Grillad fläskkarré

Grillad fläskkarré i god marinad med vitlök, soja, rosmarin, honung och ingefära. Grillad fläskkarre är gott med de flesta tillbehör men några förslag är grillad majs, paprika samt coleslaw och ugnsrostad klyftpotatis. Annat gott till är bulgur, rostade grönsakerpotatisgratäng, grillade grönsaker eller grillad paprika med kikärtssallad

Det går också bra att steka fläskkarrén i en grillpanna och sedan steka klart på låg värme elller i ugn. Eller grilla fläskkarrén på galler med ugnsform under i ugnen. Eller skär köttet i kuber och trä till grillspett

4 portioner grillad fläskkarré

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskkarré
  • 2 msk vinäger, gärna balsamvinäger
  • 4 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk torkad ingefära eller färsk hackad ingefära
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller 0,5 msk grovhackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 0,5 msk grovhackad färsk timjan
  • 0,5 dl olja som olivolja eller rapsolja

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål.
  2. Tillsätt fläskkarrén och vänd runt marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar i kylen. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning. Fläskkarré behövs dock ej marineras länge utan kan såklart grillas direkt.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Grilla fläskkarréskivorna några minuter på varje sida. Akta så de inte bränns - höj då gallret - sänk värmen. Fläskkarrén ska vara välstekt och genomstekt. När köttsaft trängt upp på ytan och köttet har fin färg är det klart. Skär gärna ett snitt och kontrollera så att köttet är genomstekt eller använd en termometer - vid 75 grader är det helt genomstekt.
  6. Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar och strö över köttet när det grillat klart och läggs upp på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer