Flädersnaps

Flädersnaps. Gör en hemgjord snaps med fläder eller fläderbrännvin. Detta recept på flädersnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.

Flädersnaps är enkel att göra, blir fint gul och passar till mat och som aperitif med is. Du kan också blanda fläderbrännvinet med essens av johannesört.

Se till att du plockar rätt fläderblommor. Förväxla inte med den giftiga druvflädern som har mindre och mer äggrunda blommor och röda bär. Äkta fläder har platta och stora blommor med svarta bär. Äkta fläder blommar i slutet av juni. Då kan du plocka dem och göra snaps av eller så torkar eller fryser du dem till senare snapstillverkning. När du plockar så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande. Sambucus Nigra, vanlig fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Vanlig fläder är en stor buske med vita tillplattade klasar med blommor med stark söt doft. Gå in och se på wikipedia så att du väljer rätt fläder. 

70 cl flädersnaps hemgjord snaps med fläder

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 dagar 4 tim
  • Klart på: 3 dagar 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 fina blommor fläder, färska eller torkade
  • 70 cl brännvin special, en flaska
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fina fläderblommor. Bäst är de i slutet av juni. Du kan hänga dem upp och ner i snören och torka till senare.
  2. Lägg fläderblommorna i en glasburk, flaska eller liknande (du kan såklart hälla ut lite av brännvinet i flaskan och toppa med flädern)
  3. Häll på halva flaskan brännvin special så att det täcker och förslut.
  4. Låt fläderessensen stå och dra 3 dagar. Vänd då och då. Fläderessensen ska få en gul färg och stor doft och smak av flädern.
  5. Ta upp eller sila bort fläderblommorna.
  6. Fläderessensen späder du sedan med brännvin eller vodka till önskad smak, förslagsvis med resterande brännvin.
E-mail
Medel: 4.3 (27 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer