Jordgubbar med grädde

Jordgubbar med grädde och socker - en svensk klassiker till midsommar eller sommarfesten. Här med tips på variationer.

Du kan servera jordgubbarna med lättvispad grädde eller ovispad grädde. Och så strösocker efter tycke. Allt hänger på att man har goda, mogna och söta jordgubbar. De svenska jordgubbarna brukar vara goda.

Räkna ca 300 gram jordgubbar per portion.

Variationer på jordgubbarna:

  • Byt ut grädden mot creme fraiche, vaniljvisp, vanlig yoghurt, kvarg, färskost, vaniljyoghurt, matyoghurt, vaniljglass eller sorbet.
  • Riktigt lyxigt blir det med hemgjord vaniljglass eller fläderglass.
  • En annan festlig variant är som jordgubbssviss med vispad grädde, vaniljglass och maränger och rostad flagad mandel.
  • Vegan variant kan du göra med vispad sojagrädde, Oatly vaniljvisp, Oatly fraiche eller soyghurt.
  • Smaksätt grädden med någon msk flädersaft eller likör exempelvis apelsinlikör som Cointreau.
  • Marinera jordgubbarna med citronsaft eller limesaft.
  • Marinera jordgubbarna med lite socker och några krm nymalen svartpeppar eller grönpeppar.
  • Garnera med blad av citronmeliss, myntablad eller ätliga blommor som exempelvis ringblommor eller gurkört.

4 portioner

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1,2 kg jordubbar eller ca 2 liter.
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2-4 msk strösocker

Tillagning

  1. Vispa grädden löst. Eller välj att servera med ovispad grädde.
  2. Skölj jordgubbarna. Skär bort blomfästet. Dela stora jordgubbar i bitar.
  3. Servera jordgubbarna i skålar. Strö över så mycket socker du vill ha - 1-3 tsk är lagom. Skeda över några skedar grädde i varje skål. Eller lägg upp alla jordgubbar på ett fat eller skål och servera grädden samt sockret i skålar bredvid för alla att ta som de vill.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer