Spenatbröd eller spenatbaguette

Introduktion och förberedelse

Spenatbröd eller spenatbaguette är goda, nyttiga och knapriga bröd smaksatta med färsk eller fryst hackad spenat.

Lättbakta då de ej knådas utan bara rörs ihop och sedan jäses in timme innan de formas till rustika bröd du bakar av.

Du kan använda fryst hackad spenat eller hel spenat eller ca 1 liter färsk spenat exempelvis en stor påse babyspenat.

Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter i degen.

Baka som baguette eller valfri form

Baka som valfri form av bröd, runda bröd eller likt baguetter som jag gjorde på bilden. De kan även tas ut och skäras som rustika frallor. Har du bakformar i trä så kan du lägga bröden i sådana med rejält med mjöl i formen. Vänd sedan upp på bakplåtspapper.

Med baksten

Knaprigast blir de om du har en baksten och bakar bröden på. Jag har en från Saltå Kvarn som jag värmer innan på ett galler och sedan lägger över bröden på med ett bakplåtspapper under.

Vegan variant

Du kan baka bröden med mjölkfritt margarin istället för smör, mandelmjölk eller havremjölk samt sirap istället för honung.

Tre rustika nybakta spenatbaguetter som får svalna på galler.
Tre rustika nybakta spenatbaguetter som får svalna på galler. Till vänster min baksten från Saltå Kvarn som ger extra knaprig yta på brödet. Men det går också bra att baka med en förvärmd vanlig ugnsplåt.

3 st spenatbröd eller spenatbaguetter

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 250 gram fryst spenat
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 14 dl vetemjöl, lantvetemjöl, vetemjöl special eller rågsikt

Tillagning

  1. Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
  2. Ta fram en stor bakbunke.
  3. Smula ner jästen.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt (iaf ej varmare för då dör jästen).
  6. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung och allt mjöl utom någon dl du spar till utbak.
  7. Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg.
  8. Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
  9. Dags att baka: Sätt ugnen på 250 grader. Har du en baksten så sätt in den i ugnen på ett galler direkt från början.
  10. Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl till en rund stor boll så att det kan delas i tre delar med en kniv.
  11. Forma varje del och snurra den till baguetteliknande bröd eller den form du vill baka.
  12. Lägg bröden försiktigt på bakplåtspapper på en plåt. Förvärm gärna plåten innan i ugnen. Eller använd en baksten som sagt.
  13. Grädda bröden på vanlig plåt. Eller ta ut bakstenen och dra över bakplåtspappret med bröden på den varma bakstenen.
  14. Grädda spenatbröden i ca 20 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg och är genombakta. Öppna luckan mot slutet en gång för att kolla bakningen och för att brödet ska bli lite knaprigt i ytan.
  15. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.5 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.