Matjessill med crème fraiche, äpple och dill
Matjessill serverad i bitar toppad med en krämig sås eller röra av crème fraiche och matyoghurt; rivet äpple, hackad dill och gräslök samt garnerade med skivad rädisor.
En slags matjes-tzatziki eller matjessallad.
Tillagning
- Rensa och hacka dill. Lägg 3 msk i en skål. Spara en msk till garnering.
- Skölj och hackad gräslök samt lägg 2 msk i skålen. Spara en msk till garnering.
- Pressa i citronsaft samt tillsätt socker, crème fraiche och matyoghurt. Blanda runt.
- Skölj och riv äpplet grovt. Blanda i det i skålen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Skär matjessillen i bitar. Lägg upp på ett fat. Spara lite av lagen i ett glas.
- Smaka av såsen - röran - i skålen med lite av lagen från matjessillen.
- Skölj, ansa och skiva rädisor.
- Toppa matjessillen på fatet med röran och garnera med hackad dill, gräslök samt rädisor.
Serveringsförslag
- Passar till sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar eller buffé. Räcker då till ca 6-8 portioner.
- Kan också serveras som en huvudrätt med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis till samt knäckebröd med smör och ost samt en kall lageröl och kanske en nubbe till. Räcker då till ca 4 portioner.
Varianter
- Annat som passar att blanda i eller toppa matjessillen med är tärnad eller riven gurka; pressad vitlök; hackad rödlök; kokt tärnad potatis; tärnad inlagda rödbetor; kapris; kokt hackat ägg och tärnad saltgurka.
- Man kan också ha i gräddfil eller smetana istället för matyoghurt eller att blanda med.
Val av matjes
Abba har burkar med matjessill på 200 gram i lag som innehåller 125 gram matjessill utan lag. Ica har också en glasburk med 300 g matjessill. Det finns dessutom glasburkar med 400 g matjessill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal