Hemgjort smör av grädde

Introduktion och förberedelse

Hemgjort eller hemkärnat mör av grädde är busenkelt att bokstavligt talat skaka fram. Häll grädde i en glasburk med lock och skaka tills du har smör.

Det som är kvar är kärnmjölk (buttermilk) och det kan du spara att dricka upp, baka kakor på, baka bröd på eller ha till pannkakor med mera.

Om man inte vill stå och skaka så kan man såklart vispa grädden till smör i en bunke med en elvisp eller i en matberedare.

Med olja:

Om du vill ha ett mjukare och mer bredbart smör (och något nyttigare smör) kan du röra ut 20% vegetabilisk olja som ex. svensk rapsolja, olivolja eller solrosolja i smöret.

Smaksatt smör:

Smöret kan vidare smaksättas till kryddsmör med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.

Med creme fraiche:

Man kan även göra smör genom att vispa creme fraiche som också blir mycket gott och har lite syrligare ton.

Med brynt smör:

När smöret är mjukt kan man blanda i några msk brynt smör för extra god och nästan kola-aktig smak på smöret.

2 dl hemkärnat smör

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 11 min

Ingredienser

  • 3,5 dl grädde
  • 1 glasburk med lock som rymmer ca 5 dl (ca 500 gram)
  • 1 krm flingsalt (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp grädden i burken och sätt på locket ordentligt.
  2. Skaka grädden i 5-10 minuter tills det har bildats en smörig klump och kärnmjölk.
  3. Häll av kärnmjölken och spara den till annat.
  4. Lägg upp smöret i en skål eller bytta. Salta det efter smak om du vill.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.