Bästa recepten att fira midsommar med

Prova lite nya rätter och varva med klassikerna på midsommarbordet.

Midsommarrecept Midsommar - sill, öl och färskpotatis är klassiskt till midsommar. Lite modigare och lika gott är frusen silltårta eller sillparfait som jag kallar den. Perfekt att frysa i förväg.

Till sommarens bord och midsommarfesten kommer här lite modernare recept. Komplettera och variera den klassiska midsommarmaten som färskpotatis, sill, nubbe och jordgubbar. När dessa fått plats så kan man variera lite och lägga till lite nya smaker.

Varianter på klassiska rätter och råvaror

Rätter som paj kan förberedas och transporteras lätt (ni kanske har picknick, knytis eller äter ute) samt uppskattas av de flesta. Prova att lägg in egen sill med god rostad vitlök. Eller smaksätt sillen enkelt med pesto. En halvfryst variant av matjesstårta kan komplettera sillen och färskpotatisen till nubben.

Gravad lax kan du servera som sushi med wasabi, ingefära och soja - supergott. Efter sillen är hungern kanske inte stillad och då kan man grilla. Här har jag valt goda revbensspjäll. Till grillat är en potatissallad, Caesarsallad eller blandad fräsch sallad gott.

Nybakt bröd gillar alla - prova en variant fylld med god aromatisk lök. Till dessert gäller såklart jordgubbar. Här en variant på jordgubbstårtan med marängbotten och smak av kokos. Ett alternativ till midsommartårtan är att göra midsommarbakelser av rulltårta, grädde och jordgubbar. 

Paj till midsommar Ostpaj med tre sorters ost får en fyllig ostsmak som passar till svensk traditionell mat som sill och nubbe.

Paj går alltid hem

Paj passar att fylla ut magen med och är smidigt att baka innan och ta med till picknick, knytis och midsommarbuffé. Baka en klassisk Quiche Lorraine från Frankrike med lagrad ost och skinka. Eller prova en ostpaj med tre sorters ost - skinkan är bytt mot fetaost och lagt till lite mer smak genom parmesanost. Den är då vegetarisk (om du inte bryr dig om hur osten ystats) så den passar allas smaker. Här finns fler pajrecept >>

Smaksätt lite sill själv

Ska du göra en egen sill och gillar vitlök så ska du prova att göra egen vitlökssill. Själv älskar jag sill med rostad vitlök. Vitlökssillen blir då mycket god, mild och fyllig i smaken. Pesto kan du göra själv eller köpa färdig. Det är en sås med basilika, pinjenötter och olivolja som enkelt ger god smak även till inlagd sill - här en variant jag döpt till pestosill. Fler varianter på sill och strömming har jag också. 

Silltårta Nej, det är inte jordgubbstårta. Detta är en silltårta. Frusen kan den också kallas sillparfait. En tårta som passar utmärkt till snaps. En parfait är vanligtvis en efterrätt men fryser du vispad grädde med sill, lök och dill blir det en midsommartårta - serveras tinad.

Tårta med sill kan det vara något?

Matjestårtan har blivit en klassiker idag. Här en variant som är smidig att förbereda innan och fryses. Frusen vispad grädde blir som en slags parfait fast med vuxna smaker av matjessill, lök och dill. En festlig, kylig och god variant av matjessillen. Passar både som bufferätt till midsommarbordet såväl som till förrätt med en nubbe och mörkt bröd.

Midsommar-röror

Gubbröra 
Klassisk röra med kokt ägg, rödlök och matjesill. 

Nubbesallad
En sallad med matjes som liknar gubbröra men med kokt potatis också samt salladslök istället för rödlök. 

Gillar du sushi?

Gravad lax är typiskt Skandinaviskt. I Japan njuts lax rå med inlagd ingefära, soja och wasabi (grön pepparrot). Dessa tillbehör går också utmärkt med gravad lax tycker jag. 

Färsk eller gravad lax med inlagd ingefära, soja och wasabi
Servera ett fat skivad färsk eller gravad lax med japanska tillbehör. Ställ en burk inlagd ingefära (gari), en liten flaska ljus japansk soja samt en tub eller torkad grön pepparrot (wasabi) vid sidan. Laxen äts sedan doppad i lite soja, med en bit ingefära och med en knivsudd grön pepparrot (stark). Njut. Utmärkt gott till kyld snaps. Väljer du färsk lax så är det extra viktigt att du håller den kyld vid servering - du kan ställa fatet på ett större fat eller ugnsplåt med isbitar eller på en frysklamp.

Grillade revbensspjäll Grillade tjocka köttiga revbensspjäll blir möra om de kokas innan och får god smak av barbequemarinad.

Lite mer att tugga på

Kött som ex. grillade revbensspjäll är gott som omväxling till all fisk och fyller upp magen. Revbensspjällen försteks innan och kan sedan grillas så de får lite yta och blir varma vid servering. Passar också fint till vickning. Istället för revbenspjäll så kan du såklart grilla något annat du gillar som marinerad kycklingfile, grillspett eller ex. lax.

En klassisk Caesarsallad eller blandad sallad med salladssorter av ljust och mörkgrönt kan kombineras med vinröda blad som ger ett gott synintryck. Välj ex. isbergssallad, rossisallad, friséesallad, ruccolla, spenat osv och blanda efter tycke. Servera gärna god olivolja, vinäger, salt och peppar vid sidan av salladen (tar du på dressing direkt så tycker jag salladen slokar så fort speciellt om den står länge på en buffé).

Baka ett gott bröd

Gott ny- och hembakt göd är alltid uppskattat. Här ett bondbröd eller Lökbröd som är fyllt med ett lager lök som ger god sötaktig och aromatisk smak - smör är valfritt till. Prova jättegott hemgjort smör av creme fraiche till brödet.

Variera jordgubbstårtan till kaffet

Jordgubbarna är ju klassiska som efterrätt på midsommar. Serverade med vispad grädde eller som jordgubbstårta. Kokostårta med jordgubbar är en god variant på den klassiska jordgubbstårtan med marängbottnar, vispad grädde och jordgubbar. Kokos får här stå för det nya. En mycket god kombination. Speciellt gott med sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan Semillon från USA eller Australien. Eller svensk punsch.

En tredje variant är Midsommarbakelser - sockerkaka toppad med grädde och gottis serverade och upplagda portionsvis på fat. 

Alla Receptfavoriters midsommarrecept >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Recept nedan:

Bästa recepten att fira midsommar med

Prova lite nya rätter och varva med klassikerna på midsommarbordet. Midsommar - sill, öl och...

Sätt smak på din egen snaps

Snaps har en lång svensk historia. Fylld med drama och myter. Här hittar du också recept på egen snaps...

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat