Pestosill
God inlagd sill i creme fraiche smaksatt med pesto. En krämig och smakrik sill med smak av basilika.
Du kan använda köpt färdig pesto eller göra egen pesto.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
- Låt sillen stå i kylen i 1 dygn.
- SMAKSÄTTNING: Häll av sillen i ett durkslag och plocka upp dem samt lägg i en bunke utan att ta med kryddorna.
- Blanda sill, pesto, olivolja och crème fraiche i en bunke. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Häll över pestosillen i en glasburk med lock. Förvara den svalt i kylen.
- Låt gärna pestosillen stå några timmar eller helst något dygn i kylen att få smak.
Val av sill
- Du kan laga med inläggningssill eller smaksätta fem-minuterssill direkt med pestosåsen.
- Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
- Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak i kylen.
- Använder du färsk sill eller strömming så får du lägga in sillen för början - det är dock lite överkurs.
Framförhållning
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning med inläggningssill då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Tips
Du kan garnera om du vill med några tsk pesto till servering. Vidare passar färsk basilika som garnering. Lägg då upp på fat eller skål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal