Lökvåfflor med rökt lax och färskost

Gott som tilltugg eller förrätt. Funkar också på påskbordet eller till midsommar som bufférätt. Här har jag räknat en halv våffla per portion. Om du vill kan du också ha lite blandad grönsallad till.
Matvåfflor med lök.

4 portioner lökvåfflor med rökt lax och färskost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 3 msk smör att grädda våfflorna med
  • 8 små eller 4 stora skivor rökt lax
  • 100 gram färskost naturell
  • 4 klyftor citron (valfritt)
  • 1 knippe dillkvistar (valfritt)

Tillagning

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Skala och finhacka rödlöken.
  3. Vispa grädden hård.
  4. Vispa ihop vetemjöl och vatten till en jämn smet i en stor bunke.
  5. Vänd ner den vispade grädden. Tillsätt hälften av den hackade löken.
  6. Rör till en jämn smet.
  7. Grädda ca 1 dl åt gången i våffeljärnet ca 3-6 minuter var. Tiden varierar med olika våffeljärn. Grädda tills våfflorna har fin färg och är frasiga.
  8. Lägg upp på galler och låt svalna något.
  9. Dela upp våfflorna i bitar och lägg på en liten skiva lax, bred på en klick färskost samt toppa med hackad rödlök på varje bit våffla.
  10. Servera gärna med en klyfta citron samt garnera ev. med en liten dillkvist.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer