Räkor med skal och tillbehör

Räkor med skal med förslag på tillbehör, sås och vintips.

2 portioner räkor med skal och tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 800 gram stora räkor, "färska" svenska kokade med skal
  • 2 klyftor citron
  • 2 portioner vitlöksbröd
  • 1,5 dl het dippsås, majonnäs, vitlöksmajonnäs eller rouille - se länk ovan

Tillagning

  1. Gör såsen - se receptlänk ovan. Kan förberedas i god tid och förvaras övertäckt i kylen. Rör om till servering.
  2. Förbered vitlöksbröd - se receptlänk ovan. Lägg sedan in i ugnen så de är varma till serveringen senare.
  3. Jag dukade med våtservetter samt rikligt med vanliga servetter.
  4. Skär upp citron i klyftor.
  5. Lägg räkorna i en skål eller sprid ut på ett fat. Eller servera portionsvis i varsin skål.
  6. Garnera med citron samt servera räkorna med såsen och en brödskål eller skärbräda med varma vitlöksbröd.
Vitlöksbröd och het dipsås till räkorna.
Vitlöksbröd och het dipsås till räkorna.

Serveringsförslag

  • Passar som lätt och lyxig middag eller förrätt till nyår, bröllopsdag, romantisk middag till Alla hjärtans - dag eller vardagslyx.
  • Jag hade en lättlagad het dippsås med köpt majonnäs tillsamt en hemgjord aioli - vitlöksmajonnäs till.
  • Vidare hade jag vitlöksbröd till. Fler förslag är basilikabröd.
  • Andra förslag på sås till är hemgjord majonnäs eller rouille - lite hetare majonnäs med saffran.
  • Annat bröd som passar är ljust rostbröd, focaccia eller ljus baguette - hembakt eller bake-off.

Val av räkor

  • Räkor med skal finns i olika storlekar - finast och lättast att skala är L, XL och XXL (men dyrast).
  • Nykokta "färska" svenska västkusträkor är mitt tips.
  • Passar även med rökta räkor om du gillar det. Förslag är att blanda hälften vanliga räkor och hälften rökta räkor.

Att dricka till

  • Som vin passar ett kylt vitt vin som Sancerre av druvan Sauvignon Blanch från Loire i Frankrike. Eller annat vin av Sauvignon Blanc eller Chardonnay som Chablis eller mer ekfatslagrat Semillon från Australien.
  • Man kan också ha mousserande vin till som Champagne eller Cava.
  • Vidare passar torr cider - speciellt som alkoholfritt alternativ.

Räkor på tallrik med två såser - het dippsås och aioli vitlöksmajonnäs, vitlöksbröd och citron på tallrik.
Räkor på tallrik med två såser - het dippsås och gul aioli vitlöksmajonnäs, vitlöksbröd och citron. Gott med ett glas kylt vitt vin som Sancerre eller liknande vin av druvan Sauvignon Blanc till.

E-mail
Medel: 4.5 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 381 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-04

Tillbehör och liknande: