Rostade rödbetor med fetaost

Du kan ta rödbetor, polkabetor eller gulbetor eller blanda. Baka rödbetorna i ugnen och toppa med smulad fetaost. Blir också gott med getost eller chevre om du gillar det. För veganer kan man ta en sojabaserad ost. Här har jag smaksatt med lite timjan och vitlök men det är valritt. Istället för fetaost kan man ta billigare salladsost. Gott och nyttigt tillbehör, grönsaksrätt, tapas eller förrätt.  Passa på när det finns fina och billiga svenska betor. 

Variationer: Annat som passar att rosta med betorna är kålrot, rotselleri, vitkål, morot, palsternacka, persiljerot, potatis, sötpotatis, halva tomater eller andra grönsaker. Kan garneras med hackad persilja och Smetana som sås till. Servera med blandad grönsallad, cocktailtomater samt kokta kikärter så har du en god vegetarisk rätt. Hackat ägg, dill och brynt smör är också gott att toppa med om du serverar till fisk. 

Tips: när du skalar betorna så kan du ta på ett par plasthandskar eller smörja händerna i olja först om du ej vill ha så röda händer. 

4 port rostade rödbetor med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram betor av valfri sort - blanda gärna rödbetor, gulbetor och polkabetor
  • 150 gram fetaost
  • 3 klyftor vitlök (valfritt)
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig eller varmluft.
  2. Skala och skölj betorna.
  3. Skär betorna i lika stora bitar förslagsvis klyftor (6 klyftor per beta), 1 cm breda skivor eller 2x2 cm kuber.
  4. Skala och dela vitlöksklyftorna i grova bitar. Man kan också lämna skalet på och rosta dem med rödbetorna som de är.
  5. Lägg betorna samt vitlök i en ugnsfast form och blanda med olja, salt och timjan.
  6. Rosta betor och fänkål i ca 50 minuter (vanlig ugn) eller ca 35 minuter (varmluft) i mitten av ugnen. Det beror lite på hur stora bitarna är. Kolla så det inte bränns - täck i så fall över med lite folie. Smaka på en bit beta om den är klar.
  7. Ta ut rödbetorna efter 20 minuter och smula över fetaosten.
  8. Servera betorna varma, ljumma eller kalla. Kan också förberedas innan, förvaras i kylen och värmas till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer