Spansk potatisomelett tapas Tortilla de patatas

Introduktion och förberedelse

Spansk potatisomelett eller Tortilla de patatas som serveras som tapas i bitar. Det ska vara fast stor potatis - vår svenska vinterpotatis funkar utmärkt.

Här har jag räknat en halv omelett per portion men har du fler tapas så kan den räcka till fyra personer - då får varje person två små tårtbitar potatistortilla vardera.

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera.

Variationer

  • Ta hälften kålrot, sötpotatis eller palsternacka så får du en variant på smaken.
  • Blanda i grönsaker som kokta gröna ärtor.
  • Blanda i tärnad fräst grön eller röd paprika. Rödlök, silverlök, salladslök, purjolök, vitlök eller fänkål blir också gott. Fräs som löken vid sidan i olivolja och blanda sedan i omeletten.
  • Blanda i en halv dl riven lagrad ost som Västerbottenost för ostfritata.
  • Utan lök. Ta enbart potatis.
  • Vill du laga en större omgång kan du dubbla receptet i en större panna eller laga denna tortilla till flera.

2-4 portioner spansk potatisomelett

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 350 gram fast potatis typ vinterpotatis
  • 125 gram gul lök (1/2 liten lök)
  • 3 ägg
  • 5 dl olivolja eller solrosolja till fritering/stekning potatis
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisen. Skär den i fyra klyftor på längden. Sedan i små skivor typ 2-3 mm breda.
  2. Skölj bort stärkelsen på potatisen i ett durkslag, skaka av och torka med lite hushållspapper.
  3. Värm olja i en kastrull eller panna med höga kanter. Fritera/stek potatisen mjuk förslagsvis på 100-130 grader i 8-10 minuter. Häll av i durkslag och överbliven olja sparar, silar och har du till annat. Av potatis får oljan knappt smak - men blandar du i lök så smakar den bara lök sedan därför steker jag potatisen för sig först.
  4. Skala löken, dela och strimla den. Stek den mjuk på låg värme ca 10 minuter i en panna med lite olivolja. Den ska ej få färg.
  5. Blanda och vispa ihop ägg, salt och vitpeppar i en skål.
  6. Tillsätt och vänd i den stekta potatisen samt lökem i äggen. Mosa till ca 1/3 av potatisbitarna i smeten med en gaffel. Ställ omelettsmeten åt sidan under plastfil i 30 minuter. Hit kan omeletten förberedas och ha i kylen.
  7. Värm en liten stekpanna med nonstick-botten med en tsk olivolja i. Häll i omelettsmeten och vänd runt 2-3 gånger från botten.
  8. Stek omeletten ca 5 minuter på första sidan på medelvärme. Dags att vända: ta en tallrik och lägg över pannan med omeletten och vänd sedan allt på en gång så att omeletten hamnar på tallriken. Sätt tillbaka pannan på spisen och lägg i omeletten så att andra sidan får steka klart på medelvärme i 5 minuter till.
  9. Lägg upp omeletten på tallrik, fat eller skärbräda. Låt vila 20 minuter helst innan servering. Kan ätas ljummen nylagad eller så kan du ha den i kylen. Skär upp omeletten i förslagsvis åtta tårtbitar till servering.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.