Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär

En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar som passar till midsommartårta, födelsedagstårta eller bara som sommartårta.

Marängbottnen till tårtan bakas med en tunn sockerkakssmet och på den maräng och flagad mandel.

Du kan ta valfria färska bär som enbart jordgubbar, blåbär eller hallon. Vinbär, körsbär och krusbär funkar också. Eller blanda de bär du har och gillar.

8 portioner marängtårta

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 5 msk grädde
  • Maräng: 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mandelspån
  • Fyllning: 1 liter jordgubbar
  • 0,5 liter hallon
  • 0,5 liter blåbär
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
  3. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
  4. Rör i grädde och äggulor i mjölblandningen.
  5. Rör i smöret till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten jämnt över nästan ett helt bakplåtspapper på en bakplåt. Lämna ca 5 cm i kanterna.
  7. Vispa äggvitor med socker samt vaniljsocker till en fast maräng.
  8. Bred marängen jämnt över den första smeten.
  9. Strö över mandelspån jämnt.
  10. Baka marängbottnen i 30 minuter i nedre delen av ugnen.
  11. Ta ut marängbottnen och låt den svalna.
  12. Förbered under tiden bären. Skölj, rensa och dela jordgubbar. Kolla hallon och blåbär.
  13. Vispa grädden hård med vaniljsocker.
  14. Skär marängbottnen i två delar.
  15. Lägg upp en del som botten på ett serveringsfat.
  16. Bred hälften av grädden och fördela hälften av bären på den första marängbottnen.
  17. Lägg på den andra marängbottnen och fördela grädde och bär på toppen.
  18. Sikta över florsocker och servera marängtårtan.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer