Bröd

Baka och njuta av hembakt bröd. Här hittar du recept på olika slags bröd, lite brödhistoria och tips till bakningen.

Brödrecept Att baka eget bröd är inte svårt. Så här enkelt kan det vara att baka: blanda 500 gram mjöl, 30 gram jäst, 3 dl vatten och 2 msk olivolja. Knåda, jäs, knåda ut och jäs igen samt grädda i 200 grader. Klart. Ovan Rågsiktsbullar.

Längst ner på sidan hittar du en lista med alla mina brödrecept.

Många restauranger har redan fattat att gäster gillar doften av ett gott nybakt bröd. Att snabbt kunna bjuda på ett nybakt gott bröd är trevligt och uppskattat. Snabbare och billigare sätt att få gäster glada finns knappt.

Att baka själv hemma är både roligt, billigt, gott och så luktar det underbart. Lite mjölstök och knådning men det är snabbt gjort.

En historisk till-baka-blick

I Sverige har vi en lång historia av bröd. För några hundra år sedan var brödkulturen annorlunda. Mest därför att tillgången på råvaror varierade. Finast var såklart att baka med vetemjöl, ägg, smör och mjölk. Det gjorde man till fest. Till vardags var det gröt och hårda bröd som gällde. Vissa tyckte öl och sprit var ett bättre användningsområde för spannmål. Ett hett ämne under nödår.

Råvarorna till bröd kom från olika sädesslag beroende på det lokala klimatet i olika delar av Sverige. Grovt sett så kan man inte odla vete i norra Sverige så där fick det bli korn och havre. Men korn och havre innehåller inget gluten och jäser alltså inte.

Bröden norr om fäbodgränsen var därför ojästa bröd av havre - och kornmjöl (sk tunnbröd). I söder däremot var jästa mjuka vetebröd (ofta med en del rågmjöl) som limpor och kavring vanliga. Hårt förrådsbröd gjordes såklart också, en föregångare till dagens förfinade knäckebröd.

Råg användes i mellersta och södra Sverige, Gotland, Öland, Uppland men endast fläckvis i norröver. Korn användes i södra Småland samt i norra delarna av Sverige. Havre användes i mellersta västra Sverige, från Halland upp till Dalarna. Mjuka limpbröd bakades i Skåne, södra Småland, Södra Halland, Öland, Gotland samt norr delarna av Sverige vid gränsen mot Finland. I norra Norrland och på gränsen mot Norge och Finland bakades rieska. I övriga delar bakades torra bröd.

Mitt i Sverige, vid fäbodgränsen, gick också gränsen för torra och ojästa bröd av havre och kornmjöl i norr och torra och jästa rågbröd i söder. Limpbrödet av råg från södra Sverige bakades i kupolformade ugnar, som upphettades med ris och halm, sedan sopades ren för att ge plats åt de ovala eller runda bröden direkt på den upphettade ugnsbotten.

Ville man öka på limpans hållbarhet kunde man grädda det två gånger. Då delades brödet itu och smordes med fett för en andra gräddning, det blev mindre vattenhaltigt och inkråmet segare. Detta bröd kallades då kavring. Tunnbröden av kornmjöl som bakades norr om fäbodgränsen gräddades ursprungligen genom stekning på järn- eller stenhällar som senare kom att ersättas av ugnsgräddning.

rosenbroed Vetemjöl var förr mjölet nummer ett. Idag har vitt mjöl låg status - istället ska det vara fullkorn, fibrer, nyttigheter och surdegar. Detta var vardagsbröd förr. Här ljusa rosenbröd av vetemjöl - finare än så blev det inte förr.

Jästen var också annorlunda förr. Då hade man en surdeg som jäst när man bakade. Sedan sparades en del av degen till nästa bak. På så sätt hade man alltid en jästkultur att baka med.

Idag köper de flesta färdig jäst. Fördelen är att vi inte behöver ha en surdeg liggandes. Fast nackdelen är smak och konsistens som blir godast med riktig surdeg. Dessutom sänks brödets surhetsgrad och får en lägre blodsockerhöjande verkan.

Men surdegsbröd och bakning är ett kapitel och artikel för sig.

(Fakta från Bringéus, 1988 och bröd på Wikipedia).

Tips, recept och tillbehör

Här kommer några riktigt goda brödrecept på både klassiker och lite udda bröd. Först lite tips om vad man kan smaksätta bröd med. Vidare finns också lite recept på pålägg som färskost med örter, ett rödbetssmör och en majsröra som är gott som pålägg. Vidare kan man göra hemgjort smör också som är gott.

Smaksätt ditt bröd

Kryddor:

  • Torkade hela kryddor stöts i en mortel innan de tillsätts.
  • Färska kryddor som basilika och rosmarin hackar du grovt innan (här kan du ta med stjälkarna också). Timjan plockar du bladen från kvistarna.

Grönsaker:

  • Gul hackad eller riven lök
  • Rårivna rödbetor
  • Rårivna morötter
  • Rårivna grönsaker som zucchini, pumpa, rotfrukter, potatis blir också gott.
  • Bladgrönsaker som spenat, mangold, nässlor, ramslök osv (koka dem och hacka dem).
  • Soltorkade hackade tomater i olja

Frön och nötter:

  • Frön och nötter är gott både i bröd och att strö över innan gräddning:
  • Solroskärnor, sesamfrön, pumpafrön, vallmofrön och hela linfrön i måttlig mängd (använd ej krossade linfrön även om du skållar dem innan - de är giftiga).
  • Valnötter är min favorit - se till att de är färska och rosta dem gärna innan du tillsätter dem. Hasselnötter funkar också. Pinjenötter och pistagenötter är dyra men goda.

Grovt råg- och solrosbröd Grovt råg- och solrosbröd. Nyttigt, billigt och gott att baka. Passar till frukost såväl som soppa eller mellanmål. Passar utmärkt att rosta i skivor om det ej är nybakt.

Annat gott i bröd:

  • Hackade svarta eller gröna oliver. De med kärnor har mest smak. Kärna ur innan och hacka grovt.
  • Ost som riven parmesan eller annan lagrad ost

Tillsätt fiber för hälsan

Vetekli 2 -3 dl per brödback ger gott om fiber.

Goda pålägg:

Äkta smör passar utmärkt till bröd. Alternativ smörblandningar som Bregott osv. Vidare är vanlig naturell eller smaksatt färskost med örter eller dill, hemgjort smör eller rödbetssmör gott till.

Till veganer finns margarin eller tofuline eller hummus eller tapenade.

Fler varianter på röror som majsröra, romescosås, pesto och guacamole hittar du här.

Valnötsbröd med spenat Valnötsbröd med spenat blir mycket gott och knaprigt. Passar till det mesta.

Vad kan du laga av gammalt bröd?

Får du bröd över så släng det inte. Gammalt bröd som är lite torrt passar faktiskt bättre till några saker än färskt bröd.

  • Vitlöksbröd med mera. Gammalt bröd blir godast att rosta i skivor eller bitar ugnen till smaskiga vitlöksbröd. Eller prova att rosta med basilikaolja.
  • Bruschetta - grillat italienskt bröd toppat med tärnade tomater.
  • Krutonger - skär i tärningar och blanda med olivolja, smör, vitlök och lite flingsalt samt rosta i ugnen eller panna och toppa valfri sallad eller soppa med.
  • Ströbröd: En sista sak är att skära brödet i skivor och låta det torka i en korg i rumstemperatur på något torrt ställe. Riv sedan i matberedare till ströbröd och förvara i luft-tät burk eller påse tills du behöver ströbröd till panering eller att bröa kakform med.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages