Matjessill med creme fraiche, äpple och dill

Introduktion och tips hur du lagar matjessillen

Matjessill blir gott att servera i bitar toppad med en krämig sås eller röra av crème fraiche och matyoghurt; rivet äpple, hackad dill och gräslök samt garnerade med skivad rädisor.

En slags matjessill tzatziki eller matjessallad som passar till sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar eller buffé.

Annat som passar att blanda i eller toppa matjessillen med är tärnad eller riven gurka; pressad vitlök; hackad rödlök; kokt tärnad potatis; tärnad inlagda rödbetor; kapris; kokt hackat ägg och tärnad saltgurka.

Man kan också ha i gräddfil eller smetana istället för matyoghurt eller att blanda med.

Kan också serveras som en rätt med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis till. Knäckebröd med smör och ost samt en kall lageröl och kanske en nubbe till.

Abba har burkar med matjessill på 200 gram i lag som innehåller 125 gram matjessill utan lag. Ica har också en glasburk med 300 g matjessill. Det finns dessutom glasburkar med 400 g matjessill.

Matjessill på fat smaksatt med äpple, dill och gräslök
Matjessill blir god att servera på fat med en sås av crème fraiche och matyoghurt, hackad dill och gräslök, rivet äpple samt skivad rädisor.

4-6 portioner matjessill med äpple, creme fraiche och dill

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 burkar matjessill à 200 gram styck totalt 400 gram, 250 gram matjesfiléer utan lag
  • 1 äpple, typ Aroma gärna ekologiskt
  • 4 msk hackad dill
  • 3 msk hackad gräslök
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl grekisk eller turkisk matyoghurt
  • 1 dl crème fraiche
  • 6 rädisor
  • 1/2 tsk strösocker

Tillagning

  1. Rensa och hacka dill. Lägg 3 msk i en skål. Spara en msk till garnering.
  2. Skölj och hackad gräslök samt lägg 2 msk i skålen. Spara en msk till garnering.
  3. Pressa i citronsaft samt tillsätt socker, crème fraiche och matyoghurt. Blanda runt.
  4. Skölj och riv äpplet grovt. Blanda i det i skålen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Skär matjessillen i bitar. Lägg upp på ett fat. Spara lite av lagen i ett glas.
  6. Smaka av såsen - röran - i skålen med lite av lagen från matjessillen.
  7. Skölj, ansa och skiva rädisor.
  8. Toppa matjessillen på fatet med röran och garnera med hackad dill, gräslök samt rädisor.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer