Hemgjort smör av grädde

Hemgjort eller hemkärnat mör av grädde är busenkelt att bokstavligt talat skaka fram. Häll grädde i en glasburk med lock och skaka tills du har smör.

Det som är kvar är kärnmjölk (buttermilk) och det kan du spara att dricka upp, baka kakor på, baka bröd på eller ha till pannkakor med mera.

Om man inte vill stå och skaka så kan man såklart vispa grädden till smör i en bunke med en elvisp eller i en matberedare.

Smöret kan vidare smaksättas med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.

2 dl hemkärnat smör

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 11 min

Ingredienser

  • 3,5 dl grädde
  • 1 glasburk med lock som rymmer ca 5 dl (ca 500 gram)
  • 1 krm flingsalt (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp grädden i burken och sätt på locket ordentligt.
  2. Skaka grädden i 5-10 minuter tills det har bildats en smörig klump och kärnmjölk.
  3. Häll av kärnmjölken och spara den till annat.
  4. Lägg upp smöret i en skål eller bytta. Salta det efter smak om du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat