Skärgårdssill

Introduktion och förberedelse

Skärgårdssill - en lättgjord sill med krämig sås av crème fraiche, majonnäs samt röd rom eller caviar, hackad gräslök, dill och citron.

Garnera gärna med lite färsk gräslök och dill. I sillen går det annars bra att ha fryst hackad gräslök och dill.

Val av rom

Jag tog en burk stenbitsrom men annan rom passar också som caviarmix, sikrom, laxrom, regnbågsrom eller lyxig äkta svensk Kalix-löjrom.

Varianter

  • Gillar du rödlök kan du blanda i 2 msk hackad rödlök samt garnera med hackad rödlök.
  • Istället för färsk dill och gräslök kan du ta fryst hackad dill och gräslök i sillen. Garnera gärna med färsk hackad dill, dillkvistar och/eller hackad gräslök men det är valfritt.

Val av sill eller strömming

I receptet har jag använt 5-minuters sill fiskad i Norra ishavet. Köp helst sill från Norra ishavet, Island eller Norges kust.

Vill du använda annan inläggningssill så följ paketet - en del behöver ex. vattnas ur om det ej står urvattnad på paketet.

Vill du lägga in egen sill som typ saltsill eller urvattnat saltsill i ättikslag så kan du göra det också såklart eller fryst tinad färsk sill eller strömming - då får du räkna med någon veckas framförhållning minst.

Skärgårdssillen serverad på fat med garnering.
Skärgårdssillen kan du servera i skål eller på fat garnerad med förslagsvis hackad dill, dillkvistar, hackad gräslök, röd stenbitsrom och skivade rädisor.

6 port skärgårdssill

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 pkt inläggningssill som 5-minuters inläggningssill på 420 gram (210 gram urvattnad inläggningssill utan lag)
  • 75 gram röd rom som stenbitsrom, en liten burk (spara 10 gram till garnering)
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 4 msk hackad gräslök
  • 4 msk hackad dill
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • GARNERING: 1 msk färsk hackad dill eller några dillkvistar
  • 1 msk hackad gräslök
  • 3 rädisor

Tillagning

  1. Häll av lagen från sillen och klipp eller skär sillfiléerna (5-minuters-sillfiléer eller annan inläggningssill som är färdig att använda) i lagom bitar - förslagsvis ca 2-3 cm breda. Lägg i en skål.
  2. Skölj och hacka gräslök samt dill fint. Eller använd fryst hackad dill och gräslök.
  3. Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål.
  4. Blanda i rommen - spara 10 gram till garnering.
  5. Tillsätt hackad gräslök, hackad dill, salt och citronsaft i såsen.
  6. Vänd i sillen och förvara kyld fram till servering. Håller minst 1-2 dagar i kylen.
  7. Vid servering: Toppa med resten av rommen och garnera med finhackad dill, dillkvistar, hackad gräslök samt skivade rädisor.
E-mail
Medel: 2.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-18

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...