Matjestårta matjesilltårta

Matjestårta eller matjesilltårta med kavring. En modern klassiker till midsommar och andra högtider där matjessill passar. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning samt smaksatt med hackad matjesill.

Matjesilltårta passar till allt tillfällen med sill (och nubbe) som förrätt, julbord, påskbord, midsommar osv.

Serverar du matjestårta som förrätt så kan du ha lite blandad sallad till (med olivolja, vinäger, salt, peppar) eller en sallad med tärnad gurka, tomat och ruccola i olivolja, vinäger, salt och peppar.

Serveras matjesilltårtan på buffé så kan du garnera tårtan med rädisor och hackad dill.

12 portioner matjestårta matjesilltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 200 gram matjessill
  • 1 gul eller röd lök
  • 3 dl gräddfil eller creme fraice
  • 250 gram kesella eller färskost naturell
  • 1 msk spad från matjessillen
  • Garnering: 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl hackad dill
  • 12 rädisor
  • 1 liten burk stenbitsrom (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite vatten i en skål. Smält smör i en kastrull.
  2. Mixa eller finhacka kavringen och mosa eller mixa ihop till en smulig blandning.
  3. Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten på en rund 24 cm form gärna med löstagbar kant eller motsvarande form (1 - 2 avlånga brödformar fungera också eller sockerkaksform - tips - klä form med gladplast om du inte har löstagbar kant)
  4. Dags för fyllningen: Spara en msk av lagen. Skär matjessillen i bitar och hacka den. Lägg i en bunke med en msk av lagen.
  5. Finhacka lök och lägg i bunken.
  6. Rör ihop sill, lök, gräddfil, kesella eller färskost. Smaksätt ev. med lite mer av lagen från matjessillen men ta ej för mycket få då stelnar inte tårtan.
  7. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm försiktigt så att de smälter i en kastrull under omrörning. Ta av från värmen och rör samt blanda ner i matjessmeten.
  8. Häll matjesfyllningen i formen.
  9. Ställ matjestårtan att stelna i kylen i minst 4 timmar (eller snabbare i frysen) eller helst över natten.
  10. Vid servering garnerar du tårtan med hackad gräslök, dill och rädisor. Du kan även klicka på stenbitsrom eller annat du tycker passar.
  11. Gott att ha vid sidan av sillårtran är sallad som babyspenat, machésallad eller annan blandsallad.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer