Jordgubbsbakelser

Jordgubbsbakelser eller minitårtor med jordgubbar och grädde.

Grunden är en lättbakt rabarbersockerkaka, banan- och jordgubbsfyllning garnerade med vispad grädde och jordgubbar.

Denna tårtbotten är lite seg och knaprig men lätt att baka.

8 jordgubbsbakelser

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • Tårtbotten: 3 ekologiska ägg eller 2 stora frukostägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl hackad eller strimlad rabarber, fina smala stjälkar
  • 50 gram kallt smör
  • 2 msk strösocker, råsocker, muscovadosocker, florsocker eller farinsocker till rabarbern
  • Fyllning och garnering: 1 banan
  • 1 liter jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker

Tillagning

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Mät upp ägg och socker i en skål. Vispa med fluffigt elvisp två minuter.
  3. Skölj och strimla eller hacka rabarberstjälkarna. Är de grova ner till så kan du skala dem med en potatisskalare. Lägg i en skål och blanda med 2 msk socker - valfri sort.
  4. Mät upp och blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner i äggblandningen.
  5. Lägg bakplåtspapper i botten på en mindre långpanna 36x24 cm.
  6. Fördela och smeta ut smeten i botten.
  7. Sprid ut och fördela rabarbern över smeten.
  8. Hyvla över smör med en osthyvel och fördela det på toppen.
  9. Grädda tårtbottnen/kakan i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  10. Ta ut och låt svalna övertäckt i formen. Hit kan du förbereda och förvara tårtbottnen i en påse till fyllning, garnering och servering.
  11. Fyllning, garnering och servering: Mosa en skivad banan med 3-4 sköljda och rensade jordgubbar samt 1 tsk florsocker till en röra.
  12. Rensa och skölj jordgubbar. Skär dem i skivor eller tärningar att garnera med.
  13. Vispa grädden hård. Smaksätt grädden med en halv tsk florsocker eller vaniljsocker.
  14. Ta ut rundlar med en utstickare. Jag använde en på 7 cm diameter. Dela varje bit försiktigt vågrätt med en kniv till två tårtbottnar.
  15. Lägg ut underdelarna på en bricka och bred ut en msk vispad grädde på varje botten.
  16. Fördela samt bred ut banan- och jordgubbsfyllningen på bottnarna.
  17. Lägg på överdelen. Bred ut vispad grädde på toppen och på kanterna med en slickepott.
  18. Garnera på toppen med några bitar jordgubbar på varje bakelse. Pudra över lite florsocker och servera. Du kan också garnera med andra bär, citronmeliss, ätliga blad av blommor, riven vit choklad och/eller stora kokosflakes.
Jordgubbsbakelserna garneras med vispad grädde och färska jordgubbar
Jordgubbsbakelserna garneras med vispad grädde och färska jordgubbar samt det du gillar och har tillgång till.
Botten eller anslaget till bakelserna i långpanna
Grunden till bakelserna är en tårtbotten/anslag som är en lättbakad variant på sockerkaka i lite segare och knaprigare stil smaksatt med sötsyrlig rabarber.
Bottnarna fylls med mosade jordgubbar och banan
Bottnarna fylls med mosade jordgubbar och banan.
Lägg ihop de två bottnarna med fyllningen mellan
Lägg ihop rundlarna med underdel och överdel av tårtbottnen med fyllningen mellan.
Bred på grädde runt om rundlarna med tårtbotten till bakelser
Bred på grädde runt om rundlarna med tårtbotten. Garnera med jordgubbar och det du vill så har du små jordgubbsbakelser.
Jordgubbsbakelse på födelsedagsbricka
En jordgubbsbakelse på födelsedagsbricka. Om du vill kan du ha något ljus i också. Jag tog ett tomtebloss i stack i en jordgubbe.

Tips

  • Tårtbottnen kan du baka i god tid - dagen innan - och den kan även frysas.
  • Du får ut 12 rundlar - portioner - på 7 cm diameter från nedan recept. Jag bakade en tårtbotten i en liten långpanna på ca 33x24 cm. Kan dubbleras i en stor långpanna till flera.
  • Vill du göra runda tårtbakelser så behöver du en utstickare i valfri storlek - den jag tog till bilden och mina bakelser var 7 cm i diameter. Det blev lagom till en portion bakelse. Men kan kan såklart ta den storlek man vill.
  • Vill du baka bakelser till färre portioner så baka ändå hela satsen smet i nedan recept. Ta sedan ut så många rundlar - portioner - du vill ha. Resten kan du skära i rutor och bitar samt ha som fika eller frysa in till en annan dag.
  • Kanter och slattar som blir över om du tar ut rundlar kan du spara och skära i små bitar och ha som fika. Kan frysas in.

Jordgubbsbakelser eller minijordgubbstårtor med gräddeJordgubbsbakelser - en slags små jordgubbstårtor serverade portionsvis. Här med färska svenska jordgubbar, florsocker och så några ätliga syrenblommor på som garnering. Citronmeliss, blad av ringblommor, bärs om hallon, blåbär och vinbär är också gott på.

Som fyrkanter eller stor tårta

Istället för runda bakelser kan du bjuda på fyrkantiga bakelser eller lägg ihop som en stor tårta utan att dela tårtbotten mer än vågrätt - försiktigt med en stor lång kniv. Smidigt om du ska laga till många och ej vill ha något spill. Då räcker receptet nedan till 12-18 portioner.

Varianter

  • Byt rabarbern i tårtbottnen mot andra bär eller frukter - blir mycket gott med hallon, krusbär, björnbär, blåbär, äpplen, päron, vinbär eller plommon - bara att byta ut rabarbern.
  • Fyll minitårtorna med vaniljkräm och/eller hallonsylt, jordgubbssylt, krusbärssylt eller annan sylt.
  • Garnera med andra färska bär som hallon, vinbär och/eller blåbär.
  • Garnera med citronmeliss och/eller ätliga blommor som syrenblommor eller ringblommor.
  • Garnera med knäckflarn i grova bitar, stora kokosflarn och/eller riven vit choklad.
  • Baka annat anslag/tårtbotten till bakelserna som vanlig tårtbotten, marängbotten eller nötbotten.
  • Glutenfri variant kan du göra med glutenfri tårtbotten.
E-mail
Medel: 4.1 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-28