Spansk potatisomelett tapas Tortilla de patatas

Spansk potatisomelett eller Tortilla de patatas som serveras som tapas i bitar. Det ska vara fast stor potatis - vår svenska vinterpotatis funkar utmärkt.

Här har jag räknat en halv omelett per portion men har du fler tapas så kan den räcka till fyra personer - då får varje två små tårtbitar potatistortilla vardera. Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera. 

Variationer:

  • Ta hälften kålrot, sötpotatis eller palsternacka så får du en variant på smaken. 
  • Blanda i grönsaker som kokta gröna ärtor. 
  • Blanda i tärnad fräst grön eller röd paprika. Rödlök, silverlök, salladslök, purjolök, vitlök eller fänkål blir också gott. Fräs som löken vid sidan i olivolja och blanda sedan i omeletten. 
  • Blanda i en halv dl riven lagrad ost som Västerbottenost för ostfritata. 
  • Utan lök. Ta enbart potatis. 

2 port spansk potatisomelett

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 350 gram fast potatis typ vinterpotatis
  • 125 gram gul lök (1/2 liten lök)
  • 3 ägg
  • 5 dl olivolja eller solrosolja till fritering/stekning potatis
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisen. Skär den i fyra klyftor på längden. Sedan i små skivor typ 2-3 mm breda.
  2. Skölj bort stärkelsen på potatisen i ett durkslag, skaka av och torka med lite hushållspapper.
  3. Värm olja i en kastrull eller panna med höga kanter. Fritera/stek potatisen mjuk förslagsvis på 100-130 grader i 8-10 minuter. Häll av i durkslag och överbliven olja sparar, silar och har du till annat. Av potatis får oljan knappt smak - men blandar du i lök så smakar den bara lök sedan därför steker jag potatisen för sig först.
  4. Skala löken, dela och strimla den. Stek den mjuk på låg värme ca 10 minuter i en panna med lite olivolja. Den ska ej få färg.
  5. Blanda och vispa ihop ägg, salt och vitpeppar i en skål.
  6. Tillsätt och vänd i den stekta potatisen samt lökem i äggen. Mosa till ca 1/3 av potatisbitarna i smeten med en gaffel. Ställ omelettsmeten åt sidan under plastfil i 30 minuter. Hit kan omeletten förberedas och ha i kylen.
  7. Värm en liten stekpanna med nonstick-botten med en tsk olivolja i. Häll i omelettsmeten och vänd runt 2-3 gånger från botten.
  8. Stek omeletten ca 5 minuter på första sidan på medelvärme. Dags att vända: ta en tallrik och lägg över pannan med omeletten och vänd sedan allt på en gång så att omeletten hamnar på tallriken. Sätt tillbaka pannan på spisen och lägg i omeletten så att andra sidan får steka klart på medelvärme i 5 minuter till.
  9. Lägg upp omeletten på tallrik, fat eller skärbräda. Låt vila 20 minuter helst innan servering. Kan ätas ljummen nylagad eller så kan du ha den i kylen. Skär upp omeletten i förslagsvis åtta tårtbitar till servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer