Midsommarbakelse

Introduktion och förberedelse

Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Enkla och smidiga att förbereda till midsommarbuffén och servera portionsvis eller bygga på varandra till en slags tårta. Ett gott alternativ till midsommartårtan.

Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen. Till servering så skivar du upp och garnera varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar.

Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.

Bygg som en tårta

Ett festligt alternativ är att bygga skivorna av rulltårta på varandra till ett runt torn - en slags tårta som du garnerar med spritsad vispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon här och där; samt citronmeliss eller myntablad och grovt delade knäckflarn eller rostade mandelflarn.

10-12 midsommarbakelser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • Fyllning: 1 1/2 dl fast jordgubbssylt eller hallonsylt
  • 3 dl grädde eller vaniljkräm
  • ca 24 jordgubbar (1 liter)
  • 12 blad av citronmeliss eller mynt att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna ca:25 x 35 cm med bakplåtspapper.
  3. Vispa upp ägg och socker luftigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver för att sedan blanda i äggsmeten.
  5. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i ca 5 min i mitten av ugnen.
  7. Förbered fyllningen.
  8. Vänd upp sockerkakan på sockrat bakplåtspapper.
  9. Låt sockerkakan svalna under en uppochner vänd långpanna. Bred ut fyllningen av sylt och ca 1 dl hårt vispad grädde eller vaniljkräm.
  10. Rulla sedan ihop till en rulltårta.
  11. Slå in rulltårtan i smörpapper, plastfilm eller folie och förvara i kylen till servering. Hit kan du förbereda.
  12. Servering: Skölj, snoppa och dela jordgubbar i halvor eller skivor.
  13. Vispa 2 dl grädde hårt.
  14. Skär upp rulltårtan i ca 1,5 cm breda skivor.
  15. Lägg på en stor msk grädde på varje skiva.
  16. Toppa med ca fyra bitar jordgubbar på varje skiva.
  17. Garnera ev. varje midsommarbakelse med ett blad färsk mynta eller citronmeliss.
  18. Lägg upp på fat och servera eller förvara svalt till servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer