Midsommarmatens stjärnor är jordgubbar, matjessill, färskpotatis och gräddfil men några bubblare får också plats
Fira midsommar med svenska klassiker och komplettera kanske med lite nyheter.
Här hittar du såväl klassiska recept som tips på variation och nya rätter till midsommarbuffén.
Vi äter midsommarmaten på lite olika vis och många har sina olika familjetraditioner. Sill och nubbe till förrätt, sen grillning som avslutas med jordgubbar är kanske vanligast.
Andra dukar upp fler rätter till ett större midsommarbord, några packar en picknick eller har knytkalas.
Firar man med många andra då blir det lätt lite kaos. Då får man hjälpas åt samt hålla det enkelt. Kanske ha knytkalas.
Klassiskt är färskpotatis, matjes, gräddfil, jordgubbar samt den lilla nubben (för de som önskar) sedan kan man fylla upp magen med nästan vad som helst som är somrigt - förslagsvis paj, smårätter och matiga sallader.
Vanligt är också att grillen åker fram vid fint väder.
Klassiskt på midsommarbordet
- Matjessill, lagrad ost, smör och knäckebröd - rosta gärna knäckebrödet innan.
- Kokt färskpotatis med smör och salt
- Färska jordgubbar med vispad grädde eller glass. Eller jordgubbstårta.
Lunch, knytis eller förrätt
Här är några förslag på hur man kan ordna sin midsommarmat som lunch, knytis eller tidig middag med en midsommarinspirerad förrätt.
- Bjud på klassisk midsommarbuffé som lunch eller tidig midddag med flera eller färre rätter. Man kan börja till lunch, eftermiddagen eller mot kvällen med lite klassisk midsommarmat. Sedan grillar man och får något mer matigt mot eftermiddag eller kväll.
- Fixa midsommarpicknick och midsommarknytis. Förutom sill och färskpotatis med tillbehör så kan man dela upp och ta med en till två rätter var. Smidiga rätter är pajer, potatissallad, lax, kallskuret osv. Kan kompletteras med grillning.
- Förrätt med midsommarklassiker som nubbe och matjessill, gräddfil, potatis osv. Eller snittar med matjes- och potatis. Följs upp med grillning eller annan valfri måltid.
Kokt färskpotatis
Att koka färskpotatisen borde vara ett hedersuppdrag. Några tips för att lyckas med färskpotatiskoket är:
- Koka upp vatten först och häll över potatisen eller tillsätt potatisen till kokande vatten. Speciellt om du kokar en stor kastrull potatis. Thekokare är smidigt. På så vis kan du lättare hålla koll på tiden.
- Ta med dillstjälkarna. Ta vara på dillstjälkarna när du plockar och hackar dillkvistar till annat på midsommarbordet och låt dillstjälkarna koka med potatisen.
Sillen ett måste för många
Sill eller strömming är klassisk svensk mat till alla våra högtider. Några olika sillar och strömmingar - kanske med kokta ägg eller fyllda ägghalvor samt ev. kokt potatis till - passar därför till förrätt eller på en buffé.
Matjessill
En klassiker på midsommarbordet är matjessillen. Den köps färdig men kan piffas till vid servering.
- Matjessill passar bra att servera som den är garnerad med hackad dill.
- Gott är även att skeda över brynt smör eller lägga upp med brynt smör och potatis med mera.
Smaksätt några sillar själv
Sill eller strömming finns att köpa färdig eller så kan du lägga in egen.
Gillar du sill och strömming så tycker jag det är värt att göra egen inläggning och/eller smaksättning. En smidig och god medelväg är att köpa sk inläggningssill och smaksätta själv. Köpt färdig inlagd och smaksatt sill kan vara utmärkt. Men konsistens och smak kan vara lite sådär på de köpta smaksatta inlagda sillarna.
Ska du göra en egen sill och gillar vitlök så ska du prova att göra egen vitlökssill. Själv älskar jag sill med rostad vitlök. Vitlökssillen blir då mycket god, mild och fyllig i smaken.
Pesto kan du göra själv eller köpa färdig. Det är en sås med basilika, pinjenötter och olivolja som enkelt ger god smak även till inlagd sill - här en variant jag döpt till pestosill.
Med saltsill
Saltsill måste man vattna ur innan inläggning. Då lägger du den i rejält med vatten i minst 12 timmar (över natten). Byt gärna vatten någon gång. Köpt urvattnad saltsill tycker jag är för salt så den kan man vattna ur några timmar den med. Lägg sedan in i 1-2-3 lag i två dygn (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten).
Med inläggningssill
Färdigköpt sk inläggningssill (urvattnad saltsill) kan du gärna vattna ur lite extra några timmar i kallt vatten den också. Lägg sedan in själv i 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten) i något dygn. Ska den sedan smaksättas så ska den helst stå två dygn till med smaksättningen och få god smak.
Det finns också färdig inläggningssill från ex. Abba 5-minuterssill som är inlagd och klar för smaksättning samt klar att äta direkt. Den rekommenderar jag om du snabbt vill smaksätta lite egen sill.
5-minuters snabbsill i tre smaker
Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili. Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Några goda sillar
Här har jag skrivit mer fakta om sill och strömming samt inläggningar >>
Alternativ för de som ej gillar sill
Det är inte alla som uppskattar eller äter så mycket sill eller strömming. Då kan man ha en stekt bit lax, laxsida eller räkor som alternativ till sillen.
Knäckebröd
Du kan köpa färdig knäckebröd och rosta det lätt i ugnen eller brödröst - akta så det ej bränns. Då blir knäcket sprött och som nybakt igen. Fröknäcke, kavringskex eller tunnbröd som Mjälloms passar också till.
- Hembakt knäckebröd blir gott och festligt. Här är två varianter på hembakt knäckebröd som båda blir mycket goda - en med och en utan jäst. Se till att kavla ut knäckebröd med jämn tjocklek så bakas de jämnt och fint.
Mjukt bröd
Gott ny- och hembakt göd är alltid uppskattat. Förslag är ett valfritt hembakt bröd, bondbröd eller lökbröd - fyllt med ett lager lök som ger god sötaktig och aromatisk smak.
Smör
Smör är valfritt till och riktigt festligt är hemgjort smör av creme fraiche eller grädde.
Tårta med sill!
- Matjestårtan har blivit en klassiker idag. Här en variant som är smidig att förbereda innan och fryses. Frusen vispad grädde blir som en slags parfait fast med vuxna smaker av matjessill, lök och dill. En festlig, kylig och god variant av matjessillen.
Passar både som bufferätt till midsommarbordet såväl som till förrätt med en nubbe och mörkt bröd.
- En variant är att laga tårtan med lax.
- Eller gör en smörgåstårta med matjessill, Västerbotten- och äggfyllning på kavring.
Midsommar-röror
Gubbröra
Klassisk röra med kokt ägg, rödlök och matjesill.
Nubbesallad
En sallad med matjes som liknar gubbröra men med kokt potatis också samt salladslök istället för rödlök.
Midsommarvåfflor
Lökvåfflor med matjessill - gott och annorlunda på midsommarbuffén. Baka våfflor med hackad lök i smeten och toppa med matjessill, kokt ägg och gräddfil.
Eller prova lökvåfflor med rök lax eller rom och gräddfil. Passar även bra som förrätt om du ex. grillar som huvudrätt.
Fat med goda grejer
Ett smidigt sätt att servera en eller flera midsommarrätter är att lägga upp midsommarbetonade ingredienser på fat. Det blir vackert, gott och är smidigt för flera.
Nedan med matjessill men det går utmärkt med inlagd sill, böckling (rökt sill), gravad lax, gravad sik, varmrökt lax osv.
- Matjessallad med rödbetor eller purjolök
- Matjes med crème fraiche och äpple
- Matjes med ägg och rödlök
- Akvavitsill med matjessill.
Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med crème fraiche och gurka. Kanske den enklaste rätten då du köper färdig varmrökt lax. Servera den ljummen från ugnen med crème fraiche samt ev. kokt potatis till. Passar på midsommarbuffén eller som midsommarlunch.
Janssons Frestelse
Potatis, grädde och ansjovisgratäng är alltid ett säkert kort till svenska högtider.
Paj går alltid hem
Paj passar att fylla ut magen med och är smidigt att baka innan och ta med till picknick, knytis och midsommarbuffé. Baka en Västerbottenpaj eller klassisk Quiche Lorraine från Frankrike med lagrad ost och skinka. Eller prova en ostpaj med tre sorters ost - skinkan är bytt mot fetaost och lagt till lite mer smak genom parmesanost. Den är då vegetarisk (om du inte bryr dig om hur osten ystats) så den passar allas smaker.
Midsommarsashimi
Gravad lax är typiskt Skandinaviskt. I Japan njuts lax rå med inlagd ingefära, soja och wasabi (grön pepparrot). Dessa tillbehör går också utmärkt med gravad lax tycker jag.
Färsk eller gravad lax med inlagd ingefära, soja och wasabi
Servera ett fat skivad färsk eller gravad lax med japanska tillbehör. Ställ en burk inlagd ingefära (gari), en liten flaska ljus japansk soja samt en tub eller torkad grön pepparrot (wasabi) vid sidan. Laxen äts sedan doppad i lite soja, med en bit ingefära och med en knivsudd grön pepparrot (stark). Njut. Utmärkt gott till kyld snaps.
Väljer du färsk lax så är det extra viktigt att du håller den kyld vid servering - du kan ställa fatet på ett större fat eller ugnsplåt med isbitar eller på en frysklamp.
Midsommargrill
Grillat är gott som komplement och fyller upp magen.
- Du kan grilla ett somrigt tilltugg som ex. Libabröd Bianco med crème fraiche, mozzarella, löjrom, pecorino och dill.
- Vidare kan du servera en läskande drink förslagsvis en Gubbelini, Frozen strawberry Daiquiri eller drink med persikolikör, grenadine och grapefrukt. Eller en alkoholfri Flamingo.
- Duka upp som ovan med grillad pluma, kyckling, råkorv salsiccia samt sparris serverade med rester av färskpotatisen stekt i smör samt en Bearnaisesås.
- Några andra förslag är grillad oxfilé, flankstek, fläskkarre, eller grillade revbensspjäll.
- Fler grilltips till midsommar, samt såser och tillbehör.
En god sallad
- En sallad passar till som tomatsallad caprese med mozzarella och basilika eller klassisk Caesarsallad.
Eller blandad sallad från påse eller blanda salladssorter själv av ljus och mörkgrön sallad med vinröda blad som ger ett gott synintryck. Välj ex. isbergssallad, rossisallad, friséesallad, ruccolla, spenat osv och blanda efter tycke. Servera gärna god olivolja, vinäger, salt och peppar vid sidan av salladen.
Till efterrätt och dessert
- Svenska söta mogna jordgubbar med vispad grädde är klassiskt till midsommar.
- Ett alternativ är midsommartårta eller jordgubbstårta.
Variera tårtan
- Marängtårta är en annan klassiker - knaprig marängbotten som varvas med vispad grädde och färska bär.
- Kokostårta med jordgubbar är en god variant med marängbottnar, vispad grädde och jordgubbar. Kokos får här stå för det nya. En mycket god kombination. Speciellt gott med sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan Semillon från USA eller Australien. Eller svensk punsch.
- En variant är Midsommarbakelser - sockerkaka toppad med grädde och gottis serverade och upplagda portionsvis på fat.
- Jordgubbsbakelser - en till variant på jordgubbstårtan fast som portionsbakelser. Med lite segare och god tårtbotten men med grädde och tårtfyllning.
- Eller prova fläderpannacotta med färska jordgubbar.
Dryckestips till midsommar
Dricka till midsommar >> Tips på fördrinkar, somriga bål och välkomstdrinkar samt dryck till många hittar du här.
Tips på snaps - gör det lätt för dig och prova citronsnaps eller flädersnaps som är enkla och snabba att göra.
- Bittra snapsar och snapsar smaksatta med dill och kummin mm ska i helst ligga till sig några veckor. Sedan använder man den essensen och smaksätter fler flaskor med.
- Citron och fläder ger snabbt smak och blandas direkt i flaskan. Välj ett neutralt brännvin eller vodka exempelvis Brännvin special eller ”skeppet”.
Vilka datum firas midsommar?
Midsommarafton firas olika datum varje år beroende på när fredagen infaller mellan 19-26 juni. Midsommardagen är dagen efter på lördagen.
- 2023 infaller midsommarafton den fredagen den 23 juni och midsommardagen lördagen den 24 juni.
- 2024 infaller midsommarafton den fredagen den 21 juni och midsommardagen lördagen den 22 juni.
- 2025 infaller midsommarafton den fredagen den 20 juni och midsommardagen lördagen den 21 juni.
- 2026 infaller midsommarafton den fredagen den 19 juni och midsommardagen lördagen den 20 juni.
- 2027 infaller midsommarafton den fredagen den 25 juni och midsommardagen lördagen den 26 juni.