Libapizza Bianco med löjrom

Libapizza Bianco med crème fraiche och mozzarella som toppas till servering med löjrom, dill, grönkål samt riven pecorino.

Jag garnerade även med ruccolablommor då det växte det i trädgården vid detta tillfälle - det är dock valfritt.

Pizza på arabiskt tunnbröd - libabröd - blir mycket goda och är enkla att göra.

2 libapizza Bianco, 4 portioner som tilltugg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 33 min

Ingredienser

  • 2 libabröd, arabiska tunnbröd
  • 1/2 burk crème fraiche
  • 1 dl riven mozzarella
  • 1/2 färsk mozzarellaost
  • ca 200 gram färsk grönkål
  • ca 10 tsk löjrom
  • 10 dillkvistar
  • 1/2 riven pecorino
  • 1 knippe ruccolablommor (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär bort stjälkar från grönkålen. Strimla grönkålen. Blanda grönkålen med ett krm salt i en skål. Massera grönkålen tills den tappar vätska - det tar någon minut. Krama ur vätskan och lägg i en skål till servering senare. Kan förberedas och förvaras i kylen.
  2. Tänd grillen. Vill du laga dem i ugnen - läs ovan text.
  3. Bred ut ett lager crème fraiche på varje bröd. Fördela över riven mozzarella. Riv och dela färsk mozzarella i grova bitar fördela den överst.
  4. Grilla libabröden direkt på grillgallret ca 3-5 minuter under lock. Passa så de ej bränns och flytta ev. runt dem till något svalare ställe i grillen.
  5. När osten smält något och brödet fått ljus brun färg under är de klara.
  6. Lägg upp på ett bakplåtspapper på en bricka.
  7. Lägg ut lite grönkål här och där.
  8. Fördela klickar av löjrom här och där på pizzorna.
  9. Lägg på en dillkvist på varje hög löjrom.
  10. Strö över riven pecorino.
  11. Skär eller klipp i slicar och servera direkt medan de ännu är varma.
  12. Jag garnerade även med lite sköljda ruccolablommor här och där men det är valfritt.
Libabröden gräddas färdigt på grillen så osten smälter och brödet blir knaprigt.
Libabröden gräddas färdigt på grillen så osten smälter och brödet blir knaprigt.
Libabröden förbereds med crème fraiche, riven mozzarella, färsk mozzarella samt toppingen av löjrom, ruccolablommor, pecorino, dill och grönkål.
Libabröden förbereds med crème fraiche, riven mozzarella, färsk mozzarella samt toppingen av löjrom, ruccolablommor, pecorino, dill och grönkål.
Tunnbrödspizza Bianco på libabröd toppade med löjrom och dill.
Tunnbrödspizza Bianco på libabröd toppade med löjrom, dill, grönkål och pecorino.

Serveringsförslag

  • Serveras i bitar som varmt välkomsttilltugg eller snittar.
  • Kan också serveras som förrätt eller huvudrättspizza med en god grönsallad till.

Tips

  • Jag tog vanlig riven mozzarella på påse samt lite färsk mozzarella riven i bitar. Du kan också göra hemgjord mozzarella.
  • Pecorino kan bytas mot riven parmesan eller grana padano.
  • Riktigt fin är svensk Kalixlöjrom men jag hittade bara amerikansk löjrom denna gång.

I ugnen

Istället för att grilla libapizzorna kan du tillaga dem i ugnen - värm ugnen till max värme vanlig ugn. Förvärm samtidigt en plåt. Lägg över libabröden med CF och ost på den varma plåten och grädda 3-8 minuter tills de har färg och osten smält. Passa så de ej bränns.

Libalöjromspizzan passar som festligt tilltugg vid grillen.
Libalöjromspizzan passar som festligt tilltugg vid grillen. Förutom dill och lite grönkål garnerade jag med ruccolablommor - det är dock valfritt.

E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-14