Caprese - tomatsallad med mozzarella och basilika
Introduktion och förberedelse
Tomatsallad med färsk mozzarella, basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Kallas även Caprese.
Val av ingredienser
Desto finare ingredienser ju godare blir salladen. Välj gärna:
- Mogna tomater som bifftomater, kvisttomater, ekotomater, plommontomater eller liknande - gärna ekologiska.
- Fin lagrad och mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller en Balsamico-vinäger.
- Äkta buffalo-mozzarella - ursprungskyddad Mozzarella di Bufala Campana. Man kan också ta burrata som är en variant på mozzarella. Överkurs är att göra egen mozzarella.
- Fin kallpressad italiensk olivolja.
- Nymald svartpeppar och flingsalt.
- Färsk basilika.
Varianter
- Lägg till strimlad rödlök. Du kan blanda rödlöken med ett halvt krm salt några minuter innan så blir den mildare och mjukare.
- Lägg till sallad som ruccola, hackad babyspenat eller färdig blandning finbladig sallad.
- Komplettera gärna bönsalladen med marinerade kokta vita bönor, blandad grönsallad och/eller sallad med svarta linser och paprika.

Tillagning
- Skölj och skär tomater i skivor.
- Skär eller dela (riv) mozzarellaosten i skivor eller bitar.
- Lägg på fat eller i skål och garnera med basilika.
- Vid servering häller du några matskedar olivolja, vinäger samt saltar och pepprar över.
Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal