Flädersnaps

Introduktion och förberedelse

Flädersnaps - en hemgjord snaps med aromatisk doft och smak av fläderblommor.

Enkel att göra och blir fint gul.

Serveringsförslag

  • Flädersnaps serveras väl kyld och passar till sill och traditionell svensk mat som smörgårsbord, midsommar, jul, påsk och kräftskiva.
  • Eller servera till en förrätt eller sommarlunch med en sillsmörgås eller gubbröra.

Mängd

  • Receptet ger en flaska koncentrerad flädersnaps - fläderessens.
  • Fläderessensen kan du smaka på och tycker du den är lagom smaken så kan du servera den som den är.
  • Tycker den är för stark så spär du den med mer brännvin eller vodka - förslagsvis till dubbla mängden - 2 flaskor på 70 cl. Ett sätt är att smaksätta en snaps åt gången. Ta lite essens i en pipett eller cl-mått och späd med brännvin. Allt väl kylt förstås.

Varianter

Du kan också blanda fläderbrännvinet med essens av Johannesört.

Plockningstips

När du plockar så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande.

Du kan plocka, rensa och knyta ihop till knippen samt hänga blommorna upp och ner att torka - då kan du göra snapsen vid annat tillfälle när du vill.

  • Sambucus Nigra, vanlig äkta fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Kolla på wikipedia om du är osäker så att du väljer rätt fläder.

Använd

  • Äkta fläder som är en stor buske som blommar i juni samt juli och får platta stora klasar av vita blommor med fem foderblad, fem kronblad, fem fria ståndare med gula ståndarknappar.
  • Blommorna har en stark söt doft av fläder.

Använd INTE

  • Druvflädern som har mindre, vitgröna och mer äggrunda blommklasar och sedan röd-svarta bär likt druvklasar.
  • Sommarfläder som är en meterhög ört och har vita blommor men röda ståndarknappar.

70 cl fläderessens eller ca 2 flaskor x 70 cl flädersnaps

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 dagar 4 tim
  • Klart på: 3 dagar 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 7 fina klasar med fläderblommor, färska eller torkade
  • 70 cl brännvin special eller vodka
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fina fläderblommor. Rensa dem och klipp bort det mesta av stjälkarna. Kolla så det inte är några insekter med.
  2. I BURK: Lägg fläderblommorna i en glasburk på en liter eller liknande. Häll på ca 70 cl brännvin eller så att det täcker blommorna - tryck ner dem lite, lägg eventuellt på en liten skål eller glas som tyngd så att blommorna kommer under spriten och förslut med lock.
  3. I FLASKA: Häll ut lite av spriten så att du får plats med flädern. Stoppa i fläderblommorna. Den sprit du hällt ut sparar du att tillföra senare.
  4. Låt flädern stå och dra i spriten i tre dagar. Vänd runt då och då. Fläderessensen ska få en ljust gul färg, stor doft samt smak av flädern.
  5. Ta upp eller sila bort fläderblommorna. Spara på en flaska och förslut. Nu har du en fläderessens.
  6. Innan servering så smakar du på fläderessensen. Är den lagom i smak kan du servera den eller så späder du fläderessensen med brännvin eller vodka till önskad styrka. Vidare kan du ta i lite socker för önskad sötma. Häll förslagsvis ihop 70 cl fläderessens med en extra flaska på 70 cl brännvin. Blanda, smaka av med socker och häll tillbaka på flaskorna samt förslut.
  7. Servera flädersnapsen väl kyld.
E-mail
Medel: 4 (124 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-14