Pestosill

God inlagd sill i creme fraiche smaksatt med pesto. En krämig och smakrik sill med smak av basilika. Du kan göra med inläggningssill eller smaksätta fem-minuterssill direkt med pestosåsen.

Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning med inläggningssill då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn. Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.

Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak i kylen.

Använder du färsk sill eller strömming så får du lägga in sillen för början - det är dock lite överkurs.

Du kan använda köpt färdig pesto eller göra egen pesto.

4 portioner pestosill

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING TILL PESTOSILL: 3 msk grön pesto
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 burk crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTT PESTOSILLEN: Häll av lagen.
  9. Blanda sill, pesto, olivolja och crème fraiche i en bunke. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Häll över pestosillen i en glasburk med lock. Förvara den svalt i kylen.
  11. Låt gärna pestosillen stå någon timme eller dygn i kylen och få smak.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept