Matjestårta eller matjesilltårta

Introduktion och förberedelse

Matjestårta eller matjesilltårta med kavring. En modern klassiker till midsommar och andra högtider där matjessill passar.

Silltårta är inte en söt tårta utan mer lik en cheesecake med kavring till botten och krämig fyllning av hackad matjesill, kesella färskost, gräddfil och hackad lök som får stelna av lite gelatinblad.

Matjessilltårtan skapades på 80-talet av matjournalisten Berit Paulsson och har sedan blivit en riktig klassiker till midsommar och svenska högtider.

Garnering

  • Du kan garnera tårtan som du vill men fint är med rädisor och hackad dill.
  • Hackad gräslök, babyspenat och ruccola passar också att toppa med.
  • Extra lyxigt blir det med klickar av löjrom på toppen. Man kan också ta annan rom som stenbitsrom eller caviar.

Som förrätt

Serverar du matjestårta som förrätt så kan du ha lite blandad grönsallad till (med olivolja, vinäger, salt, peppar) eller en sallad med tärnad gurka, tomat och ruccola i olivolja, vinäger, salt och peppar.

Till buffé, midsommar, påsk och julbord

Tips är att skära och lägga upp den i lämpliga portionsbitar på fat. Då håller den sig i fina bitar - annars kan den blir rätt rörig när några gäster skurit i den och då tycker jag det ser bättre ut med portionsbitar i längden.

  • Lite garnering av machésallad, babyspenat, gräslök och rädisor kan man ha runt.
  • Man kan också ha en grönsallad vid sidan.

Variant

Gillar du ej matjessill kan du laga en liknande tårta med lax.

12 portioner matjestårta matjesilltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 200 gram kavring
  • 4 gelatinblad
  • 200 gram matjessill
  • 1 gul eller röd lök
  • 3 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 250 gram kesella eller färskost naturell
  • 1 msk spad från matjessillen
  • GARNERING: 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl hackad dill
  • 12 rädisor
  • 1 liten burk stenbitsrom eller löjrom (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite vatten i en skål. Smält smör i en kastrull.
  2. Mixa eller finhacka kavringen och mosa eller mixa ihop till en smulig blandning med det smälta smöret.
  3. Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten på en rund 24 cm form gärna med löstagbar kant eller motsvarande form (1 - 2 avlånga brödformar fungera också eller sockerkaksform - tips - klä form med gladplast om du inte har löstagbar kant)
  4. Dags för fyllningen: Spara en msk av lagen. Skär matjessillen i bitar och hacka den. Lägg i en bunke med en msk av lagen.
  5. Finhacka lök och lägg i bunken.
  6. Rör ihop sill, lök, gräddfil, kesella eller färskost. Om du vill kan du ha i hälften av den hackade dillen också. Vidare kan du smaksätta med lite mer av lagen från matjessillen men ta ej för mycket få då stelnar inte tårtan.
  7. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm försiktigt så att de smälter i en kastrull under omrörning. Ta av från värmen och rör samt blanda ner i matjessmeten.
  8. Häll fyllningen i formen.
  9. Ställ stårtan att stelna i kylen i minst 4 timmar, över natten eller något dygn innan.
  10. Vid servering garnerar du tårtan med hackad dill och rädisor. Du kan även klicka på stenbitsrom eller annat du tycker passar. Hackad gräslök exempelvis.
  11. Gott att ha vid sidan av silltårtan är sallad som babyspenat, machésallad, ruccola eller annan grön blandsallad.
E-mail
Medel: 4.2 (46 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-23