Paj med ost - ostpaj

Ostpaj med tre sorters ost. Ostpaj med lagrad Västerbottensost, fetaost och Parmesan.
Gott pajrecept till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter.
Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

5 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g fetaost
  • 150 g lagrad ost som Västerbotten, Grevé eller Cheddar
  • 100 g Parmesan eller Grano padano
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt ett krm salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 20 minuter. Inslagen i plast håller den sig pajdegen i kylen i flera dagar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  3. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg (cirka 5-10 minuter).
  4. Kläck ett ägg i en skål och vispa samman. Pensla den varma pajdegen med lite vispat ägg så håller sig skalet tätt frasigt.
  5. Smula eller hacka sönder fetaost och riv de andra ostarna grovt. Blanda osten med grädde och ägg i en skål. Smaka av med vitpeppar och riven muskot. Häll ost och äggblandningen i pajformen.
  6. Grädda ostpajen tills all äggstanning stelnat.
  7. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den. Grädda ostpajen i cirka 40 minuter.
  8. Pajen sätter sig - stelnar lite mer sedan när den kallnar.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer