Fröknäcke med majsmjöl

Introduktion och förberedelse

Fröknäcke eller frökex med majsmjöl och frön som pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, linfrön och sesamfrön.

Serveringsförslag

  • Jättegoda att ta med ut som friluftsmat och till utflykt samt picknick.
  • Passar också till vardags och fika med smör eller annat pålägg likt knäckebröd eller kex.
  • Till fest passar de som snacks och tilltugg.
  • Frökexen passar även som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

Varianter

  • Du kan variera innehållet i frökexen efter tycke och tillgång genom att ta bort eller lägga till frön.
  • Majsmjöl kan bytas mot samma mängd fullkornsdinkel.

Tips

Saltå kvarn och Risenta är två märken som har passande majsmjöl och frön.

Hembakta knapriga frökex på skärbräda
Hembakta knapriga frökex med pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön. Goda som snacks, till fika, ostkex, utflykt eller vandring. Du kan baka dem tunna eller lite tjockare - det är valfritt.

24 fröknäcke eller frökex, 1 plåt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön, vita eller svarta
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • 0,5 dl olivolja, majsolja, solrosolja eller rapsolja
  • 2 dl kokande vatten
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn. Koka upp vattnet i en kastrull.
  2. Blanda majsmjöl med fröna.
  3. Häll i olivoljan samt det kokande vattnet. Blanda till en deg.
  4. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper så tunt du vill. Förslagsvis mellan ca 2-4 mm beroende på hur tjocka fröknäcken du vill ha. Tips om du vill ha tunna fröknäcken är att lägga över ett bakplåtspapper över degen och kavla ut så det blir ett tunt lager. Ta bort övre papperet försiktigt.
  5. Skär ett rutmönster av ca 3-4 cm rektanglar med en kniv. Förslagsvis till ca 24 stycken.
  6. Strö över flingsalt.
  7. Grädda i ca 50 minuter i mitten av ugnen.
E-mail
Medel: 3.9 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-05