Radiokaka med Mariekex
Radiokakan är kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats. En retrokaka som är klassisk för många svenskar.
Tillagning
- Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
- Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
- Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
- Klä en avlång brödform, ca 1,5 liter, med plastfilm eller bakplåts- eller smörgåspapper.
- Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex. Varva därefter chokladsmet och kex i cirka 5 lager.
- Ställ radiokakan att svalna och stelna i 3-5 timmar eller över natten. Låt den gärna stelna i kylen men den stelnar även i rumstemperatur.
- Stjälp upp radiokakan ur formen på en skärbräda eller bricka. Lossar den inte så är mitt tips att sänka formen i hett vatten i vasken.
- Skär upp radiokakan i 1,5 cm tjocka skivor och servera.
- Kan förvaras i rumstemperatur men gärna i kylen inslagen i smörpapper eller gladplast i formen eller i bitar med smörpapper mellan.
En kaka som inte bakas
- Kakan bakas inte utan lagas - rörs ihop - av kokosfett och choklad som smälts samt blandas med vispat ägg och florsocker till smet vilken varvas med kex i en form. Sedan får kakan stelna.
- Du kan laga radiokakan utan ugn vilket är bra om man är på landet eller på semester.
- Den håller också länge utan att behöva förvaras i kylen.
- Se till att kokosfettet du använder luktar fräscht och ej är gammalt.
Med kakao
Vill du göra kakan med kakao så går det bra också. Uteslut blockchokladen och ta istället 4 msk kakaopulver och öka på mängden kokosfett till 400 gram.
Namnet radiokaka
Läs mer på wikipedia om varför kakan kallas radiokaka. Kakan kallas även Automobilkaka eller iskaka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 256 kcal