Hemgjort smör av grädde

Hemgjort eller hemkärnat mör av grädde är busenkelt att bokstavligt talat skaka fram. Häll grädde i en glasburk med lock och skaka tills du har smör.

Det som är kvar är kärnmjölk (buttermilk) och det kan du spara att dricka upp, baka kakor på, baka bröd på eller ha till pannkakor med mera.

Om man inte vill stå och skaka så kan man såklart vispa grädden till smör i en bunke med en elvisp eller i en matberedare.

Med olja:

Om du vill ha ett mjukare och mer bredbart smör (och något nyttigare smör) kan du röra ut 20% vegetabilisk olja som ex. svensk rapsolja, olivolja eller solrosolja i smöret.

Smaksatt smör:

Smöret kan vidare smaksättas med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.

Med creme fraiche:

Man kan även göra smör genom att vispa creme fraiche som också blir mycket gott och har lite syrligare ton.

Med brynt smör:

När smöret är mjukt kan man blanda i några msk brynt smör för extra god och nästan kola-aktig smak på smöret.

2 dl hemkärnat smör

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 11 min

Ingredienser

  • 3,5 dl grädde
  • 1 glasburk med lock som rymmer ca 5 dl (ca 500 gram)
  • 1 krm flingsalt (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp grädden i burken och sätt på locket ordentligt.
  2. Skaka grädden i 5-10 minuter tills det har bildats en smörig klump och kärnmjölk.
  3. Häll av kärnmjölken och spara den till annat.
  4. Lägg upp smöret i en skål eller bytta. Salta det efter smak om du vill.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept