Hemgjort smör av grädde
Hemgjort eller hemkärnat smör av grädde är busenkelt att bokstavligt talat skaka fram. Häll grädde i en glasburk med lock och skaka tills du har smör eller vispa med elvisp i en bunke eller i en matberedare.
Tillagning
- I GLASBURK: Häll grädden i en glasburk ca 5 dl och sätt locket ordentligt. Skaka grädden i ca 10 minuter tills det har bildats en smörig klump och kärnmjölk.
- MED VISP: Vispa vispgrädde i en bunke med elvisp eller i matberedare tills den skär sig och blir grynig. Det tar ca 10 minuter.
- Häll av kärnmjölken som bildas och spara den om du vill använda den till något annat.
- Skölj gärna smöret under kallt vatten och pressa ut så mycket vätska som möjligt med händerna eller en slev.
- Smaksätt smöret om du vill med salt eller andra kryddor. Förvara i kylskåp i en glasburk eller plastburk med lock eller forma till en rulle i plastfolie eller bakplåtspapper. Kan även frysas in.
Överbliven kärnmjölk
Kärnmjölken som blir över kan du spara i kylen några dagar. Den är god att baka bröd, muffins, sockerkaka eller paj med. Eller göra pannkakor på.
Med olja
Om du vill ha ett mjukare och mer bredbart smör, kan du röra ut 20% vegetabilisk olja som ex. svensk rapsolja, olivolja eller solrosolja i smöret.
Smaksatt smör
Smöret kan vidare smaksättas till kryddsmör med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.
Med crème fraiche
Man kan även göra smör genom att vispa crème fraiche som också blir mycket gott och har lite syrligare ton.
Med brynt smör
När smöret är mjukt kan man blanda i några msk brynt smör för extra god och nästan kola-aktig smak på smöret.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal