Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär

En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar som passar till midsommartårta, födelsedagstårta eller bara som sommartårta.

Marängbottnen till tårtan bakas med en tunn sockerkakssmet och på den maräng och flagad mandel.

Du kan ta valfria färska bär som enbart jordgubbar, blåbär eller hallon. Vinbär, körsbär och krusbär funkar också. Eller blanda de bär du har och gillar.

8 portioner marängtårta

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 5 msk grädde
  • Maräng: 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mandelspån
  • Fyllning: 1 liter jordgubbar
  • 0,5 liter hallon
  • 0,5 liter blåbär
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
  3. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
  4. Rör i grädde och äggulor i mjölblandningen.
  5. Rör i smöret till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten jämnt över nästan ett helt bakplåtspapper på en bakplåt. Lämna ca 5 cm i kanterna.
  7. Vispa äggvitor med socker samt vaniljsocker till en fast maräng.
  8. Bred marängen jämnt över den första smeten.
  9. Strö över mandelspån jämnt.
  10. Baka marängbottnen i 30 minuter i nedre delen av ugnen.
  11. Ta ut marängbottnen och låt den svalna.
  12. Förbered under tiden bären. Skölj, rensa och dela jordgubbar. Kolla hallon och blåbär.
  13. Vispa grädden hård med vaniljsocker.
  14. Skär marängbottnen i två delar.
  15. Lägg upp en del som botten på ett serveringsfat.
  16. Bred hälften av grädden och fördela hälften av bären på den första marängbottnen.
  17. Lägg på den andra marängbottnen och fördela grädde och bär på toppen.
  18. Sikta över florsocker och servera marängtårtan.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept