Kokta kräftor

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar levande kräftor med smak av krondill, socker, salt och porteröl. Ett klassiskt recept på hemkokta kräftor.

Du får ha minst två dagars framförhållning då kräftorna sumpas en natt och sedan gärna kokas kvällen innan så de får stå och få smak med dill en natt i kylen.

Portionsberäkning

Hur många kräftor man äter per person är såklart väldigt olika. Här har jag tagit ett kilo kräftor som är ca 25 stycken kräftor till fyra portioner vilket blir ca 6 kräftor per person.

Man kan räkna 10-12 stycken kräftor per person om man vet att gästerna gillar kräftor. Kommer riktiga storätare kanske de sätter i sig 25 kräftor eller ett helt paket själva.

Sumpa kräftor

Kolla så att kräftorna lever genom att dra ut stjären och knacka dem på ovansidan - då ska de dra ihop sig. Släng döda kräftor.

Skölj dem ordentligt i kallt vatten och lägg dem - sumpa dem - i vatten i en stor Smartstore plastbox, balja eller plasthink med kallt vatten över natten.

Hemkokta kräftor med krondill och porter
Hemkokta kräftor får god smak av krondill, mörk porteröl, socker och salt. Om man vill kan man krydda extra med en 1/2 msk kummin, 1/2 msk anis samt 1/2 msk fänkål när du kokar dem i lagen.

Hållbarhet

Kokta kräftor håller 1-3 dagar i kylen täckta med lag och lock.

Förbereda och frysa in

Du kan frysa kokta kräftor i lagen och då håller de ca 6 månader. Tina sedan i kylen till servering. Smidigt om du fiskat och fått massor med kräftor. Eller bara vill förbereda i god tid till kräftskivan.

Frys in i plastburkar och tänk på att inte fylla mer än till 2/3 då lagen sväller när den fryser.

Egen kräftlag till köpta färdigkokta kräftor

Du kan piffa upp köpta kräftor med egen kräftlag. Köp frysta importerade och fabrikskokta kräftor. Tina dem i paketet i kylen över natten eller tina i vattenbad i vasken några timmar.

Det finns också kylda färdiga kokta färska kräftor i lag som är pastöriserade och vakuumförpackade.

Gör lagen nedan i receptet och låt lagen kallna. Häll bort lagen som kräftona kom med och häll på den nya lagen samt låt dra - helst över natten men minst någon timme. Garnera med ny krondill.

Receptet kan också användas till att koka havskräftor.

Tips om du ska koka mycket kräftor

Vill du koka mer kräftor än ett kilo så är här lite tips. I korthet kokas de först några minuter i vatten samt läggs i över i kräftlag att få smak.

Då behöver du en normalstor kastrull (3-5 liter) samt en stor kastrull (typ 10 liter) för lagen. Samt ev. boxar eller skålar att förvara kräftorna i. Jag använder ofta några Smartstore boxar (livsmedelsgodkänd plast). Kolla så att dessa har plats i kylen om du ej ska servera kräftorna inom kort.

Flerdubbla receptet på lagen i en stor gryta. Gör en omgång eller flera om du behöver jättemycket lag. Du behöver tillräckligt med lag att täcka de kräftor du har.

Får du inte rillräckligt med lag så kan du alltid koka mer lag efteråt. Får du för mycket lag så kan du slänga den som blir över.

Till lagen kan du ta en eller flera Smartstore boxar på 15 liter med lock - de går in bra i kyl om du behöver det (samt är godkända för varma livsmedel). Eller en stor Smartbox på 45 liter.

 1. Förkoka kräftorna - förslagsvis 10 i taget - i en kastrull med vatten (3-5 liter) med lock. Räkna 2-3 minuters koktid från att de kokat upp.
 2. Lägg sedan över dem i lagen efter hand i kräftlag. Låt stå minst två timmar och dra innan servering. Eller sätt i kylen över natten eller några dygn.

Tillbehör till kräftor
Ett serveringsförslag på tillbehör till kräftorna är kokta räkor, kräftsallad med gurka, yoghurtsås med dill, aioli och majonnäs; ostpajer, hembakt ljust bröd som spenatbaguette, lagrad ost som Västerbotten och smör.

Tillbehör till kräftor

Några vanliga klassiska tillbehör till kräftor är:

Att dricka till kräftor

Till kräftor passar kall öl - välj den du gillar. Ljus lagrad öl eller smakrik IPA är två förslag. Alkoholfri öl som Clausthaler Unfiltered är ett annat tips.

Vidare passar snaps och nubbe till.

Kräftor som blir över

Det finns mycket gott att laga med kräftor. Kräftor som stått framme flera timmar utan att varit kylda kan du slänga dock. Har de stått kallt med kylplatta, med isbad eller i kyl så kan de frysas eller förvaras i kylen och användas till andra rätter. Skala och ta vara på stjärtar till pasta, paj eller röra och skal till fond och soppa.

1 kg kokta kräftor, ca 25 kräftor, ca 4 portioner

 • Förberedelse: 1 dag
 • Tillagning: 1 dag 30 min
 • Klart på: 2 dagar 30 min

Ingredienser

 • 1 kg levande kräftor, ca 25 kräftor
 • 3 liter vatten
 • 1 dl salt
 • 2 tsk socker eller honung
 • ca 20 dillkronor, ett knippe
 • 1 tsk hel anis eller 1/4 hackad fänkål (valfritt)
 • 1 flaska porteröl (valfritt)

Tillagning

 1. Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten. Har du ej sumpat dem så lägg dem i kallt vatten över natten.
 2. Rensa krondillen. Klipp eller skär bort stjälkarna så att du har dillkronorna kvar. Spara ca 4 stjälkar krondill att ha som garnering vid servering.
 3. Mät upp ingredienser till kräftlagen - vatten, salt, socker (eller honung) och ca 8 dillkronor samt anis (eller hackad fänkål) och öl - i en stor kastrull med lock. Koka upp.
 4. Plocka ut de största kräftorna, lägg i dem i lagen och låt koka upp under lock.
 5. Tillsätt resterande kräftor. Koka upp under lock åt låt koka i fem minuter.
 6. Låt kräftorna svalna i lagen så snabbt som möjligt. Det är viktigt att kräftorna svalnar snabbt om du inte ska äta dem inom kort. Tips är att ta kastrullen och ställa i ett kallt vattenbad i vasken och spola med kallt vatten runt tills de svalnat tillräckligt för att ställa i kylen. Lägg eventuellt över kräftor och lag i en annan skål eller bunke.
 7. Lägg över ca 8 dillkronor. Täck med lock eller plastfilm. Låt stå i kylen minst 2 timmar att få smak eller över natten.
 8. Vid servering så plockar du upp kräftorna från lagen och lägger upp på fat. Garnera med några nya färska fina kronor dill.
E-mail
Medel: 3.8 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-06