Matjessallad
En god sallad eller röra med matjessill med purjolök, dill, paprika samt rödlök i matyoghurt, gräddfil och crème fraiche.
Tillagning
- Strimla matjessillen i bitar. Lägg i en skål.
- Rensa och hacka dill. Tillsätt till skålen.
- Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till skålen.
- Skölj och tärna paprika. Tillsätt till skålen.
- Skala och hacka rödlöken. Tillsätt till skålen.
- Tillsätt matyoghurt, crème fraiche, gräddfil, strösocker och svartpeppar. Rör om.
- Låt gärna stå kallt någon till några timmar innan servering.
- Garnera gärna matjessalladen med lite hackad paprika, purjolök och rödlök vid servering.
- Servera matjessalladen till sillbordet eller till kokt potatis.
Serveringsförslag
- Passar till sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar eller buffé.
- Också god som sommarlunch med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis till. Knäckebröd med smör och ost samt en kall lageröl och en nubbe passar till.
Val av matjes
Du kan köpa valfri matjessill. Abba har burkar med matjessill på 200 gram i lag som innehåller 125 gram matjessill utan lag. Ica har också en glasburk med 300 g matjessill. Det finns dessutom glasburkar med 400 g matjessill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal