Skärgårdssill
Skärgårdssill - en lättgjord sill med krämig sås av crème fraiche, majonnäs samt röd rom eller caviar, hackad gräslök, dill och citron.
Garnera gärna med lite färsk gräslök och dill. I sillen går det annars bra att ha fryst hackad gräslök och dill.
Tillagning
- Häll av lagen från sillen och klipp eller skär sillfiléerna (5-minuters-sillfiléer eller annan inläggningssill som är färdig att använda) i lagom bitar - förslagsvis ca 2-3 cm breda. Lägg i en skål.
- Skölj och hacka gräslök samt dill fint. Eller använd fryst hackad dill och gräslök.
- Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål.
- Blanda i rommen - spara 10 gram till garnering.
- Tillsätt hackad gräslök, hackad dill, salt och citronsaft i såsen.
- Vänd i sillen och förvara kyld fram till servering. Håller minst 1-2 dagar i kylen.
- Vid servering: Toppa med resten av rommen och garnera med finhackad dill, dillkvistar, hackad gräslök samt skivade rädisor.
Val av rom
Jag tog en burk stenbitsrom men annan rom passar också som caviarmix, sikrom, laxrom, regnbågsrom eller lyxig äkta svensk Kalix-löjrom.
Varianter
- Gillar du rödlök kan du blanda i 2 msk hackad rödlök samt garnera med hackad rödlök.
- Istället för färsk dill och gräslök kan du ta fryst hackad dill och gräslök i sillen. Garnera gärna med färsk hackad dill, dillkvistar och/eller hackad gräslök men det är valfritt.
Val av sill eller strömming
I receptet har jag använt 5-minuters sill fiskad i Norra ishavet. Köp helst sill från Norra ishavet, Island eller Norges kust.
Vill du använda annan inläggningssill så följ paketet - en del behöver ex. vattnas ur om det ej står urvattnad på paketet.
Vill du lägga in egen sill som typ saltsill eller urvattnat saltsill i ättikslag så kan du göra det också såklart eller fryst tinad färsk sill eller strömming - då får du räkna med någon veckas framförhållning minst.
Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal