Bröd med lök lökbröd

Bröd med lök. Lökbröd är ett gott bröd smaksatt med hackad lök - det blir aromatiskt och supergott.
Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.

2 bröd med lök eller 20 bullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 pkt jäst, färsk eller torkad
  • 5 dl vatten
  • 1,4 liter mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 hackad gul lök

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Blanda ut färsk jäst i fingervarmt vatten. Torrjäst blandas i mjöl och vattnet värms till lite mer än fingervarmt (50 C).
  3. Blanda ut jästen i vattnet i en stor bunke och tillsätt mjölet (spara 1 dl till utbakning) samt lök.
  4. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna. Lägg upp bröddegen på bakbord och knåda in luft i några minuter genom att vika över degen hela tiden.
  5. Lägg tillbaks degen i bunken och täck över att jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Ta upp degen och dela i två limpor eller forma bullar.
  8. Lägg på mjölad bakplåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  9. I degen kan du skära sneda snitt och sikta över mjöl eller pensla med vatten så fastnar frön som vallmo, solros eller sesamfrön.
  10. Gourmetsalt blir också gott.
  11. Baka lökbrödet i ca 35 minuter tills brödet är ljust brunt, botten ska vara fast och låta ihålig när du knackar på den.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer