Spenatbröd eller spenatbaguette
Spenatbröd eller spenatbaguette är goda, nyttiga och knapriga bröd smaksatta med färsk eller fryst hackad spenat.
Lättbakta då de ej knådas utan bara rörs ihop och sedan jäses in timme innan de formas till rustika bröd du bakar av.
Du kan använda fryst hackad spenat eller hel spenat eller ca 1 liter färsk spenat exempelvis en stor påse babyspenat.
Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter i degen.
Tillagning
- Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
- Ta fram en stor bakbunke.
- Smula ner jästen.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt (iaf ej varmare för då dör jästen).
- Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung och allt mjöl utom någon dl du spar till utbak.
- Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg ca 5 minuter.
- Tillsätt spenaten och rör ut i degen.
- Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Har du en baksten så sätt in den i ugnen på ett galler så den blir varm.
- Dags att baka: Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl till en rund stor boll så att det kan delas i tre delar med en kniv.
- Forma varje del och snurra den till baguetteliknande bröd eller den form du vill baka.
- Lägg bröden försiktigt på bakplåtspapper på en plåt eller baksten. Förvärm gärna plåten innan i ugnen.
- Grädda spenatbröden i ca 20 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg och är genombakta. Öppna luckan mot slutet en gång för att kolla bakningen och för att brödet ska bli lite knaprigt i ytan.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Baka som baguette eller valfri form
Baka som valfri form av bröd, runda bröd eller likt baguetter som jag gjorde på bilden. De kan även tas ut och skäras som rustika frallor. Har du bakformar i trä så kan du lägga bröden i sådana med rejält med mjöl i formen. Vänd sedan upp på bakplåtspapper.
Med baksten
Knaprigast blir de om du har en baksten och bakar bröden på. Jag har en från Saltå Kvarn som jag värmer innan på ett galler och sedan lägger över bröden på med ett bakplåtspapper under.
Vegan variant
Du kan baka bröden med mjölkfritt margarin istället för smör, mandelmjölk eller havremjölk samt sirap istället för honung.
Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal