Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär

Introduktion och förberedelse

En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar. Kallas även Britatårta eller Brittatårta.

Du kan toppa med valfria färska bär som enbart jordgubbar, blåbär eller hallon. Vinbär, körsbär och krusbär funkar också. Eller blanda de bär du har och gillar.

Passar till midsommartårta, födelsedagstårta eller bara som sommartårta.

Marängbottnen till tårtan bakas med en tunn sockerkakssmet och på den maräng och flagad mandel.

Tårtbottnen delar man sedan i två delar och fyller med vispad grädde samt de bär man gillar.

Britatårta på fat
Britatårta kallas denna variant på marängtårta som bakas med en sockerkaksliknande smet och på den ett lager maräng i en panna. Bottnarna läggs sedan ihop med grädde och toppas med bär.

8 portioner marängtårta eller Britatårta

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 5 msk grädde
  • MARÄNG: 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mandelspån
  • FYLLNING: 1 liter jordgubbar
  • 0,5 liter hallon
  • 0,5 liter blåbär
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
  3. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
  4. Rör i grädde och äggulor i mjölblandningen.
  5. Rör i smöret till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten jämnt över nästan ett helt bakplåtspapper på en bakplåt. Lämna ca 5 cm i kanterna.
  7. Vispa äggvitorna fluffiga. Tillsätt sedan en halv dl av sockret och vispa på medelhastighet någon minut. Tillsätt resten av sockret samt vaniljsockret och vispa på full fart tills du har en fast maräng.
  8. Bred marängen jämnt över den första smeten i bakplåten.
  9. Strö över och fördela mandelspånen över marängen.
  10. Baka marängbottnen i 30 minuter i nedre delen av ugnen.
  11. Ta ut marängbottnen och låt den svalna.
  12. Förbered under tiden bären. Skölj, rensa och dela jordgubbar. Kolla hallon och blåbär.
  13. Vispa grädden hård med vaniljsocker.
  14. Skär marängbottnen i två delar.
  15. Lägg upp en del som botten på ett serveringsfat.
  16. Bred hälften av grädden och fördela hälften av bären på den första marängbottnen.
  17. Lägg på den andra marängbottnen och fördela grädde och bär på toppen.
  18. Sikta över florsocker och servera marängtårtan.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.