Pestosill

God inlagd sill i creme fraiche smaksatt med pesto. En krämig och smakrik sill med smak av basilika.

Du kan använda köpt färdig pesto eller göra egen pesto.

4 portioner pestosill

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING: 3 msk grön pesto
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 burk crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i 1 dygn.
  8. SMAKSÄTTNING: Häll av sillen i ett durkslag och plocka upp dem samt lägg i en bunke utan att ta med kryddorna.
  9. Blanda sill, pesto, olivolja och crème fraiche i en bunke. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Häll över pestosillen i en glasburk med lock. Förvara den svalt i kylen.
  11. Låt gärna pestosillen stå några timmar eller helst något dygn i kylen att få smak.
Du behöver inläggningssill, ättiksprit, vatten, nejlikor, lagerblad, kryddpeppar, socker, persto, olivolja samt crème fraiche.
Du behöver inläggningssill, ättiksprit, vatten, nejlikor, lagerblad, kryddpeppar, socker, persto, olivolja samt crème fraiche.
Gör lagen genom att koka upp vatten, socker, ättika samt kryddor. Låt svalna.
Gör lagen genom att koka upp vatten, socker, ättika samt kryddor. Låt svalna.
Låt sillen stå i lagen ett dygn i kylen.
Låt sillen stå i lagen ett dygn i kylen.
Gör såsen genom att blanda pesto, crème fraiche samt olivolja.
Gör såsen genom att blanda pesto, crème fraiche samt olivolja.
Häll av sillen och blanda med såsen.
Häll av sillen och blanda med såsen. Låt stå att få smak någon timme eller helst ett dygn att få smak.
Pestosillen kan serveras som vanlig sill till jul, påsk, midsommar samt smörgåsbord eller som sillsmörgås med ägg.
Pestosillen kan serveras som vanlig sill till jul, påsk, midsommar samt smörgåsbord eller som sillsmörgås med ägg.

Val av sill

  • Du kan laga med inläggningssill eller smaksätta fem-minuterssill direkt med pestosåsen.
  • Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
  • Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak i kylen.
  • Använder du färsk sill eller strömming så får du lägga in sillen för början - det är dock lite överkurs.

Framförhållning

Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning med inläggningssill då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Tips

Du kan garnera om du vill med några tsk pesto till servering. Vidare passar färsk basilika som garnering. Lägg då upp på fat eller skål.

E-mail
Medel: 4.5 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-13