Jordgubbar med grädde

Jordgubbar med grädde och socker - en svensk klassiker till midsommar eller sommarfesten. Här med tips på variationer.

Du kan servera jordgubbarna med lättvispad grädde eller ovispad grädde. Och så strösocker efter tycke. Allt hänger på att man har goda, mogna och söta jordgubbar. De svenska jordgubbarna brukar vara goda.

Räkna ca 300 gram jordgubbar per portion.

Variationer på jordgubbarna:

  • Byt ut grädden mot creme fraiche, vaniljvisp, vanlig yoghurt, kvarg, färskost, vaniljyoghurt, matyoghurt, vaniljglass eller sorbet.
  • Riktigt lyxigt blir det med hemgjord vaniljglass eller fläderglass.
  • En annan festlig variant är som jordgubbssviss med vispad grädde, vaniljglass och maränger och rostad flagad mandel.
  • Vegan variant kan du göra med vispad sojagrädde, Oatly vaniljvisp, Oatly fraiche eller soyghurt.
  • Smaksätt grädden med någon msk flädersaft eller likör exempelvis apelsinlikör som Cointreau.
  • Marinera jordgubbarna med citronsaft eller limesaft.
  • Marinera jordgubbarna med lite socker och några krm nymalen svartpeppar eller grönpeppar.
  • Garnera med blad av citronmeliss, myntablad eller ätliga blommor som exempelvis ringblommor eller gurkört.

4 portioner

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1,2 kg jordubbar eller ca 2 liter.
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2-4 msk strösocker

Tillagning

  1. Vispa grädden löst. Eller välj att servera med ovispad grädde.
  2. Skölj jordgubbarna. Skär bort blomfästet. Dela stora jordgubbar i bitar.
  3. Servera jordgubbarna i skålar. Strö över så mycket socker du vill ha - 1-3 tsk är lagom. Skeda över några skedar grädde i varje skål. Eller lägg upp alla jordgubbar på ett fat eller skål och servera grädden samt sockret i skålar bredvid för alla att ta som de vill.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept