Lökvåfflor med rom och gräddfil

Gott som tilltugg eller förrätt. Funkar också på buffé ex. till påskbordet eller midsommar.

4 portioner lökvåfflor med rom och gräddfil

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 0,5 rödlök
  • 3 msk smör att grädda våfflorna med
  • 2 burkar röd rom
  • 1 dl gräddfil
  • 4 klyftor citron (valfritt)
  • 1 knippe dill (valfritt)

Tillagning

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Vispa grädden hård.
  3. Skala och hacka rödlöken fint.
  4. Vispa ihop vetemjöl och vatten till en jämn smet i en stor bunke. Tillsätt rödlöken.
  5. Vänd ner den vispade grädden. Rör till en jämn smet.
  6. Grädda ca 1 dl åt gången i våffeljärnet ca 3-6 minuter var. Tiden varierar med olika våffeljärn. Grädda tills våfflorna har fin färg och är frasiga.
  7. Lägg upp på galler och låt svalna något.
  8. Dela upp våfflorna i bitar och bred på en klick gräddfil samt toppa med en liten sked rom på varje bit våffla.
  9. Servera gärna med en klyfta citron samt garnera ev. med en dillkvist.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer