Kräftkalasets ABC - alla kräftrecept du behöver

Koka kräftor själv, laga kräftsallad och goda tillbehör.

Kokta kräftor garnerade med krondill i skål omgiven av kalla såser.
Kokta kräftor garnerade med krondill omgiven av kalla såser.

Här hittar du massor av recept och tips till kräftskivan. Kokta kräftor med tre dippsåser - vitlöksmajonnäs (aioli), rouille och yoghurtsås med dill - Västerbottenost, bröd och smör - allt du behöver till en enkel kräftskiva. Drycker tillkommer förstås.

Kräftor på längden och tvären. Fram med hattar, visblad och färgglada lyktor. Dags för kräftskiva.

Grön dill, röda kräftor och gul ost är kräftskivans färger. Samlas och njut av sommarens ljumma augustikvällar.

Tidigare släpptes kräftfisket fritt i början av augusti. Den regeln är idag borta och kräftor finns att köpa året runt.

Andra torsdagen i augusti räknas dock ännu som den gastronomiska kräftpremiären.

Här hittar du recept på kokta kräftor, kräftlag; tillbehör som gott bröd, dippsåser, kräftsallad och andra rätter som passar till kräftskivans meny.

Kräftfiske eller köpta kräftor

Våra svenska kräftor fiskas upp när de är 3-4 år gamla. De flesta är signalkräftor och flodkräftor är mycket ovanliga, på rödlistan och såklart mycket dyrare. Detta då kräftpesten drabbar flodkräftor men ej signalkräftor - som bara bär på smittan.

Kanoter, hinkar, redskap, stövlar kan sprida kräftpesten från sjö till annan så det är mycket viktigt att följa regler och bestämmelser för kräftfiske.

Fiskar du kräftor själv så ska du läsa SLUs information om kräftfiske där man kan rapportera in fångster samt läsa om förekomst, provfiske och pestdrabbade vatten samt kolla i deras kräftdatabas.

Cirka 20 miljoner kräftor fiskas upp om året, mest i Småland, Östergötland och Vättern. Vid varmt väder så växer sig kräftorna stora. Men om det blir för varmt så kan de råka ut för syrebrist i vattnet vilket kan minska antalet.

Många kräftor i kyl- frysdisken är dock ej svenska utan importerade från ex. Kina. Förutom frysta kräftor finns det färska kokta och pastöriserade kräftor i lag att köpa som är fina.

Ett serveringsförslag med rätter till kräftskivan.
Ett förslag på rätter som passar till kräftskivan är förutom kräftorna - extra kräftstjärtar med skal, kokta räkor, kräftsallad med gurka och dill, dillsås, rouille, aioli, ostpaj, smör, lagrad ost och baguette.

Meny

De flesta firar kräftskivan likadant från år till år. Medan andra provar nytt. Traditionen bjuder "bara" på hårdost, bröd, smör och snaps. Och så kräftor förstås.

Själv har jag alltid svårt att äta mig mätt. Därför brukar jag laga lite annat gottis att ta med till kräftbordet. Man kan börja med tilltugg och fördrink som bål. Ett gott nybakt bröd mättar.

Ofta är det lite knytis, då är pajer eller kalla rätter som kräftsallad osv smidiga. När sista klon är knäckt och sista snapsen försvunnit i gommen behövs något sött för att piggna till efter allt skålande som en sommartårta eller kaka. Och så kanske kaffe.

Koka kräftor från grunden eller sätt smak på köpta kokta kräftor.
Du kan koka kräftor från grunden eller sätta smak på köpta kokta kräftor med en egen lag. Eller köpa färdigkokta och servera enligt paketet.

Egen enkel kräftlag sätter piff även på köpta färdigkokta kräftor. Akta så det inte blir för salt bara. Ibland är en del köpekräftor redan salta.

Några vanliga recept

Så här kokar du kräftlag

Egen kräftlag sätter god smak på såväl nyfiskade kräftor som färdigkokta kräftor från frysdisken.

Var dock försiktigare med saltet i lagen till köpta färdigkokta kräftor. Smaka på en kräftklo innan och avgör om dina kräftor är salta nog. Skippa i så fall saltet i receptet.

Kokta kräftor
Ett grundrecept på hemkokta kräftor.

Kräftlag till att koka eller piffa upp kräftor
Kräftlag till 2 kilo kräftor. Räkna med ett halvt kilo kräftor per portion. Kräftlagen är alltså för 4 portioner. Använd kokta eller koka kräftorna i lagen. Skölj kräftorna ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska helst vara sumpade minst över natten.

Kräftlag speciale
En kräftlag med mer kryddor och smak från porteröl, kummin, anis, fänkål och såklart krondill.

Klassisk kräftlag
Hemgjord klassisk kräftlag med krondill till 2 kg kräftor eller ca 4 portioner.

Kräftsallad med gurka och dill toppad med kräftstjärtar.
Kräftsallad med gurka och dill toppad med kräftstjärtar.

Kräftsallad med gurka till kräftskivan. En god kall sallad med kräftstjärtar, gurka, dill och rödlök i matyoghurt smaksatt med lime eller citron.

Extra kräftstjärtar

Fuska och köp gärna någon burk extra kräftstjärtar i lag och lägga upp i skål till kräftbordet till de som inte orkar eller vill pilla med kräftorna. Eller helt enkelt är för hungriga.

Du kan också göra en kräftsallad av kräftstjärtar med gurka, dill och yoghurt.

Kräftsallad med gurka
Kräftsallad med dill, yoghurt och gurka. En god kall röra med kräftstjärtar som passar till kräftkalaset.

Alternativ till kräftorna

Inte alla gillar kräftor. Men kan ju ändå vara med på skivan så att säga. Havskräftor eller räkor är förslag.

Havskräftor
Servera kokta havskräftor på fat likadant som kräftor. En variant är att gratinera havskräftor.

Räkor
Servera kokta räkor eller rökta räkor på fat med tillbehör. Gärna med citron- eller limeklyftor. Gott till är vitlöksmajonnäs (aioli), rouille eller yoghurtsås med dill samt gott bröd.

Skaldjursfat
Duka upp ett superlyxigt skaldjursfat med tillbehör.

Tre kalla såser som passar till kräftskivan.
Tre kalla såser som passar till kräftskivan.

Tre kalla såser till kräftskivan. Aioli (vitlöksmajonnäs), Rouille (het vitlöksmajonnäs) samt yoghursås med dill. Goda såser som passar till kräftor men speciellt till räkor eller havskräftor.

Kalla såser

Aioli - vitlöksmajonnäs
Hemgjord majonnäs med vitlök. Gott till bröd som rostbröd och räkor men även kräftstjärtar.

Het snabb kräftmajonnäs
En skål till 4 portioner
2 msk saft av citron
3 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
4 krm cayennepeppar
Salt och vitpeppar
Pressa vitlöken och blanda med citron, majonnäs, cayennepeppar, salt och vitpeppar.

Rouille
Het vitlöksmajonnäs. Hemgjord majonnäs med saffran, chili och vitlök. Gott till bröd som rostbröd och räkor men även kräftstjärtar.

Yoghurtsås med dill
Kall yoghurtsås med dill och citron- eller limesaft. En smalare men mycket god kall sås. Gott till bröd som rostbröd och räkor men även kräftstjärtar.

Nybakt spenatbaguette med smör och lagrad ost till kräftskivan.
Nybakt spenatbaguette med smör och lagrad ost till kräftskivan.

Hembakt bröd till kräftskivan gör alltid succé. Här spenatbröd eller spenatbaguetter. Annat bröd som rostbröd, baguette eller knäckebröd passar också såklart. Pålägg som smör och lagrad ost är ett måste. Smaksatt färskost eller rödbetssmör är också goda pålägg.

Bröd

Ett gott bröd passar till kräftskivan. Baka eget bröd eller köp färdigt.

Ljust bondbröd, lantbröd, baguette, ciabbatta, focaccia - de flesta bröd passar efter smak. Rostbröd gillar många men vem tar med en rost på kräftskivan...

Spenatbröd eller spenatbaguetter
Mycket gott bröd som är enkelt att baka. Spenat kan uteslutas eller ersättas med ex. en finhackad rödlök; eller 2 dl strimlade soltorkade tomater i olja. Någon dl grovt hackade nötter som valnötter eller solrosfrön är också gott i.

Ljusa kuvertbröd
Små ljusa bullar som passar till fest.

Fyllda piroger
Fyllda bröd med ost och skinka. Goda kalla eller varma till kräftbordet vid ex. knytis eller till vickning eller nattamat.

Vitlöksbröd
Jag älskar vitlöksbröd och de brukar gå åt fort.

Knäckebröd
Hårt bröd som knäckebröd, ljust eller mörkt tunnbröd är gott med smör och lagrad ost till kräftorna. Rosta knäckebrödet innan i ugnen några minuter på 200 grader. Ta ut och låt svalna så blir det som nybakt.

Hembakt knäckebröd
Knäckebröd kan du baka hemma. Här två recept med och utan jäst.

Fler tips på bröd hittar du här>>

Duka gärna upp fler rätter till kräftbordet. Portionspajer med ost, räkor, extra kräftstjärtar, lagrad ost, nybakt bröd, smör och tre dippsåser (aioli, rouille och yoghurtsås med dill) blir en kräftbuffé med något för alla.

Skådebröd - kräftbröd
Gör en sats deg till ljust bröd. Brukar stå på mjölpaketet. Eller köp en färdig mix ”bondbröd”. Efter första jäsningen knådar du på som vanligt men formar brödet annorlunda inför andra jäsningen.

En deg brukar räcka till stora kräftor. Använd fantasin och bygg en kräfta i delar av avlånga bullar. Oliver kan användas till ögon. Kul att baka med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor (se tips nedan).

Kräftbröd: två stora brödkräftor
50 gram jäst eller ett paket torkad
7 dl vatten
1 msk olja
1 msk salt
1 liter mjöl av t.ex råg, korn, graham eller vetemjöl
7 dl vetemjöl
Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. Arbeta in övriga ingredienser. Ta vetemjölet sist, så mycket att degen släpper bunken utan att kladda. Jäs övertäckt 30 minuter. Knåda degen. Sätt ugnen på 175 grader. Gör kräftor (se nedan) eller två limpor, skär snitt i brödet och jäs ytterligare i 30 minuter. Grädda i ca 50 min. Knacka på botten, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Låt svalna.

Hur man formar ett skådebröd till en kräfta:
Man kan chansa på att få in en stor kräfta i ugnen, men det är nog bäst att göra två bröd och baka på varsin plåt. Tänk på en riktig kräfta och försök efterlikna den. För att få rött bröd kan man ha in tomatpuré i degen.

Skådebrödet behöver inte vara så detaljrikt och helst ska det inte ta för lång tid att forma till. Det ska jäsa också. Gör så här:

 1. Efter första jäsningen delas degen på fyra.
 2. Två delar rullas till en långsmal del som blir kräftornas huvud och kropp.
 3. Bakdelen plattas ut och snittas (med en kniv) som en kräftstjärt eller så har kräftan infälld stjärt - då blir den rund.
 4. Lägg några snitt rakt över mot baken, plus hål eller russin för ögon.
 5. De två övriga klumparna delas till klor. Dela klorna i två delar, en rullas till långsmal "arm" och en till en "klo"klump. Lägg ett snitt och "öppna" klon.
 6. Lägg ut delarna och forma till en fin kräfta.
 7. Lägg på bakplåtar. Jäs igen och baka som ovan.


Ost och pålägg

Lagrad svensk ost som Västerbottenost, kryddost, kumminost eller en lagrad cheddar passar på kräftskivan. Vidare kan du göra pålägg av färskost eller göra rödbetssmör.

Brännvinsost
Du kan göra egen brännvinsost genom att hälla någon msk brännvin naturell, smaksatt aquavit ex. med dill, kummin eller koriander eller Östgötasädesbrännvin (fat- whiskykaraktär). Häll lite snaps i en påse och marinera osten i den i kylen i något dygn. Gott är också Calvados (äppelbrännvin) eller Cognac.

Hemgjord potkäs
Potkäs är en bredbar ostmassa som kan göras av alla slags ostar. Ett gott sätt att ta tillvara på alla slattar jag brukar spara i frysen. Riv och mosa ihop alla ostar – gärna i ett vackert lerkärl. Lite färskost mjukar upp det hela. Smaksätt gärna med lite smakfull snaps som Östgötasädes som har whiskeykaraktär. Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i. Blir godast efter någon dag.

Fler pålägg till brödet
Färskost är också gott som pålägg till bröd ex. istället för smör. Välj en naturell eller smaksatt färskost ex. med vitlök eller dill; eller smaksätt själv naturell färskost med ex. hackad dill, vitlök och citron.

Färskost med dill, citron och vitlök
Gott till pålägg till bröd. Laga en omgång till en stor bytta till cirka 10 personer.

Rödbetssmör
Gott till pålägg till bröd. En bytta till cirka 10 personer.

Små ostpajer till kräftskivan
Små ostpajer till kräftskivan som räcker till 1-2 portioner.

Pajer är utmärkt gott och smidigt till kräftkalas. Pajer kan bakas i god tid kvällen innan och serveras kall eller uppvärmd. Här portionspajer med västerbottenost.

Paj

Paj är smidigt både att bjuda på och att ta med sig. Många kräftskivor är lite av ett knytis. Pajer kan bakas i lugn och ro kvällen innan. Baka en extra så har ni kvällsmat också. Pajerna är goda kalla eller så kan de värmas.

Du kan baka en stor paj eller baka flera små portionspajer. Klassisk ostpaj med västerbottenost, skink- och ostpaj, kycklingpaj eller broccolipaj med feta och soltorkad tomat är goda förslag.

Portionspajer med ost
Portionspajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Fyra rejäla pajer.

Västerbottenpaj
Ostpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka.

Ost- och skinkpaj Quiche Lorraine
Klassisk fransk ost och skinkpaj som serveras kall.

Getostpaj
Gillar du getost och chèvre är detta pajen för dig.

Trippel ostpaj
En ostpaj med tre sorters ost som är smakrik och god till kräftskivan.

Pajskal
Grundrecept till 1 paj (en pajform cirka 25 cm)

Kyckling, svamp och paprikapaj
Ta grillad kyckling och fyll på med champinjoner och röd paprika.

Paj med fetaost
En jättegod paj med sälta från fetaosten.

Fler pajrecept och recept på pajdeg och söta pajer>>

Omelett med kräftor eller räkor i stuvning blir krämig och god.
Omelett med kräftor eller räkor i stuvning blir krämig och god.

Omelett med kräftstuvning är en riktig sjuttiotalare till kräftbordet. Men ack så god. Omeletten serveras kall med massor av stuvade kräftor i dill. Stuvningen är blandad med lite matyoghurt och citron för att fräscha upp den lite.

Fler tillbehör

Välj egna kalla favoriter att komplettera med på kräftbordet. Här är några tips på fler rätter som passar kalla till kräftskivan.

Kräftsallad
Kräftstjärtar med gurka och dill i krämig dressing.

Potatis tycker många om. Kanske med lite stark sås - patatas bravas - och starka korvar som chorizo att bryta av kräftätandet med.

Du kan fortsätta tapastemat med kall god tortilla (spansk omelett) som skärs upp i bitar att serveras kall eller ljummen.

Kycklingspett med jordnötssås gör garanterat succé när hungern hittat ställen dit kräftorna inte lyckats kravla.

Sallad på matvete, varmrökt makrill, rödbetor med fetaost eller getost är gott och smidigt till många. Allt kan förberedas och serveras kallt.

Omelett med kräftstuvning
En god 70-talsrätt som passar till buffé och kräftkalas. Ugnsbakad omelett med stuvning. Kan förberedas innan och serveras kall. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.

Potatisbakelser med getost
Portionsformar med potatis. Riven potatis smaksatt med getost likt små portionspajer. Goda kalla eller småvarma som tillbehör till skaldjur eller fisk.

Färskpotatislåda
En enkel och mättande rätt där du slipper göra pajdeg. Rökt eller gravad lax kan du också ha i.

Tomat och avokadosallad
Gott till paj, räkor och kräftor.

Lax, dill och potatislåda
1 ugnsform cirka 20x30 cm
2 msk smör
400 gram färsk, gravad eller rökt lax i skivor
20 medelstora skivade kokta potatisar
3 dl hackad dill
4 ägg
4 dl grädde
Smörj formen med smör. Lägg ett lager potatis underst, varva sedan dill, lax och potatis. Toppa med ett lager potatis. Häll vispat ägg med grädde över och baka i 175 grader cirka 45 minuter eller tills äggen stelnat. Låt svalna och servera uppvärmd med citronklyftor.

Potatissallad med kapris
God och enkel med sälta av kapris och fina gröna sojabönor från frysdisken.

Couscoussallad
Lite annorlunda tillbehör till kräftskivan men mycket gott.

Sallad med rödbetor, ruccola, mozzarella och tomat
En rejäl sallad med massor av gottis i.

Kycklingspett med enkel sataysås
Gott på grillen eller från ugnen.

Snittar, tilltugg och fördrink

Lite tilltugg att stilla den värsta hungern med innan själva kräftskivan börjar. Servera med bål eller mousserande vin eller någon drink.

Snittar kan man göra av allt möjligt. De kan läggas upp på bricka eller separat på en liten assiett som en minirätt. Knepet är att servera något gott i pytteportioner.

Det kan vara så enkelt men gott som knäckebröd med makrillröra. Eller den gamla hederliga kavring- eller tunnbrödsnittarna är säkra kort. Lite annorlunda är filodeg fylld med fetaost och dill.

Mousserande vin ger lite klass åt kräftpremiären, sen kan det hedniska drickandet börja med öl och snaps. Innan det kan man börja med en kyld lyxig Champagne (som är dyrare) eller något mousserande från Italien som (ex. Rotari), Cava från Spanien (ex. Freixenet eller Codornieu) eller från Australien (ex. Jacobs Creek eller Carrington).

Fler förslag på cocktails, bål och svalkande mousserande sommardrinkar hittar du här >>

Knäckesnittar med makrillröra
Ett gott, enkelt, billigt och snabbt tilltugg att göra. Små bitar knäckebröd toppat med röra av rökt makrill mosad med gräddfil.

Fler enkla snittar för ungefär 8 gäster:
Kavringsfyrkanter med olika färskost
1 limpa kavring
2 pkt smaksatt färskost som paprika, vitlök, örter etc
Bred två skivor med rikligt med färskost, toppa med en tredje skiva. Tryck ihop. Skär bort kanterna (om du vill) och dela i fyra små fyrkanter. Lägg upp på fat.

Tunnbrödsnittar
Bred färskost på tunnbröd, fyll med gottis och rulla ihop. Skär bort yttersta ändarna. Dela på mitten och dela dessa dela med ett snett snitt, så att de kan stå upp på den platta sidan. Lägg upp på fat. Gott och enkelt.

Crostinis med tapenade
Du kan göra hälften eller alla med röra på soltorkad tomat också.

Filodegstrianglar
Fyllda med fetaost och farligt goda friterade filodegsknyten. Hacka i lite dill och rivet citronskal med så blir de riktigt kräftiga.

Dessert eller efterrätt

Kräftkalas är inte direkt mättande och kan vara rätt blöta. Man behöver något matigt och sött för att stå sig. Till efterrätt på kräftkalaset passar det mesta.

Lätt att förbereda och gott är paj, tårta eller kaka. Alternativen till kaffet är många. Det myllrar av recept på olika sommartårtor, morotskaka, cheesecake mm. Det är bara att välja det man gillar.

Smulpaj med bär, bärtårta med maräng och grädde eller radiokaka - en gammal klassiker från tiden då radioapparaterna hade mönster framför högtalarna.

Smulpaj i portionsformar
Enkel och genialiskt gott med färska eller frysta bär, vaniljsås eller vaniljglass. Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber, päron, plommon eller äpple.

Marängtårta med vispad grädde och färska hallon blir en passande dessert efter kräftorna.
Marängtårta med vispad grädde och färska hallon blir en passande dessert efter kräftorna.Marängtårta med bär
En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar. Kallas även Britatårta eller Brittatårta.

Du kan toppa med valfria färska bär som enbart jordgubbar, blåbär eller hallon. Vinbär, körsbär och krusbär funkar också. Eller blanda de bär du har och gillar.

Radiokaka
Med denna klassiska svenska retro-kaka så gör du troligen succé bland grannarna på skivan. Här får du ut ca 15 skivor, en avlång stor form (springform).

Glöm inte

 • Servetter

Extra servetter eller hushållspapper behövs. Kräftkalas är ofta en slabbig historia och en finservett räcker inte långt.

 • Snapsvisor

Här kan du ladda ner snapsvisehäfte som pdf för kräftskivan.

 • Kräftknivar

Kräft- eller skadjursknivar kan köpa i välsorterade köksbutiker eller på nätet.

 • Kräfthattar

Barnmat

Många barn är kanske inte så förtjusta i kräftor utan ser mest det roliga i att jaga varandra med dem. Till dem har jag en riktig festrätt - ugnsbakad falukorv.

Vanlig ugnsbakad falukorv med alla tillbehör: ketchup, senap, bostongurka och mos går alltid hem.

Glass funkar alltid till efterrätt.

Ugnsstekt falukorv
Passar till barnmat med potatismos.

Nattamat och vickning

Tiden går snabbt när man har roligt. Planerar man att ha kräftskiva länge så är det gott med nattamat. Efterfest med korv med bröd; eller köttbullar, prinskorv, knäckebröd och en Janssons frestelse kan då vara uppskattat.

Janssons frestelse
Servera ev. med tillbehör som köttbullar.

Hemgjorda köttbullar
Gott till vickning med ex. jannsons eller en potatisgratäng. Kan serveras varma eller kalla och förberedas långt innan.

Ta vara på kräftskal och rester

Ta vara på smaken i kräftskalen till exempelvis en kräftsoppa. På restaurang tas det mesta om hand. Fiskben, paryrer (senor med mera man putsar bort från kött), grönsaksrens, persilje- och dillstjälkar och framförallt hummer-, räk- och kräftskal (men inte om det varit ute hos gästen och vänt förstås).

Här är det smaken man vill åt och själva skalen silas bort. På kräftskivan slänger de flesta sina kräftskal. Det är ok - om man inte har användning för 20 liter kräftsås eller kräftsoppa förstås.

Men jag vill ändå rekommendera att snabbt efter de första kräftorna skalats spara 1-2 kg kräftskal. Stoppa in i frysen eller kylen som man sedan kan ha om man vill koka fond, sås eller soppa.

Spara ej kräftskal som legat framme länge eller en hel kväll - de slänger du såklart.

Kräftfond
Koka ihop en fond på kräftskalen och ha som grund till sås, soppa med mera.

Skaldjurssoppa med kräftor eller kräftsoppa.
Mustig skaldjurssoppa kokt med kräftor, grädde, vitt vin och lite vitlök. God med kräftstjärtar serverad i soppan.

Kräftsås
Gör en sås av alla skal. God att spara om du gör en stor omgång. Mycket god sås till ex. vit fisk som kummel, torsk mm. Vid servering så tillsätter och garnerar du med några färska kräftstjärtar eller räkor.

Kräftrisotto
Gott att koka med kräftfond och toppa med kräftstjärtar. Passa på när de rear ut frysta kräftpaket efter sensommarens kräftskivor.

Egen snaps Krydda egen snaps till kräftskivan. Enklast är kanske citronsnaps. Tvätta en citron, skala av skalet och lägg i en flaska med brännvin. Vänta och kyl några timmar och du har god citronsnaps.

Räk- och kräft enchiladas
Mexikanska enchiladas med räkor och kräftor. Gott på rester av kräftor eller räkor. Använd dock inte räkor eller kräftor som stått framme i rumsvärme för länge ex. under en hel kräftskivekväll - släng dem. Använd endast sådana kräftor som varit i kylen och blivit över.

Snaps

Hemgjord snaps - här hittar du mina tips och snapsrecept.

Alla Receptfavoriters recept på snaps hittar du här >>

Vad passar att dricka till kräftor?

 • Kall öl som någon god lokal mikrobryggd IPA passar utmärkt.
 • Alkoholfri öl passar också som Drinkin in the sun från Mikeller eller Clausthaler unfiltered eller annan lokal variant.

En lista med alla recept som passar till kräftskiva >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2021-08-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.