Lökvåfflor med matjessill, ägg och gräddfil

Gott som tilltugg eller liten förrätt. Funkar också till buffé som på påskbordet eller till midsommar. Matvåfflor med lök.
En nubbe och öl passar att dricka till.

4 portioner lökvåfflor med matjessill

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 0,5 rödlök
  • 3 msk smör att grädda våfflorna med
  • 4 ägg
  • 8 bitar inlagd sill ex. löksill
  • 1 dl gräddfil

Tillagning

  1. Koka ägg hårda ca 7 minuter. Skölj kallt och skala samt skiva dem sedan.
  2. Värm våffeljärnet.
  3. Vispa grädden hård.
  4. Vispa ihop vetemjöl och vatten till en jämn smet i en stor bunke.
  5. Skala och hacka rödlöken fint. Tillsätt till smeten.
  6. Vänd ner den vispade grädden. Rör till en jämn smet.
  7. Grädda ca 1 dl åt gången i våffeljärnet ca 3-6 minuter var. Tiden varierar med olika våffeljärn. Grädda tills våfflorna har fin färg och är frasiga.
  8. Lägg upp på galler och låt svalna.
  9. Dela upp våfflorna i bitar och lägg på ett halvt ägg, en bit sill och toppa med en klick gräddfil på varje bit våffla. Servera lökvåfflorna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat