Matjessill med ägg, rödlök och creme fraiche

Introduktion och förberedelse

Matjessill med en krämig topping eller röra av kokt hackat ägg, creme fraiche, rödlök, Dijon-senap och gräslök. Röran kompletterar den smakrika matjessillen på bra vis.

Matjesillen kan du servera som bufférätt till sillbord, julbord, påsk, midsommar, smörgåsbord eller som lunchrätt med kokt färskpotatis och knäckebröd eller grovt bröd med smör och Västerbottenost.

Koka gärna några fler ägg samtidigt och ha i kylen till annat. Koktider för ägg hittar du här.

4 port till buffé eller 2 port som huvudrätt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram burk matjesill (125 gram avrunnen matjesill)
  • 2 ägg
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk hackad gräslök eller några grovt skurna stjälkar
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 2-3 tsk Dijon senap

Tillagning

  1. Koka ägg hårdkokt. Spola kallt. Skala ägg och hacka dem. Lägg i en skål.
  2. Tillsätt creme fraiche och senap. Häll ca 2 msk av lagen från sillen med äggblandningen. Rör om. Smaka av med ev. något krm salt, mer senap och mer lag.
  3. Skär eller klipp matjesillen i bitar. Lägg upp på fat. Fördela creme fraiche-röran på sillen.
  4. Skala och hacka lök. Hacka gräslök. Lägg på sillen och röran vid servering.
  5. Förvara i kylen till servering. Står rätten på en buffé typ julbord mer än någon timme så se till att den står kallt - ex. med is under.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.