Jordgubbsbakelser
Jordgubbsbakelser eller minitårtor med jordgubbar och grädde.
Grunden är en lättbakt rabarbersockerkaka, banan- och jordgubbsfyllning garnerade med vispad grädde och jordgubbar.
Denna tårtbotten är lite seg och knaprig men lätt att baka.
Tillagning
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Mät upp ägg och socker i en skål. Vispa med fluffigt elvisp två minuter.
- Skölj och strimla eller hacka rabarberstjälkarna. Är de grova ner till så kan du skala dem med en potatisskalare. Lägg i en skål och blanda med 2 msk socker - valfri sort.
- Mät upp och blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner i äggblandningen.
- Lägg bakplåtspapper i botten på en mindre långpanna 36x24 cm.
- Fördela och smeta ut smeten i botten.
- Sprid ut och fördela rabarbern över smeten.
- Hyvla över smör med en osthyvel och fördela det på toppen.
- Grädda tårtbottnen/kakan i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och låt svalna övertäckt i formen. Hit kan du förbereda och förvara tårtbottnen i en påse till fyllning, garnering och servering.
- Fyllning, garnering och servering: Mosa en skivad banan med 3-4 sköljda och rensade jordgubbar samt 1 tsk florsocker till en röra.
- Rensa och skölj jordgubbar. Skär dem i skivor eller tärningar att garnera med.
- Vispa grädden hård. Smaksätt grädden med en halv tsk florsocker eller vaniljsocker.
- Ta ut rundlar med en utstickare. Jag använde en på 7 cm diameter. Dela varje bit försiktigt vågrätt med en kniv till två tårtbottnar.
- Lägg ut underdelarna på en bricka och bred ut en msk vispad grädde på varje botten.
- Fördela samt bred ut banan- och jordgubbsfyllningen på bottnarna.
- Lägg på överdelen. Bred ut vispad grädde på toppen och på kanterna med en slickepott.
- Garnera på toppen med några bitar jordgubbar på varje bakelse. Pudra över lite florsocker och servera. Du kan också garnera med andra bär, citronmeliss, ätliga blad av blommor, riven vit choklad och/eller stora kokosflakes.
Tips
- Tårtbottnen kan du baka i god tid - dagen innan - och den kan även frysas.
- Du får ut 12 rundlar - portioner - på 7 cm diameter från nedan recept. Jag bakade en tårtbotten i en liten långpanna på ca 33x24 cm. Kan dubbleras i en stor långpanna till flera.
- Vill du göra runda tårtbakelser så behöver du en utstickare i valfri storlek - den jag tog till bilden och mina bakelser var 7 cm i diameter. Det blev lagom till en portion bakelse. Men kan kan såklart ta den storlek man vill.
- Vill du baka bakelser till färre portioner så baka ändå hela satsen smet i nedan recept. Ta sedan ut så många rundlar - portioner - du vill ha. Resten kan du skära i rutor och bitar samt ha som fika eller frysa in till en annan dag.
- Kanter och slattar som blir över om du tar ut rundlar kan du spara och skära i små bitar och ha som fika. Kan frysas in.
Som fyrkanter eller stor tårta
Istället för runda bakelser kan du bjuda på fyrkantiga bakelser eller lägg ihop som en stor tårta utan att dela tårtbotten mer än vågrätt - försiktigt med en stor lång kniv. Smidigt om du ska laga till många och ej vill ha något spill. Då räcker receptet nedan till 12-18 portioner.
Varianter
- Byt rabarbern i tårtbottnen mot andra bär eller frukter - blir mycket gott med hallon, krusbär, björnbär, blåbär, äpplen, päron, vinbär eller plommon - bara att byta ut rabarbern.
- Fyll minitårtorna med vaniljkräm och/eller hallonsylt, jordgubbssylt, krusbärssylt eller annan sylt.
- Garnera med andra färska bär som hallon, vinbär och/eller blåbär.
- Garnera med citronmeliss och/eller ätliga blommor som syrenblommor eller ringblommor.
- Garnera med knäckflarn i grova bitar, stora kokosflarn och/eller riven vit choklad.
- Baka annat anslag/tårtbotten till bakelserna som vanlig tårtbotten, marängbotten eller nötbotten.
- Glutenfri variant kan du göra med glutenfri tårtbotten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal