Matjessallad

Introduktion och tips hur du lagar matjessalladen

En god sallad eller röra med matjessill som passar till sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar eller buffé.

Matjessill med purjolök, dill, paprika samt rödlök i matyoghurt, gräddfil och crème fraiche.

Också god som sommarlunch med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis till. Knäckebröd med smör och ost samt en kall lageröl och kanske en nubbe passar till.

Abba har burkar med matjessill på 200 gram i lag som innehåller 125 gram matjessill utan lag. Ica har också en glasburk med 300 g matjessill. Det finns dessutom glasburkar med 400 g matjessill.

Matjessallad på tallrik med garnering
Matjessallad på tallrik med garnering. God till midsommar, påsk, julbord, buffé eller sommarlunch med kokt potatis till. Och kanske en kall lageröl och en nubbe.

4-6 portioner matjessallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 burkar matjessill à 200 gram styck totalt 400 gram, 250 gram matjesfiléer utan lag
  • 4 msk hackad dill
  • 0,25 purjolök, ca 40 gram
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl grekisk eller turkisk matyoghurt
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk strösocker
  • 3 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Strimla matjessillen i bitar. Lägg i en skål.
  2. Rensa och hacka dill. Tillsätt till skålen.
  3. Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till skålen.
  4. Skölj och tärna paprika. Tillsätt till skålen.
  5. Skala och hacka rödlöken. Tillsätt till skålen.
  6. Tillsätt matyoghurt, crème fraiche, gräddfil, strösocker och svartpeppar. Rör om.
  7. Låt gärna stå kallt någon till några timmar innan servering.
  8. Garnera gärna matjessalladen med lite hackad paprika, purjolök och rödlök vid servering.
  9. Servera matjessalladen till sillbordet eller till kokt potatis.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer