Kokta kräftor

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar levande kräftor. Enkelt och gott recept på hemkokta kräftor. Koka gärna kvällen innan och låt de stå och få smak med dill över natten i kylen.

Här har jag tagit ett kilo kräftor som är ca 25 stycken kräftor. Hur många det räcker till är såklart väldigt olika - några äter säkert så många på en kräftskiva medan andra nöjer sig med bara några stycken kräftor.

Tidsmässigt kan du räkna med att sumpa kräftorna tar minst en timme eller helst över natten. Använd en stor balja eller ex. Smartstore box med kallt vatten.

Att koka lag och kräftor tar runt 20 minuter. Sedan ska kräftorna ligga och få smak i lagen minst 2 timmar eller helst över natten.

Kokta kräftor håller 1-3 dagar i kylen täckta med lag och lock. Eller så kan du frysa dem i lagen och då håller de ca 6 månader. Tina sedan i kylen till servering. Smidigt om du fiskat och fått massor med kräftor. Eller bara vill förbereda i god tid till kräftskivan. Frys in i plastburkar och tänk på att inte fylla mer än till 2/3 då lagen sväller när den fryser.

Receptet kan också användas till att koka havskräftor.

Tips om du vill ska koka mycket kräftor

Vill du koka mer kräftor än ett kilo så går det jättebra. Det som behövs är att kräftorna kokas några minuter, att du kokar ihop lag som du täcker kräftorna med samt att de sedan står minst några timmar och får smak.

Då behöver du en normalstor kastrull (3-5 liter) samt en stor kastrull (typ 10 liter) för lagen. Samt ev. boxar eller skålar att förvara kräftorna i. Jag använder ofta några Smartstore boxar (livsmedelsgodkänd plast). Kolla så att dessa har plats i kylen om du ej ska servera kräftorna inom kort.

Flerdubbla receptet på lagen i en stor gryta. Gör en omgång eller flera om du behöver jättemycket lag. Du behöver tillräckligt med lag att täcka de kräftor du har. Får du inte rillräckligt med lag så kan du alltid koka mer lag efteråt. Får du för mycket lag så kan du slänga den som blir över. Har du mycket lag så kan du ex. använda flera Smartstore boxar på 15 liter med lock - de går in bra i kyl om du behöver det (samt är godkända för varma livsmedel). Eller en stor Smartbox på 45 liter.

Förkoka kräftorna i en kastrull med vatten (3-5 liter) med lock. Räkna 2-3 minuters koktid från att de kokat upp. Lägg sedan över dem i lagen efter hand i lagen. Låt stå minst två timmar och servera. Eller sätt i kylen ex. över natten eller några dygn.

Ny lag till kokta kräftor

Du kan köpa kokta frysta kräftor och tina dem i kylen över natten. Eller köpa färdig kokta färska kräftor i lag som är pastöriserade. Dessa kan man sätta mer smak på om man vill med ny lag och ny krondill. Gör lagen nedan och låt kallna. Häll bort lagen som kräftona kom med och häll på den nya lagen samt låt dra över natten. Garnera med ny krondill.

Tillbehör

Några vanliga klassiska tillbehör till kokta kräftor är:

Att dricka till kräftor

Till kräftor passar kall öl - välj den du gillar. Ljus lagrad öl eller smakrik IPA är två förslag. Alkoholfri öl som Clausthaler Unfiltered är ett annat tips. Vidare passar snaps och nubbe till.

1 kg kokta kräftor, ca 25 stycken

 • Förberedelse: 1 tim
 • Tillagning: 2 tim 20 min
 • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

 • 1 kg kräftor, ca 25 stycken
 • 3 liter vatten
 • 1 dl salt
 • 2 tsk socker
 • 10-20 dillkronor
 • 1 tsk anis (valfritt)
 • 1 flaska porteröl (valfritt)

Tillagning

 1. Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten. Har du ej sumpat dem innan så låt dem ligga minst en timme i en balja med kallt vatten.
 2. Mät upp ingredienser till kräftlagen - vatten, salt, socker och hälften av dillkronorna (utan stjälkar) samt anis och öl - i en stor kastrull med lock. Koka upp.
 3. Plocka ut de största kräftorna, lägg i dem i lagen och låt koka upp under lock.
 4. Tillsätt resterande kräftor. Koka upp under lock åt låt koka i fem minuter.
 5. Låt kräftorna svalna i lagen så snabbt som möjligt. Det är viktigt att kräftorna svalnar snabbt om du inte ska äta dem inom kort. Tips är att ta kastrullen eller lägga över allt i en plastbox eller skål samt ställa i ett kallt vattenbad i vasken och spola med kallt vatten runt tills de svalnat tillräckligt för att ställa i kylen.
 6. Lägg över några kronor dill. Täck med lock eller plastfilm. Låt stå i minst 2 timmar (helst i kylen) eller över natten i kylen.
 7. Vid servering så plockar du upp kräftorna från lagen och lägger upp på fat. Garnera med några färska fina kronor dill.
 8. KOKA MYCKET KRÄFTOR: Ska du koka mycket kräftor så tycker jag det är smidigast att först förkoka kräftorna i vanligt vatten för att sedan lägga över dem i kräftlagen att få smak och marinera. Se tips ovan.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept