Svalkande sommardrinkar och cocktails

En sommardrink kan vara allt från fördrink, drink efter maten till cocktail.

Bellini - en bubblande cocktail med prosecco smaksatt med persikolikör.
Bellini - en bubblande cocktail med prosecco smaksatt med persikolikör.

En sommardrink kan vara mycket enkel men ändå lyxig som champagnecocktailen Bellini.

Enklast men lyxigast är kanske en Bellini - en champagnecocktail med persikolikör.

En av de vanligaste sommardrinkarna är kanske annars sangria. Ursprungligen från Spanien serveras sangria över hela världen. Receptet varierar stort och otaliga varianter finns. Grunden är vin, vanligast är spanskt rött vin helst från Rioja. Vinet spetsas med brandy eller konjak, toppas med frukt och kyls med is. Vanligt är också att toppa med fruktsoda, mineralvatten eller Club soda.

En kanna läskande Sangria jag gjorde på en matkurs i Madrid.
En kanna läskande Sangria jag gjorde på en matkurs i Madrid.

Poängen med sangria är att du själv kan prova dig fram till din favoritmix med det rödvin, spritsorter, de frukter och mängd sötma du gillar.

Spritzer är som en mycket enkel sangria. Vin och mineralvatten. Vitt vin är kanske mest uppskattat. Fruktsoda ger en sötare spritzer. Cola och rödvin fungerar faktiskt också. Och kan vara kul att överraska gäster med.

Elegantare och mer exklusiv är en drink med mousserande vin som bas. Klassisk är Bellini med mosad persika toppad med champagne. Enklare variant är med persikolikör (välj gärna den mindre söta varianten Peachtree).

Annars blir vilken mindre söt likör som helst god i botten på ett champagneglas följt av mousserande. Tips är grön curaçao, jordgubb, mandarin, blåbär, äpple, apelsin, hjortron - ja, listan med goda likörer kan bli lång. Garnera med bär efter val av likör eller bara en skivad jordgubbe.

Krämigare och ännu mer svalkande blir drinkar mixade med is och bär. En klassiker är Margerita. Jordgubbar, is och sprit blir som sorbet och smakar mycket bra en varm sommarkväll.

En drink som blivit populär med limefruktens ökande tillgänglighet är Caipirinha. I den mosas skivor av färsk lime med florsocker efter smak. Med limejuice gör du en snabbvariant. Tillsammans med mörk rom och mynta blir du förflyttad till Cuba på momangen.

En härlig longdrink med tropiska smaker blir en blandning av rom, malibu, ananasjuice och päronsoda. En variant på Pina colada som jag kallar päron colada. Denna drink serveras i högt glas. Den något bleka färgen kompenseras med en välfylld cocktailpinne.

Alkoholfritt tips är att blanda olika juicer efter smak som tranbärsjuice, grapefruktjuice och äppeljuice. Skaka med is och garnera med limeklyfta eller cocktailpinne.

Till drickat är det gott med tilltugg. Blandade nötter kan du rosta med lite chilipulver och salt. Bananchips är också gott. Majschips med salsa och guacamole. Marinerade oliver med kärna uppskattas också av många. Du kan också baka oststänger av smördeg.

Sangria
En stor kanna klassisk spansk sommar med svalkande citrusfrukter och rött vin.

Spritzer
Servera två delar vitt vin och en del mineralvatten eller fruktsoda i ett vinglas. Garnera med en fjärdedels citron- eller limeskiva.

Aperol spritzer Aperol Spritzer är en läskande god Italiensk fördrink eller aperitif med Prosecco mousserande vin, Aperol och sodavatten.

Aperol spritzer
Aperol är en aperitif från Italien med kryddig, söt och aningen bitter smak av apelsin och örter. Här toppad med Prosecco är ett mousserande vin från Italien med fruktig ton och lätt sötma.

Bellini eller champagnecocktail
Enkelt och lyxigt med lite likör i botten och fyll sedan på med champagne, cava eller annat mousserande vin.

Frozen Margerita
Cirka en mixerkanna till 6 vin- eller låga glas

En mixer (blender)
1 liter jordgubbar
12 cl tequila eller ljus rom
8 cl apelsinlikör
6 cl citronjuice
Cirka en liter iskuber
Skölj och rensa jordgubbar. Lägg i mixerkanna tillsammans med sprit och citronsaft. Fyll upp till tre fjärdedelar med is och mixa någon minut till slät konsistens.

Klassisk Margarita
med tequila, triple sec eller cointreu och lime i cocktailglas med saltrand.

Caipirinha
En klassisk sommardrink med socker, limejuice, rom, färsk mynta och is. Serveras i ett lågt whiskeyglas eller liknande.

Sommardrink med gin och lime
Enkelt och uppfriskande blir gin och limejuice toppat med Schweppes Lemon.

Sommardrink En sommardrink med gin och limejuice toppad med Schweppes Lemon. Snabbt, enkelt och svalkande.

Gin och fläderciderbål
Iskall flädercider spetsad med gin och lite lime eller citron - gör en hel kanna eller skål och servera direkt med is.

Bål med fläder och vitt vin
Ett snällt bål för de flesta smaker med Riesling, fläderblomssaft, sodavatten och en twist av lime.
Alla receptfavoriters recept på bål hittar du här >>

Päron colada
En variant på Pina Colada fast man toppar med mousserande päronsoda så blir den extra törstsläckande.

Cocktailspett Cocktailspett med frukt att garnera cocktails med. Andra frukter som passar är stjärnfrukt, kiwi och physalis.

Cocktailpinnar med färsk frukt
Att garnera riktigt festliga cocktails med. Gott och nyttigt. Ta vilka frukter du gillar - ananas, mango, melon, jordgubbar passar bar.
Träspett (små grillspett)
Färsk ananas
Jordgubbar
Galiamelon
Klipp spetten på mitten så att de är runt 12 centimeter långa. Skär ananas och galiamelon i cirka tre centimeter små trianglar. Dela stora jordgubbar. Blanda tre till fem bitar på spett. Kan göras i förväg och förvaras i kylen.

Oststänger eller smördegspinnar
Goda som tilltugg till drinken. Kan bakas i förväg och värmas till servering.

Alkoholfria drinkar, drinkar utan alkohol
Blanda olika juicer med soda och/eller läsk. Prova kaffesmaksättare med grädde och is. Amé säljs på flaska i röd, rosé och vit variant. Frisk och god smak med örtextrakt. Behöver inte blandas.

Alla Receptfavoriters drinkar och cocktails hittar du här >>

Tilltugg till cocktails hittar du här >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.