Matjessill med brynt smör

Matjessill blir mycket god att toppa med brynt smör som ger en nötig och fyllig smak. Här med förslag på tillbehör och servering.

4 port till buffé eller 2 port som lätt lunch

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram burk matjessill (125 gram avrunnen matjessill)
  • 6 medelstora kokta delikatess- eller färskpotatisar
  • 4 kokta ägg, gärna ekologiska
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk hackad gräslök och/eller dill
  • 2 msk små kapris
  • 100 gram smör
  • 1 dl gräddfil (valfritt till servering)

Tillagning

  1. Skrubba och putsa rent potatis. Koka färsk- eller delikatesspotatis mjuk i ca 15-20 minuter beroende på storlek. Låt svalna något och dela sedan i halvor eller grova bitar.
  2. Koka äggen lätt hårdkokta - räkna ca 8-9 minuter. Spola kallt. Skala ägg och halvera dem. Äggen kan även hackas.
  3. Skala lök. Hacka den som du vill - finhacka eller strimla den. Finstrimla gräslök.
  4. Skär eller klipp matjessillen i bitar. Lägg upp på fat.
  5. Lägg potatis och ägghalvor eller hackat ägg runt matjessillen.
  6. Strö över kapris och lök. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  7. Smält smöret i en kastrull några minuter under omrörning tills det är ljust brunt och doftar nötigt. Kontrollera gärna med en termometer temperaturen som ska vara 125 °C.
  8. Skeda eller häll över det varma smöret över matjessillen vid servering.
  9. Garnera med hackad gräslök och/eller dill.
  10. Gott till är även en skål med gräddfil.

Serveringsförslag

  • Förutom smöret kan du som på bilden är det festligt att servera matjesen på fat omgiven av kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, ägghalvor, rödlök, gräslök och kapris. Vidare kan man ha en skål med gräddfil till.
  • Passar som bufférätt till sillbord, julbord, påsk, midsommar eller smörgåsbord.
  • Kan även serveras som lätt lunchrätt - då med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis som förslagsvis Amadine som på bilden; ägghalvor med mera som på bilden. Servera med knäckebröd eller grovt bröd med smör och Västerbottenost till. Då passar även en snaps samt en kall öl till.

Varianter

  • En enklare men god variant är med enbart matjes och brynt smör samt garnering av kapris, gräslök och/eller rödlök.
  • Som lök kan du ta rödlök och gräslök som på bilden men annan lök som silverlök, schalottenlök, gul lök, purjolök, knipplök eller salladslök blir gott.
  • Hackad dill passar också att garnera med.
  • Skivade rädisor, babyspenat, tärnade inlagda rödbetor och/eller tärnat äpple är andra ingredienser som passar smakmässigt till.
  • Du kan byta gräddfil till servering mot smetana som är tjockare.

Tips

Koktider för ägg hittar du här. 8-9 minuter blir lätt hårdkokta och fina ägg till denna rätt.

Matjessill på tallrik med brynt smör och kall sås till.
Förutom att toppa matjessillen med brynt smör så kan du servera den med kokt färsk- eller delikatesspotatis - som hemodlade Amadine jag tog på bilden; ägghalvor, rödlök, kapris och gräslök samt en kall sås av gräddfil, crème fraiche eller smetana till.

E-mail
Medel: 4.2 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 214 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-02