Grillad kycklinglårfilé

Här på marinerad på spett. Du kan servera kycklingspetten som du vill. Här med grillad potatis och paprika, två enkla kalla såser med crème fraiche och pesto samt sweet chili samt sallad.

Du behöver fyra grillspett. Är de av trä så lägg dem i blöt innan.

Kycklinglårfilé är urbenat kycklinglår. Det är prisvärt och saftigt att grilla. Spetten kan även grillas i ugnen eller stekas i panna.

4 portioner grillad kycklinglårfilé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram kycklinglårfilé
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 kg fast potatis ex. stor färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • Kalla såser: 4 dl crème fraiche
  • 2 msk pesto
  • 4 msk sweet chilisås
  • Tillbehör: 40 gram grönsallad
  • 1 morot
  • 0,5 zucchini
  • 10 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger

Tillagning

  1. Skär ev. bort skinn och putsa kycklinglårfilérna.
  2. Blanda marinaden av olivolja, soja, vinäger, sambal oelek och vitlök i en stor skål.
  3. Vänd runt kycklingen i marinaden och marinera den övertäckt i minst 20 minuter eller längre - gärna över natten i kylen.
  4. Skölj och dela paprika i halvor. Gröp ur kärnorna. Blanda paprikan med någon msk olivolja samt ett halvt krm salt i en skål.
  5. Blanda hälften av crème fraichen med pesto och andra hälften med sweet chilisås i två skålar. Smaka av med salt. Ställ i kylen fram till servering.
  6. Putsa och skrubba potatis.
  7. Koka potatisen mjuk med skal i ca 25 minuter. Häll av. Blanda med några msk olivolja och något krm salt i en skål. Låt svalna.
  8. Tänd grillen.
  9. Förbered sallad - skölj sallad och dela den grovt. Skala och riv morot samt zucchini. Skölj och dela tomater. Blanda salladen med olivolja och vinäger samt lite salt på ett fat eller i en skål.
  10. Trä upp kycklingen på spett - förslagsvis två kycklinglårfiléer per spett och portion.
  11. Grilla potatisarna hela så att de får färg och blir varma. Lägg åt sidan på lägre värme.
  12. Grilla paprikahalvorna så att de får färg. Lägg åt sidan på lägre värme.
  13. Grilla kycklingspetten runt om i ca 7 minuter - sänk värmen mot slutet och skär ett snitt in mot spettet och kontrollera så att kycklingen är genomstekt. Pensla med olivolja samt strö över lite salt mot slutet av grillningen.
  14. Servera spetten med kycklinglårfiléerna med önskade tillbehör - förslagsvis som här med grillad potatis, paprika, pestosås och sweet chilisås samt salladen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer