Radiokaka

Radiokaka är en svensk klassisk chokladkaka med Mariekex, smör, blockchoklad och sirap. Namnet kommer av radiokakans utseende när den skivas upp som påminner om en gammaldags radiohögtalares mönster med horisontella tjocka linjer.

ca 15 skivor radiokaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram kex (typ Mariekex)
  • 100 gram smör
  • 400 gram blockchoklad (ljus)
  • 0,5 dl sirap

Tillagning

  1. Ta fram en avlång bakform eller brödform. Klä den ev. med smörpapper eller plastfilm.
  2. Dela blockchokladen i bitar, smält i en bunke över vattenbad eller mikra försiktigt och rör.
  3. Blanda ned sirap och smör under omrörning över vattebad eller mikra då och då.
  4. Varva mariekex och chokladsmet i formen.
  5. Ställ radiokakan att stelna i frysen ca 2 timmar eller i kylen ca 5 timmar.
  6. Förvara radiokakan i kylen.
  7. Stjälp upp radiokakan ur formen på en skärbräda eller bricka. Det går lättare stjälpa upp radiokakan om du klätt formen med smörpapper eller plastfilm. Man kan också sänka formen i hett vatten i vasken så lossar den lättare.
  8. Skär upp radiokakan i 1,5 cm tjocka skivor och servera.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer