Jordgubbar med grädde
Introduktion och förberedelse
Jordgubbar med grädde och socker - en svensk klassiker till midsommar eller sommarfesten. Här med tips på variationer.
Du kan servera jordgubbarna med lättvispad grädde eller ovispad grädde. Och så strösocker efter tycke.
Allt hänger på att man har goda, mogna och söta jordgubbar. De svenska jordgubbarna brukar vara goda.
Räkna ca 300 gram jordgubbar per portion.
Varianter
- Byt ut grädden mot crème fraiche, vaniljvisp, vaniljsås, råkräm, vanlig yoghurt, kvarg, färskost, vaniljyoghurt, matyoghurt, hemgjord vaniljglass, sorbet som champagnesorbet eller fläderglass.
- En annan festlig variant är som jordgubbssviss med vispad grädde, vaniljglass och maränger och rostad flagad mandel.
- Vegan variant kan du göra med vispad sojagrädde, Oatly vaniljvisp, Oatly fraiche eller soyghurt.
- Smaksätt grädden med någon msk flädersaft eller likör exempelvis apelsinlikör som Cointreau.
- Smaksätt grädden med mintchoklad.
- Marinera jordgubbarna med citronsaft eller limesaft.
- Marinera jordgubbarna med lite socker och några krm nymalen svartpeppar eller grönpeppar.
Garnering
Någon garnering behövs ej men nedan är några somriga förslag:
- Garnera med blad av citronmeliss, myntablad eller ätliga blommor som exempelvis ringblommor eller gurkört.

Tillagning
- Vispa grädden löst. Eller välj att servera med ovispad grädde.
- Skölj jordgubbarna. Skär bort blomfästet. Dela stora jordgubbar i bitar.
- Servera jordgubbarna i skålar. Strö över så mycket socker du vill ha - 1-3 tsk är lagom. Skeda över några skedar grädde i varje skål. Eller lägg upp alla jordgubbar på ett fat eller skål och servera grädden samt sockret i skålar bredvid för alla att ta som de vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal