Grillad fläskkarré

Grillad fläskkarré i god marinad med vitlök, soja, rosmarin, honung och ingefära.

Karréskivor eller grishals är gott att marinera och grilla då det blir mört och håller sig saftigt på grillen.

4 portioner grillad fläskkarré

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 skivor karrékotletter, 600 gram benfri fläskkarré eller 700 gram skivad fläskkarré med ben
  • 2 msk vinäger, gärna balsamvinäger
  • 4 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk torkad ingefära eller färsk hackad ingefära
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller 0,5 msk grovhackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 0,5 msk grovhackad färsk timjan
  • 0,5 dl olja som olivolja eller rapsolja

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål.
  2. Tillsätt fläskkarrén och vänd runt marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar i kylen. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning. Fläskkarré behövs dock ej marineras länge utan kan såklart grillas direkt.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Grilla fläskkarréskivorna 3-4 minuter på varje sida. Akta så de inte bränns - höj då gallret - sänk värmen. Fläskkarrén ska vara välstekt och genomstekt. När köttsaft trängt upp på ytan och köttet har fin färg är det klart. Skär gärna ett snitt och kontrollera så att köttet är genomstekt eller använd en termometer - vid 70-75 grader är det helt genomstekt.
  6. Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar och strö över köttet när det grillat klart och läggs upp på fat eller tallrik.
Grillad fläskkarré av rapsgris
Grillad fläskkarré av rapsgris med grillade primörer av färskpotatis, knipplök och knippmorötter samt en kall sås med crème fraiche och sweet chili sås.

Serveringsförslag

De flesta tillbehör passar till - några förslag är:

Val av kött

Fläskkarré kan du köpa i hel bit och skiva själv - köp då utan ben. Den finns också färdigskivad med eller utan ben. Fläskkarré är ett prisvärt kött som har mycket fett insprängt varför det ej blir torrt på grillen utan håller sig mört och saftigt. Lite extra fint fläskkarré är märkt svensk rapsgris och är utvalt kött med gårdsmärkning som är matad med majs.

Tips

  • Räkna 3-4 minuter stektid på varje sida - köttet ska genomstekas. Fläskkarrén ska stekas eller grillas till en innertemperatur på 70-75 grader
  • Räkna ca 150 gram karrékotlett eller karreskivor per portion utan ben eller 175 gram karrékotlett per portion med ben kvar.

På spett

En annan variant om du ej vill grilla fläskkarrén i skivor är att skära köttet i tärningar och trä på spett till grillspett.

    Grilla på spis eller i ugn

    Det går bra att marinera köttet på samma vis men att sedan steka det i en grillpanna eller stekpanna.

    Du kan även grilla i ugnen - lägg då skivorna på ett grillgaller med långpanna under klädd med folie så slipper du diska plåten sedan. Stek genomstekt i ca 15 minuter på 225 grader i mitten av ugnen. Sätt på grill på slutet några minuter om köttet ej fått färg.

    Grillad fläskkarré på utegrill med grillad färskpotatis vid sidan.
    Grillad fläskkarré på utegrill med grillad färskpotatis vid sidan.

    E-mail
    Medel: 3.8 (51 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 448 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06