Matjestårta eller matjesilltårta

Introduktion och förberedelse för tillagning

Matjestårta eller matjesilltårta med kavring. En modern klassiker till midsommar och andra högtider där matjessill passar.

Matjestårta är inte en söt tårta utan mer lik en cheesecake med kavring till botten och krämig fyllning av hackad matjessill, kesella färskost, gräddfil och hackad lök som får stelna av lite gelatinblad.

Du kan garnera tårtan som du vill men fint är med rädisor och hackad dill. Hackad gräslök, babyspenat och ruccola passar också att toppa med.

Som förrätt

Serverar du matjestårta som förrätt så kan du ha lite blandad grönsallad till (med olivolja, vinäger, salt, peppar) eller en sallad med tärnad gurka, tomat och ruccola i olivolja, vinäger, salt och peppar.

På buffé, midsommar, påsk och julbord

Tips är att skära och lägga upp den i lämpliga portionsbitar på fat. Då håller den sig i fina bitar - annars kan den blir rätt rörig när några gäster skurit i den och då tycker jag det ser bättre ut med portionsbitar i längden.

Lite garnering av machésallad, babyspenat, gräslök och rädisor kan man ha runt. Man kan också ha en grönsallad vid sidan.

12 portioner matjestårta matjesilltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 200 gram matjessill
  • 1 gul eller röd lök
  • 3 dl gräddfil eller creme fraice
  • 250 gram kesella eller färskost naturell
  • 1 msk spad från matjessillen
  • Garnering: 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl hackad dill
  • 12 rädisor
  • 1 liten burk stenbitsrom (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite vatten i en skål. Smält smör i en kastrull.
  2. Mixa eller finhacka kavringen och mosa eller mixa ihop till en smulig blandning.
  3. Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten på en rund 24 cm form gärna med löstagbar kant eller motsvarande form (1 - 2 avlånga brödformar fungera också eller sockerkaksform - tips - klä form med gladplast om du inte har löstagbar kant)
  4. Dags för fyllningen: Spara en msk av lagen. Skär matjessillen i bitar och hacka den. Lägg i en bunke med en msk av lagen.
  5. Finhacka lök och lägg i bunken.
  6. Rör ihop sill, lök, gräddfil, kesella eller färskost. Om du vill kan du ha i hälften av den hackade dillen också. Vidare kan du smaksätta med lite mer av lagen från matjessillen men ta ej för mycket få då stelnar inte tårtan.
  7. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm försiktigt så att de smälter i en kastrull under omrörning. Ta av från värmen och rör samt blanda ner i matjessmeten.
  8. Häll fyllningen i formen.
  9. Ställ stårtan att stelna i kylen i minst 4 timmar, över natten eller något dygn innan.
  10. Vid servering garnerar du tårtan med hackad dill och rädisor. Du kan även klicka på stenbitsrom eller annat du tycker passar. Hackad gräslök exempelvis.
  11. Gott att ha vid sidan av silltårtan är sallad som babyspenat, machésallad, ruccola eller annan grön blandsallad.
E-mail
Medel: 4.2 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.