Kräftrecept och kräftlag

Kräftrecept och kräftlag. Piffa upp kokta kräftor eller koka egna fiskade kräftor i kräftlag. Ska du koka levande kräftor så sumpa den över natten (förvara dem i en stor balja eller plastbox med vatten) över natten. Skölj kräftorna ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta från kräftorna. 

Kräftlag till 2 kg kräftor, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 kilo kokta eller okokta kräftor
  • 20 dillkronor (krondill), plus 5 till garnering
  • 2 flaskor porteröl
  • 0,75 dl salt
  • 2 msk socker
  • 4 liter vatten
  • 2 stora kastruller

Tillagning

  1. Krossa dillstjälkarna på en skärbräda ex. med en kavel.
  2. Koka upp dill, porter, salt (uteslut saltet till köpta färdigkokta kräftor), socker och vatten i en stor kastrull och låt koka några minuter. Ställ åt sidan.
  3. KOKA HEMMAFISKADE KRÄFTOR: I en stor kastrull kokar du upp enbart vatten. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna, förslagsvis fem i taget, börja med de största. Koka dem någon halvminut tills de skiftat färg till röda sedan för du över dem till den riktiga kräftlagen efter hand. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i lagen ytterligare 5 minuter, skumma med en slev.
  4. Ta kräftorna från värmen och låt kräftorna svalna i lagen. Ha inte i några fingrar eller liknande i lagen för att undvika bakterier. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen, förslagsvis i en passande bunke (häll över och täck med lag). Se till att alla kräftor ligger under lagen. Lägg eventuellt på mer dillkronor och låt stå övertäckt över natten.
  5. När du lägger upp vid servering så garnera gärna med nya dillkronor.
  6. KOKA OM KÖPTA FÄRDIGKOKTA KRÄFTOR: Tina köpta kräftor i kylen över natten eller i vattenbad. Koka lagen enligt ovan men uteslut saltet. Låt kräftlagen kallna. Skölj kräftorna. Smaka på en klo om de är salta nog. Annars kan du salta lagen med någon till några matskedar salt. Lägg kräftorna i en bunke och täck med kall lag och låt stå i kylen över natten.
  7. Lägg upp kräftorna på fat och garnera med dillkronor (gärna nya) och servera kräftorna med de tillbehör.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål till kräftskivan. Designade av Receptfavoriters kock och skapare Henrik Mattsson för Hackman. Passar till kräftor och andra skaldjur som krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat