Matjestårta matjesilltårta

Matjestårta eller matjesilltårta med kavring. En modern klassiker till midsommar och andra högtider där matjessill passar. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning samt smaksatt med hackad matjesill.

Matjesilltårta passar till allt tillfällen med sill (och nubbe) som förrätt, julbord, påskbord, midsommar osv.

Serverar du matjestårta som förrätt så kan du ha lite blandad sallad till (med olivolja, vinäger, salt, peppar) eller en sallad med tärnad gurka, tomat och ruccola i olivolja, vinäger, salt och peppar.

Serveras matjesilltårtan på buffé så kan du garnera tårtan med rädisor och hackad dill.

12 portioner matjestårta matjesilltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 200 gram matjessill
  • 1 gul eller röd lök
  • 3 dl gräddfil eller creme fraice
  • 250 gram kesella eller färskost naturell
  • 1 msk spad från matjessillen
  • Garnering: 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl hackad dill
  • 12 rädisor
  • 1 liten burk stenbitsrom (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite vatten i en skål. Smält smör i en kastrull.
  2. Mixa eller finhacka kavringen och mosa eller mixa ihop till en smulig blandning.
  3. Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten på en rund 24 cm form gärna med löstagbar kant eller motsvarande form (1 - 2 avlånga brödformar fungera också eller sockerkaksform - tips - klä form med gladplast om du inte har löstagbar kant)
  4. Dags för fyllningen: Spara en msk av lagen. Skär matjessillen i bitar och hacka den. Lägg i en bunke med en msk av lagen.
  5. Finhacka lök och lägg i bunken.
  6. Rör ihop sill, lök, gräddfil, kesella eller färskost. Smaksätt ev. med lite mer av lagen från matjessillen men ta ej för mycket få då stelnar inte tårtan.
  7. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm försiktigt så att de smälter i en kastrull under omrörning. Ta av från värmen och rör samt blanda ner i matjessmeten.
  8. Häll matjesfyllningen i formen.
  9. Ställ matjestårtan att stelna i kylen i minst 4 timmar (eller snabbare i frysen) eller helst över natten.
  10. Vid servering garnerar du tårtan med hackad gräslök, dill och rädisor. Du kan även klicka på stenbitsrom eller annat du tycker passar.
  11. Gott att ha vid sidan av sillårtran är sallad som babyspenat, machésallad eller annan blandsallad.
E-mail
Medel: 4.2 (21 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer