Pajer

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Här du en lista på alla mina pajrecept samt några utvalda favoriter som klassisk Västerbottenpaj, ostpaj, köttfärspaj, fetaostpaj, laxpaj men också moderna varianter som tacopaj; minipajer och portionspajer; samt givetvis grundrecept som pajdeg och äggstanning.

pajrecept Här hittar du massor av recept på olika pajer, pajdeg till pajskal och smulpajer. Tacopaj med kyckling. En variant på kycklingpaj med smak av texmex, svarta bönor och färsk koriander. En festpaj till fredagsmyset. Servera gärna med tacochips, het chilisås och gräddfil. Vidare kan man ha alla tillbehör som man har till tacos till pajen ex. guacamole, salsa, majs, sallad, bönor med mera.

Grunden är ett pajskal - detta gräddar man först för sig.

Pajdeg
Räcker till en paj i storlek som ca 20 - 25 cm diameter form. Pajdeg består av att du hastigt blandar 3 dl vetemjöl med 100-150 g smör eller margarin samt 2 - 3 msk vatten och 1 krm salt.

Obakt pajskal i formen kan du förvara i frysen eller kylen om du vill förbereda pajen innan.

Sedan lägger man den fyllning man vill ha i pajskalet - som kycklingbitar, broccoli, champinjoner - eller vad man vill. Vill man ha den vegetarisk tillsätter man givetvis bara grönsaker som paprika, broccoli och rödlök osv.

Häll över äggstanning över fyllningen i pajskalet och baka i mitten av i ugnen på 200 °C vanlig ugn i ca 25-40 minuter.pajdeg Pajdeg även kallad mördeg till matpaj eller söt dessertpaj. Hastigt knådad mjöl och smör, en gnutta vatten och lite salt. Socker tillsätts om pajdegen ska vara till en söt dessertpaj

Äggstanning är en blandning av ägg, mjölk, salt och peppar. Denna stelnar till en fast fyllning. Ett grundrecept på äggstanning till en paj är att vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl vätska som mjölk eller grädde samt smaksätter med ca 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.

För att se om pajen är genomgräddad så kan du skaka på pajen i ugnen efter 25 minuter - ser äggstanningen ännu lös ut så bakar du den några minuter till. Du kan ev. täcka över pajen med folie om kanterna börjar bli brända eller sänka temperaturen något.

Är äggstanningen fast så är pajen klar. Pajen stelnar också till ytterligare när pajen är uttagen och svalnar.Pajskal Pajskal till matpaj eller söt dessertpaj. När du kavlat eller tryckt ut pajdegen i formen så förgräddar du det i ca 10 minuter på 200-225 grader. Täck ev. över med folie om kanterna börjar bli brända. Pensla gärna skalet med uppvispat ägg direkt efter gräddningen så håller skalet tätt mot blöt fyllning och blir knaprigare

Vill du laga en söt dessertpaj som smulpaj med mera så hittar du de recepten här.

Skink och ostpaj Ost och skinkpaj eller Quiche Lorraine på franska är en riktig klassiker. Den är god både varm och kall.

Några tips på pajer från kocken

Du hittar alla mina pajrecept i en lista längst ner. Här är några utvalda favoriter:

Västerbottenpaj
Ostpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka. Självklart blir det gott med annan riven ost - helst lagrad smakrik ost. God till buffé, kräftskiva, midsommarfest, påskbuffé, fest, lunch eller middag.

Spenatpaj med fetaost Spenatpaj med fetaost är en god vegetarisk smakrik paj med salt god fetaost i tärningar fylld med massor av fräst spenat.

Spenatpaj med fetaost
en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten. Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill. Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.

Köttfärspaj
Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad. Lik tacopajen ovan men har ingen texmex-krydda i som smaksättare.

Paj med lax och spenat
God till buffé och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan.

Svamppaj
Paj med svamp och ost är god till buffé och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan.

Kycklingpaj med champinjoner Kycklingpaj med champinjoner, paprika och broccoli är god och matig.

Vegetarisk paj
En paj med broccoli, majs, morot och massor av gottis.

Kycklingpaj med champinjoner
En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags. Servera kycklingpajen med blandad sallad till.

Några tips på sallader och såser som passar till paj

Grönsallad med avokado och bönor
Grönsallad med avokado, bönor och cocktailtomater i olivolja samt vinäger är gott som sallad till det mesta. Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Mycket god med dijondressing.

Grönsallad till paj Grönsallad med avokado och bönor samt dijondressing är mycket gott till paj.

Blandad sallad med tomat och morot
Mangoldskott, babyspenat, isbergssallad passar som grönsallad här med finrivna morötter och tärnade tomater i dressing av olivolja och vinäger.

Tomat och mozzarellasallad
Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta.

Blandad sallad med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt.

Grönsallad
Vanlig blandad grönsallad som är mycket god med dijondressing till paj. Skiva gärna en rödlök i tunna skivor till också.

Fler salladsrecept >>

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Pages