Akvavitsill

Introduktion och förberedelse

Akvavitsill - med matjessill som toppas vid servering med lite akvavit.

Sillen läggs först in i liknande brännvinskryddor som ger smak åt akvavit - anis, fänkål och kummin - vidare rotselleri, morot och äpple för fräsch smak.

Detta är min version av Tore Wretmans Aquavitsill.

Serveringsförslag

  • Akvaviten hälls över sillen vid servering.
  • Garnera gärna med hackad gräslök. Har du blast och blad från rotselleri kan du hacka den och strö över.
  • Passar till sillbord, smörgåsbord, julbord, midsommar och påsk med mera.
  • Tänk på att denna rätt innehåller alkohol så du ej serverar till barn eller någon som ej vill ha alkohol.

Val av akvavit

Jag tog en Snälleröds akvavit. Du kan ta valfri akvavit med valfri kryddning som kummin, dill, anis och fänkål samt även de som fått smak av lagring på sherryfat. Några förslag är Skåne akvavit, O. P. Andersson, Gammal Norrlands akvavit, Herrgårds akvavit eller leta upp något lokalt bränneri.

En snaps du gillar går också bra.

Varianter

  • Byt matjessillen mot vanlig inläggninssill, fem-minuterssill eller egen inlagd sill.
  • Gillar du dill så kan du ta i färsk hackad dill eller torkad dill.
  • Du kan variera grönt i som att utesluta rotselleri, morot eller äpple. Vidare passar rödlök och purjolök i.

4 portioner akvavitsil

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 4 hela matjesfiléer
  • 1/2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl lag från matjesburken
  • 1 tsk kumminfrön
  • 1/2 tsk anisfrön
  • 1/2 tsk fänkålsfrön
  • 1 morot
  • 50 gram rotselleri
  • 1/2 äpple
  • 3-5 tsk akvavit
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt till garnering)

Tillagning

  1. Ta upp matjesfiléerna och lägg i en skål och täck med vatten. Spara 0,5 dl av lagen.
  2. Blanda under tiden ättiksprit, vatten, lag från matjesburken, strösocker, anis, fänkål samt kummin i en kastrull.
  3. Koka upp och rör så att sockret löser sig. Stäng sedan av plattan samt låt lagen svalna.
  4. Skär av skalet från rotselleri. Skala morot och äpple. Skär grönsakerna i tunna bitar, tärningar eller stavar.
  5. Ta upp och skär eller klipp matjesfiléerna i bitar.
  6. Varva matjessillen med rotselleri, morot och äpple. Häll över lagen.
  7. Låt stå kallt i ett dygn. Förvara svalt - helst i kylen. Håller sig månader i kylen orörd.
  8. Vid servering så lägger du upp sillen på fat med grönsakerna runt om. Skeda sedan över akvavit samt garnera eventuellt med lite hackad gräslök.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-18