Fläderpannacotta med jordgubbar

Fläderpannacotta med jordgubbar - enkelt och gott. Funkar även med andra bär som färska hallon, blåbär eller blanda. Enkel pannacotta med grädde och gelatin smaksatt med flädersaft.

Varianter:

  • Istället för jordgubbar eller andra bär kan man ha frukt som passionsfruktspulp, granatäpple, färsk tärnad ananas, vindruvor eller mango. Eller blanda en fruktsallad. Eller toppa med marinerade citrusfiléer.
  • Köp färdig flädersaft eller gör egen flädersaft. Gott är även med flädersaft smaksatt med kanel.
  • Du kan dubbla receptet om du vill laga till många eller bara ha lite större portioner - exempelvis om du har lite större portionsformar på 1,5 -2 dl. I receptet nedan har jag använt formar som rymmer 1 dl pannacotta per portion.
  • Ska du ha till buffé så är ett tips att ta shot eller snapsglas och fylla som serveras som små minidesserter med en en halverad jordgubbe och ett blad citronmeliss på toppen.
  • Kan garneras med citronmeliss, myntablad eller gröna fina pistagenötter (ej saltade).

4 port fläderpannacotta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl flädersaft, koncentrerad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl grädde
  • 2,5 gelatinblad eller motsvarande gelatinpulver
  • 12 jordgubbar eller valfri mängd. Eller bär som färska hallon, blåbär eller blanda. Vidare kan man ha frukt som passionsfruktspulp, granatäpple, färsk tärnad ananas eller mango
  • 4 blad citronmeliss eller mynta (valfritt till garnering)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en liten skål.
  2. Blanda grädde med saft och vaniljsocker.
  3. Värm gräddblandningen i en kastrull utan att koka upp den ca 65 grader. Smaka av med mer vaniljsocker eller vaniljextrakt om du vill.
  4. Vispa ner gelatinbladen i den varma grädd- och saftblandningen så att den löser sig.
  5. Fördela i fyra formar - ca 1 dl i varje. Låt svalna.
  6. Ställ att stelna övertäckta med lite plastfilm i kylen. Det tar ca 3 timmar. Hit kan du förbereda pannacottorna och ha i kylen någon dag innan servering.
  7. Servering: Skölj och rensa jordgubbar och dela dem om de är stora. Fördela på pannacottorna. Eller toppa med bär eller frukt som du vill. Garnera ev. med gröna blad citronmeliss eller mynta.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer