Grillad fläskkarré

Introduktion och förberedelse

Grillad fläskkarré i god marinad med vitlök, soja, rosmarin, honung och ingefära. Karréskivor eller grishals är gott att marinera och grilla då det blir mört och håller sig saftigt på grillen.

De flesta tillbehör passar till - några förslag nedan med potatissallad, potatisgratäng eller klytfpotatis samt såser.

Fläskkarré kan du köpa i hel bit och skiva själv - köp då utan ben. Den finns också färdigskivad med eller utan ben. Ett prisvärt kött som har mycket fett insprängt varför det ej blir torrt på grillen utan håller sig mört och saftigt.

Lite extra fint fläskkarré är märkt svensk rapsgris och är utvalt kött med gårdsmärkning som är matad med majs. Majs har Omega-3 och ger ett saftigt, mört och smakrik fläskkött.

Räkna 3-4 minuter stektid på varje sida - köttet ska genomstekas. Fläskkarrén ska stekas eller grillas till en innertemperatur på 70-75 grader

Räkna ca 150 gram karrekotlett eller karreskivor per portion utan ben eller 175 gram karrekotlett per portion med ben kvar.

En annan variant om du ej vill grilla fläskkarrén i skivor är att skära köttet i tärningar och trä på spett till grillspett.

Förslag på tillbehör:

Alternativ till utegrill:

Godast blir det att grilla köttet på utegrill. Men det går också bra att marinera köttet på samma vis men att sedan steka i en grillpanna, stekpanna eller grill i ugnen - lägg då skivorna på ett grillgaller med långpanna under klädd med folie så slipper du diska plåten sedan. Stek genomstekt i ca 15 minuter på 225 grader i mitten av ugnen. Sätt på grill på slutet några minuter om köttet ej fått färg.

4 portioner grillad fläskkarré

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 4 skivor karrékotletter, 600 gram benfri fläskkarré eller 700 gram skivad fläskkarré med ben
 • 2 msk vinäger, gärna balsamvinäger
 • 4 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
 • 1 klyfta pressad vitlök
 • 1 tsk torkad ingefära eller färsk hackad ingefära
 • 2 msk honung
 • 0,5 tsk torkad rosmarin eller 0,5 msk grovhackad färsk rosmarin
 • 0,5 tsk torkad timjan eller 0,5 msk grovhackad färsk timjan
 • 0,5 dl olja som olivolja eller rapsolja

Tillagning

 1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål.
 2. Tillsätt fläskkarrén och vänd runt marinaden så att den täcker köttet runt om.
 3. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar i kylen. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning. Fläskkarré behövs dock ej marineras länge utan kan såklart grillas direkt.
 4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
 5. Grilla fläskkarréskivorna 3-4 minuter på varje sida. Akta så de inte bränns - höj då gallret - sänk värmen. Fläskkarrén ska vara välstekt och genomstekt. När köttsaft trängt upp på ytan och köttet har fin färg är det klart. Skär gärna ett snitt och kontrollera så att köttet är genomstekt eller använd en termometer - vid 70-75 grader är det helt genomstekt.
 6. Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar och strö över köttet när det grillat klart och läggs upp på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 448 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.