Caprese - tomatsallad med mozzarella och basilika

Introduktion och förberedelse

Tomatsallad med färsk mozzarella, basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Kallas även Caprese.

Desto finare ingredienser ju godare blir salladen. Välj gärna:

  • Mogna tomater som bifftomater, kvisttomater, ekotomater, plommontomater eller liknande - gärna ekologiska.
  • Fin lagrad och mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller en Balsamico-vinäger.
  • Äkta buffalo-mozzarella - ursprungskyddad Mozzarella di Bufala Campana. Man kan också ta burrata som är en variant på mozzarella. Överkurs är att göra egen mozzarella.
  • Fin kallpressad italiensk olivolja.
  • Nymald svartpeppar och flingsalt.
  • Färsk basilika.

Caprese på fat med tomater, mozzarella, basilika och rödlök
Förutom mogna tomater, fin mozzarella, olivolja, flingsalt, nymald svartpeppar, lagrad vinäger och färsk basilika så kan man ha på strimlad rödlök också.

Med rödlök

En variant är att ta med en halv strimlad rödlök om du gillar det. Blanda gärna den strimlade rödlöken med ett halvt krm salt fem minuter innan så blir den mildare i smaken och mjuknar lite.

4 portioner caprese tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram kvisttomater (4-6 stycken), bifftomater eller valfria goda smakrika tomater, gärna ekologiska
  • 1 färsk mozzarella i saltlag
  • 0,5 kruka färsk basilika, ca 10-15 blad
  • 4 msk fin olivolja
  • 1-2 msk god mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller fin balsamvinäger
  • 1/2 krm vanligt salt eller 3 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär tomater i skivor.
  2. Skär eller dela (riv) mozzarellaosten i skivor eller bitar.
  3. Lägg på fat eller i skål och garnera med basilika.
  4. Vid servering häller du några matskedar olivolja, vinäger samt saltar och pepprar över.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.