Fröknäcke med majsmjöl
Introduktion och förberedelse
Fröknäcke eller frökex med majsmjöl och frön som pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön samt olja. Här hittar du serveringsförslag och variationer.
Saltå kvarn och Risenta är två märken som har passande majsmjöl och frön.
Serveringsförslag
- Jättegoda att ta med ut som friluftsmat och till utflykt samt picknick.
- Passar också till vardags och fika med smör eller annat pålägg likt knäckebröd eller kex.
- Till fest passar de som snacks och tilltugg.
- Frökexen passar även som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.
Varianter
Du kan variera innehållet i frökexen efter tycke och tillgång. Några förslag är att minska på mängden andra frön och ersätta med:
- 0,5 dl chiafrön
- 0,5 dl hela linfrön
Vidare kan du byta majsmjöl mot fullkornsdinkel.

Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Blanda majsmjöl med fröna.
- Häll i olivoljan och det kokande vattnet samt blanda till en deg.
- Fördela på en eller två plåtar med bakplåtspapper. Bred ut så tunt du vill - mellan ca 2-4 mm beroende på hur tjocka fröknäcken du vill ha.
- Tips om du vill ha tunna fröknäcken - lägg över ett bakplåtspapper på varje lager deg och kavla ut så det blir ett tunt lager. Ta bort övre papperet försiktigt.
- Skär ett rutmönster av ca 3-4 cm rektanglar med en kniv. Förslagsvis till ca 24 stycken.
- Strö över flingsalt.
- Grädda i 50-60 minuter i mitten av ugnen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal