Laxtårta

Introduktion och förberedelse för tillagning

Laxtårta med tärnad rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten.

Passar till julbord, fest, påsk och midsommar samt svensk buffé och smörgåsbord.

Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. På buffé och som tilltugg kan du räkna 12 bitar.

Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. Ett tips är att då även garnera med halverade mindre skivor rökt lax.

Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.

Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar. Skivad avokado (penslad med citronsaft) samt cocktailtomater är också gott på laxtårtan.

8 portioner laxtårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 6 skivor kavring
  • 50 g smör
  • 200 g rökt lax
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl hackad dill
  • 500 gram kvarg 10% som Kesella eller annan naturell färskost
  • 2 krm salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 8 skivor rökt lax
  • 1 citron
  • 40 gram färsk babyspenat
  • 0,5 dl färsk hackad dill

Tillagning

  1. Mixa kavring och smör i matberedare eller smula sönder kavringen och rör ihop med mjukt smör.
  2. Bred ut kavringen på bottnen av en form - gärna med löstagbar kant.
  3. Skär laxen i små tärningar.
  4. Skala och finhacka rödlöken.
  5. Hacka dillen.
  6. Blanda lax, lök, dill och kvarg.
  7. Skölj, halvera och skär ut skivor av citronen (8 till förrätt eller 12 till buffé).
  8. Krydda med salt och peppar. Pressa också i någon msk citronsaft.
  9. Bred ut blandningen på kavringsbottnen och ställ i frysen 1 timme.
  10. Ta ut och ställ därefter i kylen fram till servering.
  11. Vid servering så dekorerar du laxtårtan med ihoprullade skivor rökt lax, citronskivor, sköljd babyspenat och färsk hackad dill.
E-mail
Medel: 3.8 (43 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.