Radiokaka

Radiokaka är en svensk klassisk chokladkaka med Mariekex, smör, blockchoklad och sirap. Namnet kommer av radiokakans utseende när den skivas upp som påminner om en gammaldags radiohögtalares mönster med horisontella tjocka linjer.

ca 15 skivor radiokaka

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 5 tim
 • Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser

 • 200 gram kex (typ Mariekex)
 • 100 gram smör
 • 400 gram blockchoklad (ljus)
 • 0,5 dl sirap

Tillagning

 1. Ta fram en avlång bakform eller brödform. Klä den ev. med smörpapper eller plastfilm.
 2. Dela blockchokladen i bitar, smält i en bunke över vattenbad eller mikra försiktigt och rör.
 3. Blanda ned sirap och smör under omrörning över vattebad eller mikra då och då.
 4. Varva mariekex och chokladsmet i formen.
 5. Ställ radiokakan att stelna i frysen ca 2 timmar eller i kylen ca 5 timmar.
 6. Förvara radiokakan i kylen.
 7. Stjälp upp radiokakan ur formen på en skärbräda eller bricka. Det går lättare stjälpa upp radiokakan om du klätt formen med smörpapper eller plastfilm. Man kan också sänka formen i hett vatten i vasken så lossar den lättare.
 8. Skär upp radiokakan i 1,5 cm tjocka skivor och servera.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer