Midsommarbakelse

Introduktion och förberedelse

Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Ett gott alternativ till midsommartårtan.

Serveringsförslag

Enkla att förbereda till midsommar, sommarfest, kalas eller fika.

Serveras portionsvis eller stapla på varandra till en slags tårta.

Till servering så skivade jag upp och garnerade varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar samt något blad mynta på varje.

Kan förberedas

Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen.

Varianter

  • Byt sockerkakan mot men rabarbermarängbotten för dessa lyxiga jordgubbsbakelser.
  • Ett alternativ till färska bär är att toppa med en msk valfri sylt som jordgubbssylt eller rabarbersylt.
  • Istället för jordgubbar kan du ta andra färska bär som hallon, smultron, vinbär, blåbär eller blanda.
  • Garnera med myntablad, citronmelliss och/eller blomblad från ringblomma eller andra ätliga blommor.
  • Garnera med rostad flagad mandel eller delade mandelflarn eller knäckflarn.

Bygg som en tårta

Ett festligt alternativ är att stapla bitarna av rulltårta på varandra omlott till ett slags runt torn på höjden. Det blir en slags tårta. Garnera med spritsad vispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon här och där; samt citronmeliss eller myntablad och delade knäcklarn eller mandelflarn.

Små bakelser av rulltårta, grädde och jordgubbar som passar till sommarens fester och kalas som midsommar med mera.
Små bakelser av rulltårta, grädde och jordgubbar som passar till sommarens fester och kalas som midsommar med mera.

12 midsommarbakelser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • Fyllning: 1 1/2 dl fast jordgubbssylt eller hallonsylt
  • 3 dl grädde eller vaniljkräm
  • ca 24 jordgubbar (1 liter)
  • 12 blad av citronmeliss eller mynt att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna ca:25 x 35 cm med bakplåtspapper.
  3. Vispa upp ägg och socker luftigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver för att sedan blanda i äggsmeten.
  5. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda sockerkaksbottnen i ca 5 min i mitten av ugnen.
  7. Förbered fyllningen.
  8. Ta ut och vänd upp sockerkakan på sockrat bakplåtspapper. Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta någon minut och dra sedan loss pappret försiktigt.
  9. Låt sockerkakan svalna under en uppochner vänd långpanna.
  10. Bred ut fyllningen av sylt och ca 1 dl hårt vispad grädde eller vaniljkräm. Rulla sedan ihop till en rulltårta från långsidan.
  11. Slå in rulltårtan i smörpapper, plastfilm eller folie och förvara i kylen till servering. Hit kan du förbereda.
  12. SERVERING: Skölj, snoppa och dela jordgubbar i halvor eller skivor.
  13. Vispa 2 dl grädde hårt.
  14. Skär upp rulltårtan i ca 1,5 cm breda skivor.
  15. Lägg på en stor msk eller klick grädde på varje skiva.
  16. Toppa med ca fyra bitar jordgubbar på varje skiva.
  17. Garnera ev. varje midsommarbakelse med ett blad färsk mynta eller citronmeliss.
  18. Lägg upp på fat och servera eller förvara svalt till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-26