Kräftrecept och kräftlag

Kräftrecept och kräftlag. Piffa upp kokta kräftor eller koka egna fiskade kräftor i kräftlag. Ska du koka levande kräftor så sumpa den över natten (förvara dem i en stor balja eller plastbox med vatten) över natten. Skölj kräftorna ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta från kräftorna. 

Kräftlag till 2 kg kräftor, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 kilo kokta eller okokta kräftor
  • 20 dillkronor (krondill), plus 5 till garnering
  • 2 flaskor porteröl
  • 0,75 dl salt
  • 2 msk socker
  • 4 liter vatten
  • 2 stora kastruller

Tillagning

  1. Krossa dillstjälkarna på en skärbräda ex. med en kavel.
  2. Koka upp dill, porter, salt (uteslut saltet till köpta färdigkokta kräftor), socker och vatten i en stor kastrull och låt koka några minuter. Ställ åt sidan.
  3. KOKA HEMMAFISKADE KRÄFTOR: I en stor kastrull kokar du upp enbart vatten. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna, förslagsvis fem i taget, börja med de största. Koka dem någon halvminut tills de skiftat färg till röda sedan för du över dem till den riktiga kräftlagen efter hand. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i lagen ytterligare 5 minuter, skumma med en slev.
  4. Ta kräftorna från värmen och låt kräftorna svalna i lagen. Ha inte i några fingrar eller liknande i lagen för att undvika bakterier. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen, förslagsvis i en passande bunke (häll över och täck med lag). Se till att alla kräftor ligger under lagen. Lägg eventuellt på mer dillkronor och låt stå övertäckt över natten.
  5. När du lägger upp vid servering så garnera gärna med nya dillkronor.
  6. KOKA OM KÖPTA FÄRDIGKOKTA KRÄFTOR: Tina köpta kräftor i kylen över natten eller i vattenbad. Koka lagen enligt ovan men uteslut saltet. Låt kräftlagen kallna. Skölj kräftorna. Smaka på en klo om de är salta nog. Annars kan du salta lagen med någon till några matskedar salt. Lägg kräftorna i en bunke och täck med kall lag och låt stå i kylen över natten.
  7. Lägg upp kräftorna på fat och garnera med dillkronor (gärna nya) och servera kräftorna med de tillbehör.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer