Jordgubbar med grädde

Introduktion och förberedelse för tillagning

Jordgubbar med grädde och socker - en svensk klassiker till midsommar eller sommarfesten. Här med tips på variationer.

Du kan servera jordgubbarna med lättvispad grädde eller ovispad grädde. Och så strösocker efter tycke. Allt hänger på att man har goda, mogna och söta jordgubbar. De svenska jordgubbarna brukar vara goda.

Räkna ca 300 gram jordgubbar per portion.

Variationer på jordgubbarna:

  • Byt ut grädden mot creme fraiche, vaniljvisp, vanlig yoghurt, kvarg, färskost, vaniljyoghurt, matyoghurt, vaniljglass eller sorbet.
  • Riktigt lyxigt blir det med hemgjord vaniljglass eller fläderglass.
  • En annan festlig variant är som jordgubbssviss med vispad grädde, vaniljglass och maränger och rostad flagad mandel.
  • Vegan variant kan du göra med vispad sojagrädde, Oatly vaniljvisp, Oatly fraiche eller soyghurt.
  • Smaksätt grädden med någon msk flädersaft eller likör exempelvis apelsinlikör som Cointreau.
  • Marinera jordgubbarna med citronsaft eller limesaft.
  • Marinera jordgubbarna med lite socker och några krm nymalen svartpeppar eller grönpeppar.
  • Garnera med blad av citronmeliss, myntablad eller ätliga blommor som exempelvis ringblommor eller gurkört.

4 portioner

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1,2 kg jordubbar eller ca 2 liter.
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2-4 msk strösocker

Tillagning

  1. Vispa grädden löst. Eller välj att servera med ovispad grädde.
  2. Skölj jordgubbarna. Skär bort blomfästet. Dela stora jordgubbar i bitar.
  3. Servera jordgubbarna i skålar. Strö över så mycket socker du vill ha - 1-3 tsk är lagom. Skeda över några skedar grädde i varje skål. Eller lägg upp alla jordgubbar på ett fat eller skål och servera grädden samt sockret i skålar bredvid för alla att ta som de vill.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.