller hembakt knäckebröd) och Västerbottenost.

Att dricka till passar öl som IPA och en nubbe eller snaps till förstås. Receptet nedan räcker till ca 8 portioner på buffé eller 6 till ex. förrätt eller liknande. Kan även serveras på grovt mörkt bröd som kavring eller danskt rågbröd.

Om du vill kan du ha i mer majonnäs för en ännu krämigare nubbesallad. Man kan också ha matyoghurt i istället för gräddfil. Eller blanda som du vill. Du kan variera med olika kaviar. Färsk dill kan du byta mot ett paket 35 gtam fryst hackad dill. Vidare kan man ha i finhackad rödlök istället för purjolök eller salladslök. Blast från knipplök funkar också eller bara massor med gräslök. Koktider för ägg hittar du här.

Har du rester på kokt potatis ex. kokt färskpotatis och kokta ägg så är det perfekt att använda dem och tärna eller skiva till nubbesalladen.

6-8 port nubbesallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram potatis, fast sort som färskpotatis eller delikatesspotatis. Eller 400 gram stor vanlig fast potatis (skalas)
  • 6 ägg, ekologiska
  • 1 burk matjesfiléer i lag, 200 gram
  • 3 msk kaviar, gärna rökt sort
  • 1 dl hackad dill eller 1 pkt fryst hackad dill (köp gärna några färska kvistar dill till garnering dock)
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 1 krm svartpeppar
  • 10 cm purjolök eller 4 små salladslökar
  • 2 kvistar dill till garnering
  • 1/2 dl hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba och koka färskpotatis eller delikatesspotatis mjuk i ca 15-20 minuter. Eller skala vanlig fast potatis samt koka den mjuk i 15-20 minuter. Häll av och låt svalna. Har du kall kokt potatis så kan du använda den.
  2. Koka ägg hårdkokta. Lägg i kallt vatten och koka upp samt koka i 8 minuter. Skölj kallt.
  3. Skölj och hacka dill. Dela, skölj och strimla purjolök eller salladslök. Lägg i en bunke.
  4. Häll av lagen från ansjovisen och spara den i en skål.
  5. Hacka ansjovisen i små tärningar och lägg med löken.
  6. Dela och tärna eller skiva potatisen och lägg i bunken.
  7. Skala ägg och tärna och hacka dem. Lägg i bunken.
  8. Tillsätt kaviar, gräddfil, majonnäs och mal över lite svartpeppar.
  9. Vänd runt försiktigt så att salladen blandas. Smaka av med salt ansjovislag, svartpeppar samt ev. mer kaviar. Hit kan du förbereda och förvara kallt i kylen.
  10. Lägg upp på fat och garnera med mer färsk hackad dill samt ev. hackad gräslök.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer