Aptitretare med potatis och matjessill
Bjud på en aptitretare av en bit kokt potatis toppad med matjessill och en klick crème fraiche garnerade med hackad rödlök och gräslök.
Tillagning
- Skölj och skrubba potatis. Putsa bort fula delar. Du kan ha skalet kvar om det är fint.
- Koka potatisen mjuk - det tar ca 20 minuter.
- Häll av potatisen och låt den svalna. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Skala och finhacka rödlök. Skölj och strimla gräslöken fint.
- Skär varje potatis i 2-3 skivor. Ställ dem på en bricka.
- Lägg en bit matjessill på varje potatis.
- Klicka ut en tsk créme fraiche på varje sillbit.
- Sätt i en tandpetare i varje om du önskar det.
- Garnera med rödlök och gräslök.
- Strö gärna över lite flingsalt och något varv med svartpepparkvarnen.
Serveringsförslag
Passar som aptitretare eller på fat som bufférätt till påsk, midsommar, julbord eller smörgåsbord.
Framförhållning
Du kan koka potatisen i god tid och ha i kylen.
Varianter
- Du kan koka delikatesspotatis eller färskpotatis.
- Créme fraiche kan bytas mot gräddfil.
- Ännu festligare blir det med en halv tsk löjrom eller annan rom som garnering på toppen.
- Som garnering kan man även toppa med grönkålschips eller rödbetschips eller köpta rotfruktschips istället för gräslök.
- Matjessill kan bytas mot annan inlagd sill.
- Har du någon gäst som ej gillar matjessill så kan du ta en bit rökt lax, rökt renstek, rökt viltkött eller marinerad kronärtskocka istället.
Att dricka till
En kyld snaps och kall ljus lageröl passar till. Eller en festlig belgisk röd eller brun fruktig öl som kriek. Vill du ha vin så kan du ta en kyld Riesling eller Pinot Gris.
Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal