Laxtårta

Rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten. Passar till julbord, fest, påsk och midsommar samt svensk buffé och smörgåsbord. 

Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. På buffé och som tilltugg kan du räkna 12 bitar. Ett tips är att då även garnera med halverade mindre skivor rökt lax.

Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.

Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar. Skivad avokado (penslad med citronsaft) samt cocktailtomater är också gott på laxtårtan. 

8 portioner laxtårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 6 skivor kavring
  • 50 g smör
  • 200 g rökt lax
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl hackad dill
  • 500 gram kvarg 10% som Kesella eller annan naturell färskost
  • 2 krm salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 8 skivor rökt lax
  • 1 citron
  • 40 gram färsk babyspenat
  • 0,5 dl färsk hackad dill

Tillagning

  1. Mixa kavring och smör i matberedare eller smula sönder kavringen och rör ihop med mjukt smör.
  2. Bred ut kavringen på bottnen av en form - gärna med löstagbar kant.
  3. Skär laxen i små tärningar.
  4. Skala och finhacka rödlöken.
  5. Hacka dillen.
  6. Blanda lax, lök, dill och kvarg.
  7. Skölj, halvera och skär ut skivor av citronen (8 till förrätt eller 12 till buffé).
  8. Krydda med salt och peppar. Pressa också i någon msk citronsaft.
  9. Bred ut blandningen på kavringsbottnen och ställ i frysen 1 timme.
  10. Ta ut och ställ därefter i kylen fram till servering.
  11. Vid servering så dekorerar du laxtårtan med ihoprullade skivor rökt lax, citronskivor, sköljd babyspenat och färsk hackad dill.
E-mail
Medel: 3.5 (17 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer