Laxtårta
Laxtårta med tärnad rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten.
Tillagning
- Mixa kavring och smör i matberedare eller smula sönder kavringen och rör ihop med mjukt smör.
- Bred ut kavringen på bottnen av en form - gärna med löstagbar kant.
- Skär laxen i små tärningar.
- Skala och finhacka rödlöken.
- Hacka dillen.
- Blanda lax, lök, dill och kvarg.
- Skölj, halvera och skär ut skivor av citronen (8 till förrätt eller 12 till buffé).
- Krydda med salt och peppar. Pressa också i någon msk citronsaft.
- Bred ut blandningen på kavringsbottnen och ställ i frysen 1 timme.
- Ta ut och ställ därefter i kylen fram till servering.
- Vid servering så dekorerar du laxtårtan med ihoprullade skivor rökt lax, citronskivor, sköljd babyspenat och färsk hackad dill.
Serveringsförslag
- Passar till julbord, fest, påsk och midsommar samt svensk buffé och smörgåsbord.
- Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. Ett tips är då att garnera med små skivor rökt lax man rullar ihop.
- Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar, rom som löjrom eller stenbitsrom; skivad avokado (penslad med citronsaft), skivade rädisor, krasse, ärtskott, finbladig sallad, hackad gräslök samt halverade cocktailtomater
Portionsberäkning
Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. På buffé och som tilltugg kan du räkna 12 bitar.
Kan förberedas
Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen - vänta med garneringen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.
Variant
Laxtårtan är en variant på matjestårta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal