Fläderpannacotta med jordgubbar
Introduktion och förberedelse
Fläderpannacotta med jordgubbar - enkelt och gott. Funkar även med andra bär som färska hallon, blåbär eller blanda. Enkel pannacotta med grädde och gelatin smaksatt med flädersaft.
Varianter:
- Istället för jordgubbar eller andra bär kan man ha frukt som passionsfruktspulp, granatäpple, färsk tärnad ananas, vindruvor eller mango. Eller blanda en fruktsallad. Eller toppa med marinerade citrusfiléer.
- Köp färdig flädersaft eller gör egen flädersaft. Gott är även med flädersaft smaksatt med kanel.
- Du kan dubbla receptet om du vill laga till många eller bara ha lite större portioner - exempelvis om du har lite större portionsformar på 1,5 -2 dl. I receptet nedan har jag använt formar som rymmer 1 dl pannacotta per portion.
- Ska du ha till buffé så är ett tips att ta shot eller snapsglas och fylla som serveras som små minidesserter med en en halverad jordgubbe och ett blad citronmeliss på toppen.
- Kan garneras med citronmeliss, myntablad eller gröna fina pistagenötter (ej saltade).
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en liten skål.
- Blanda grädde med saft och vaniljsocker.
- Värm gräddblandningen i en kastrull utan att koka upp den ca 65 grader. Smaka av med mer vaniljsocker eller vaniljextrakt om du vill.
- Vispa ner gelatinbladen i den varma grädd- och saftblandningen så att den löser sig.
- Fördela i fyra formar - ca 1 dl i varje. Låt svalna.
- Ställ att stelna övertäckta med lite plastfilm i kylen. Det tar ca 3 timmar. Hit kan du förbereda pannacottorna och ha i kylen någon dag innan servering.
- Servering: Skölj och rensa jordgubbar och dela dem om de är stora. Fördela på pannacottorna. Eller toppa med bär eller frukt som du vill. Garnera ev. med gröna blad citronmeliss eller mynta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal