Spansk potatisomelett tapas Tortilla de patatas
Spansk potatisomelett eller Tortilla de patatas som serveras som tapas i bitar.
Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera. Då hade vi som på bilden fler tapas till som chorizo i cider samt räkor med vitlök.
Tillagning
- Skala potatisen. Skär den i fyra klyftor på längden. Sedan i små skivor typ 2-3 mm breda.
- Skölj bort stärkelsen på potatisen i ett durkslag, skaka av och torka med lite hushållspapper.
- Värm olja i en kastrull eller panna med höga kanter. Fritera/stek potatisen mjuk förslagsvis på 100-130 grader i 8-10 minuter. Häll av i durkslag och överbliven olja sparar, silar och har du till annat. Av potatis får oljan knappt smak - men blandar du i lök så smakar den bara lök sedan därför steker jag potatisen för sig först.
- Skala löken, dela och strimla den. Stek den mjuk på låg värme ca 10 minuter i en panna med lite olivolja. Den ska ej få färg.
- Blanda och vispa ihop ägg, salt och vitpeppar i en skål.
- Tillsätt och vänd i den stekta potatisen samt lökem i äggen. Mosa till ca 1/3 av potatisbitarna i smeten med en gaffel. Ställ omelettsmeten åt sidan under plastfil i 30 minuter. Hit kan omeletten förberedas och ha i kylen.
- Värm en liten stekpanna med nonstick-botten med en tsk olivolja i. Häll i omelettsmeten och vänd runt 2-3 gånger från botten.
- Stek omeletten ca 5 minuter på första sidan på medelvärme. Dags att vända: ta en tallrik och lägg över pannan med omeletten och vänd sedan allt på en gång så att omeletten hamnar på tallriken. Sätt tillbaka pannan på spisen och lägg i omeletten så att andra sidan får steka klart på medelvärme i 5 minuter till.
- Lägg upp omeletten på tallrik, fat eller skärbräda. Låt vila 20 minuter helst innan servering. Kan ätas ljummen nylagad eller så kan du ha den i kylen. Skär upp omeletten i förslagsvis åtta tårtbitar till servering.
Portionsberäkning
- Här har jag räknat en fjärdedels omelett per portion som tillbehör.
- Serverar du tillsammans med fler tapas eller som mindre tillbehör så räcker det till 8 portioner.
Val av potatis
Det ska vara fast stor potatis - vår svenska vinterpotatis funkar utmärkt.
Varianter
- Ta hälften kålrot, sötpotatis eller palsternacka så får du en variant på smaken.
- Blanda i grönsaker som kokta gröna ärtor.
- Blanda i tärnad fräst grön eller röd paprika. Rödlök, silverlök, salladslök, purjolök, vitlök eller fänkål blir också gott. Fräs som löken vid sidan i olivolja och blanda sedan i omeletten.
- Blanda i en halv dl riven lagrad ost som Västerbottenost för ostfritata.
- Utan lök. Ta enbart potatis.
- Vill du laga en större omgång kan du dubbla receptet i en större panna eller laga denna tortilla till flera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal