Bröd

Recept på olika slags bröd som spenatbaguette, surdegsbröd, frallor, småbröd, baguetter, limpor med mera.

Läs min artikel om bröd här. Mina bästa tips på hur du bakar surdegsbröd hittar du här.

Några förslag på pålägg

Servera gärna brödet med valfritt pålägg som hummus, tapenade, god färskost med örter eller dill eller hemgjort smör. Fler varianter på röror som romescosås, pesto och guacamole hittar du här.

Vad kan du laga av gammalt bröd?

Får du bröd över så släng det inte. Gammalt bröd som är lite torrt passar faktiskt bättre till några saker än färskt bröd.

  • Vitlöksbröd med mera. Gammalt bröd blir godast att rosta i skivor eller bitar ugnen till smaskiga vitlöksbröd. Eller prova att rosta med basilikaolja.
  • Bruschetta - grillat italienskt bröd toppat med tärnade tomater.
  • Krutonger - skär i tärningar och blanda med olivolja, smör, vitlök och lite flingsalt samt rosta i ugnen eller panna och toppa valfri sallad eller soppa med.
  • Ströbröd: En sista sak är att skära brödet i skivor och låta det torka i en korg i rumstemperatur på något torrt ställe. Riv sedan i matberedare till ströbröd och förvara i luft-tät burk eller påse tills du behöver ströbröd till panering eller att bröa kakform med.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Pages