Midsommarbakelse

Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Enkla och smidiga att förbereda till midsommarbuffén. Ett gott alternativ till midsommartårtan.
Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen. Till servering så skivar du upp och garnera varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.

10-12 midsommarbakelser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • Fyllning: 1 1/2 dl fast jordgubbssylt eller hallonsylt
  • 3 dl grädde eller vaniljkräm
  • ca 24 jordgubbar (1 liter)
  • 12 blad av citronmeliss eller mynt att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna ca:25 x 35 cm med bakplåtspapper.
  3. Vispa upp ägg och socker luftigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver för att sedan blanda i äggsmeten.
  5. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i ca 5 min i mitten av ugnen.
  7. Förbered fyllningen.
  8. Vänd upp sockerkakan på sockrat bakplåtspapper.
  9. Låt sockerkakan svalna under en uppochner vänd långpanna. Bred ut fyllningen av sylt och ca 1 dl hårt vispad grädde eller vaniljkräm.
  10. Rulla sedan ihop till en rulltårta.
  11. Slå in rulltårtan i smörpapper, plastfilm eller folie och förvara i kylen till servering. Hit kan du förbereda.
  12. Servering: Skölj, snoppa och dela jordgubbar i halvor eller skivor.
  13. Vispa 2 dl grädde hårt.
  14. Skär upp rulltårtan i ca 1,5 cm breda skivor.
  15. Lägg på en stor msk grädde på varje skiva.
  16. Toppa med ca fyra bitar jordgubbar på varje skiva.
  17. Garnera ev. varje midsommarbakelse med ett blad färsk mynta eller citronmeliss.
  18. Lägg upp på fat och servera eller förvara svalt till servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer