Räkor med skal och tillbehör
Räkor med skal med förslag på tillbehör, sås och vintips.
Tillagning
- Gör såsen - se receptlänk ovan. Kan förberedas i god tid och förvaras övertäckt i kylen. Rör om till servering.
- Förbered vitlöksbröd - se receptlänk ovan. Lägg sedan in i ugnen så de är varma till serveringen senare.
- Jag dukade med våtservetter samt rikligt med vanliga servetter.
- Skär upp citron i klyftor.
- Lägg räkorna i en skål eller sprid ut på ett fat. Eller servera portionsvis i varsin skål.
- Garnera med citron samt servera räkorna med såsen och en brödskål eller skärbräda med varma vitlöksbröd.
Serveringsförslag
- Passar som lätt och lyxig middag eller förrätt till nyår, bröllopsdag, romantisk middag till Alla hjärtans - dag eller vardagslyx.
- Jag hade en lättlagad het dippsås med köpt majonnäs tillsamt en hemgjord aioli - vitlöksmajonnäs till.
- Vidare hade jag vitlöksbröd till. Fler förslag är basilikabröd.
- Andra förslag på sås till är hemgjord majonnäs eller rouille - lite hetare majonnäs med saffran.
- Annat bröd som passar är ljust rostbröd, focaccia eller ljus baguette - hembakt eller bake-off.
Val av räkor
- Räkor med skal finns i olika storlekar - finast och lättast att skala är L, XL och XXL (men dyrast).
- Nykokta "färska" svenska västkusträkor är mitt tips.
- Passar även med rökta räkor om du gillar det. Förslag är att blanda hälften vanliga räkor och hälften rökta räkor.
Att dricka till
- Som vin passar ett kylt vitt vin som Sancerre av druvan Sauvignon Blanch från Loire i Frankrike. Eller annat vin av Sauvignon Blanc eller Chardonnay som Chablis eller mer ekfatslagrat Semillon från Australien.
- Man kan också ha mousserande vin till som Champagne eller Cava.
- Vidare passar torr cider - speciellt som alkoholfritt alternativ.
Uppskattat näringsvärde per portion: 381 kcal