Fläderpannacotta med jordgubbar

Fläderpannacotta med jordgubbar - enkelt och gott. Funkar även med andra bär som färska hallon, blåbär eller blanda. Enkel pannacotta med grädde och gelatin smaksatt med flädersaft.

Varianter:

  • Istället för jordgubbar eller andra bär kan man ha frukt som passionsfruktspulp, granatäpple, färsk tärnad ananas, vindruvor eller mango. Eller blanda en fruktsallad. Eller toppa med marinerade citrusfiléer.
  • Köp färdig flädersaft eller gör egen flädersaft. Gott är även med flädersaft smaksatt med kanel.
  • Du kan dubbla receptet om du vill laga till många eller bara ha lite större portioner - exempelvis om du har lite större portionsformar på 1,5 -2 dl. I receptet nedan har jag använt formar som rymmer 1 dl pannacotta per portion.
  • Ska du ha till buffé så är ett tips att ta shot eller snapsglas och fylla som serveras som små minidesserter med en en halverad jordgubbe och ett blad citronmeliss på toppen.
  • Kan garneras med citronmeliss, myntablad eller gröna fina pistagenötter (ej saltade).

4 port fläderpannacotta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl flädersaft, koncentrerad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl grädde
  • 2,5 gelatinblad eller motsvarande gelatinpulver
  • 12 jordgubbar eller valfri mängd. Eller bär som färska hallon, blåbär eller blanda. Vidare kan man ha frukt som passionsfruktspulp, granatäpple, färsk tärnad ananas eller mango
  • 4 blad citronmeliss eller mynta (valfritt till garnering)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en liten skål.
  2. Blanda grädde med saft och vaniljsocker.
  3. Värm gräddblandningen i en kastrull utan att koka upp den ca 65 grader. Smaka av med mer vaniljsocker eller vaniljextrakt om du vill.
  4. Vispa ner gelatinbladen i den varma grädd- och saftblandningen så att den löser sig.
  5. Fördela i fyra formar - ca 1 dl i varje. Låt svalna.
  6. Ställ att stelna övertäckta med lite plastfilm i kylen. Det tar ca 3 timmar. Hit kan du förbereda pannacottorna och ha i kylen någon dag innan servering.
  7. Servering: Skölj och rensa jordgubbar och dela dem om de är stora. Fördela på pannacottorna. Eller toppa med bär eller frukt som du vill. Garnera ev. med gröna blad citronmeliss eller mynta.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept