Västerbottenpaj

Västerbottenpaj. En ostpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka.
Självklart blir pajen även god med annan riven ost - helst lagrad smakrik ost. Även grönmögelost fungerar. 

Västerbottenpaj är god till buffe, kräftskiva, midsommarfest, påskbuffe, fest, lunch eller middag.

Du kan variera västerbottenpajen genom att ha i ca en halv dl stekt fläsk och/eller ca 1 halv dl frästa kantareller eller annan svamp. Några msk hackade örter som persilja eller gräslök passar också i ostpajen. En halv dl fräst purjolök är en annan variant. Med ca en halv dl rökt hackad skinka får du ost och skinkpaj lik den franska klassikern Quiche Lorraine.

Servera ostpajen varm, ljummen eller kall med ex. tomatsallad, blandsallad, kokta bönor mm.

8 bitar Västerbottenpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 150 g riven Västerbottenost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela smöret i grova bitar och kör med mjöl och vatten i en matberedare till en deg. Eller knåda snabbt ihop den i en bunke för hand.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg i 24 cm diameter pajform eller tryck ut degen och ställ den i frysen 5 minuter.
  4. Tryck hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 7 minuter.
  5. Vispa under tiden ihop pajfyllningen ägg, grädde, ost, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i 25 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Ett tips är att skaka lite på pajen så ser du om ostfyllningen stelnat. Kolla så inte ytan bränns - sänk isåfall värmen lite eller lägg över lite folie.
  7. Ta ut pajen och låt den svalna. Västerbottensostpajen stelnar mer när den stått i kylen några timmar.
E-mail
Medel: 4.4 (92 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer