Jordgubbar med grädde

Introduktion och förberedelse

Jordgubbar med grädde och socker - en svensk klassiker till midsommar eller sommarfesten. Här med tips på variationer.

Serveringsförslag

Servera jordgubbarna med lättvispad grädde eller ovispad grädde samt strösocker efter tycke.

Varianter

  • Byt ut all eller hälften av grädden mot vaniljvisp, vaniljsås, råkräm, vanlig yoghurt, kvarg, färskost, vaniljyoghurt eller matyoghurt.
  • Byt ut grädde mot köpt eller hemgjord vaniljglass, sorbet som champagnesorbet eller fläderglass. Eller ha både och.
  • Med vispad sojagrädde, Oatly vaniljvisp, Oatly fraiche eller soyghurt får du en vegan variant.
  • Smaksätt grädden med någon msk flädersaft eller likör exempelvis apelsinlikör som Cointreau.
  • Marinera jordgubbarna med citronsaft eller limesaft; eller några krm nymalen svartpeppar eller grönpeppar.
  • Lägg till vaniljglass och maränger för en festlig jordgubbssviss.
  • Har du ej så mycket jordgubbar och/eller vill ha mer frukt och bär kan du lägga till melon och björnbär.

Garnering

Garnering är valfritt. Förslag är riven vit choklad, rostade mandelspån, knäckflarn, citronmeliss, myntablad eller ätliga blommor som exempelvis ringblommor eller gurkört.

Val av jordgubbar

Välj gärna svenska, goda, mogna och söta jordgubbar.

Portionsberäkning

Räkna ca 300 gram jordgubbar per portion.

Svenska söta jordgubbar på bricka med grädde och socker
Svenska söta jordgubbar serverade till midsommar med lättvispad grädde och strösocker för lite extra sötma. Kan även serveras med ovispad grädde.

4 portioner jordgubbar med grädde

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1,2 kg jordgubbar eller ca 2 liter.
  • 2,5 dl vispgrädde, 35-40%
  • 2-4 msk strösocker

Tillagning

  1. Vispa grädden löst. Eller välj att servera med ovispad grädde.
  2. Skölj jordgubbarna. Skär bort blomfästet. Dela stora jordgubbar i bitar.
  3. Servera jordgubbarna i skålar. Strö över så mycket socker du vill ha - 1-3 tsk är lagom. Skeda över några skedar grädde i varje skål. Eller lägg upp alla jordgubbar på ett fat eller skål och servera grädden samt sockret i skålar bredvid för alla att ta som de vill.
E-mail
Medel: 4.8 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-20