Bröd med lök lökbröd

Bröd med lök. Lökbröd är ett gott bröd smaksatt med hackad lök - det blir aromatiskt och supergott.
Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.

2 bröd med lök eller 20 bullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 pkt jäst, färsk eller torkad
  • 5 dl vatten
  • 1,4 liter mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 hackad gul lök

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Blanda ut färsk jäst i fingervarmt vatten. Torrjäst blandas i mjöl och vattnet värms till lite mer än fingervarmt (50 C).
  3. Blanda ut jästen i vattnet i en stor bunke och tillsätt mjölet (spara 1 dl till utbakning) samt lök.
  4. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna. Lägg upp bröddegen på bakbord och knåda in luft i några minuter genom att vika över degen hela tiden.
  5. Lägg tillbaks degen i bunken och täck över att jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Ta upp degen och dela i två limpor eller forma bullar.
  8. Lägg på mjölad bakplåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  9. I degen kan du skära sneda snitt och sikta över mjöl eller pensla med vatten så fastnar frön som vallmo, solros eller sesamfrön.
  10. Gourmetsalt blir också gott.
  11. Baka lökbrödet i ca 35 minuter tills brödet är ljust brunt, botten ska vara fast och låta ihålig när du knackar på den.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer