Spenatbröd eller spenatbaguette

Spenatbröd eller spenatbaguette. Ett gott knaprigt bröd smaksatt med hackad spenat.

Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter. Du kan använda fryst hackad eller hel spenat eller ca 1 liter färsk spenat ex. en stor påse babyspenat.

3 st spenatbaguetter

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 250 gram fryst spenat
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 14 dl vetemjöl, lantvetemjöl, vetemjöl special eller rågsikt

Tillagning

  1. Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
  2. Ta fram en stor bakbunke.
  3. Smula ner jästen.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt (iaf ej varmare för då dör jästen).
  6. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung och allt mjöl utom någon dl du spar till utbak.
  7. Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg.
  8. Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
  9. Dags att baka: Sätt ugnen på 250 grader. Sätt ev. in baksten i ugnen i botten så att den blir varm från början.
  10. Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl så att det kan delas i tre delar med en kniv.
  11. Forma varje del och snurra den till baguetteliknande bröd.
  12. Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt.
  13. Grädda bröden på vanlig plåt eller dra över bakplåtspappret med bröden på den varma bakstenen (som du nu tagit ur ugnen).
  14. Grädda spenatbröden i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Det gör inget utan tvärtom är det bara bra att öppna luckan lite mot slutet för att kolla bakningen och då blir bröden knaprigare i ytan.
  15. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer