Spenatbröd eller spenatbaguette

Spenatbröd eller spenatbaguette är goda, nyttiga och knapriga bröd smaksatta med färsk eller fryst hackad spenat.

Lättbakta då de ej knådas utan bara rörs ihop och sedan jäses in timme innan de formas till rustika bröd du bakar av.

Du kan använda fryst hackad spenat eller hel spenat eller ca 1 liter färsk spenat exempelvis en stor påse babyspenat.

Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter i degen.

3 st spenatbröd eller spenatbaguetter

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 250 gram fryst spenat eller en stor påse ca 65 gram färsk babyspenat
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 50 gram jäst, 1 pkt
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 14 dl vetemjöl, lantvetemjöl, vetemjöl special eller rågsikt

Tillagning

  1. Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
  2. Ta fram en stor bakbunke.
  3. Smula ner jästen.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt (iaf ej varmare för då dör jästen).
  6. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung och allt mjöl utom någon dl du spar till utbak.
  7. Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg ca 5 minuter.
  8. Tillsätt spenaten och rör ut i degen.
  9. Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
  10. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Har du en baksten så sätt in den i ugnen på ett galler så den blir varm.
  11. Dags att baka: Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl till en rund stor boll så att det kan delas i tre delar med en kniv.
  12. Forma varje del och snurra den till baguetteliknande bröd eller den form du vill baka.
  13. Lägg bröden försiktigt på bakplåtspapper på en plåt eller baksten. Förvärm gärna plåten innan i ugnen.
  14. Grädda spenatbröden i ca 20 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg och är genombakta. Öppna luckan mot slutet en gång för att kolla bakningen och för att brödet ska bli lite knaprigt i ytan.
  15. Ta ut och låt svalna på galler.
Den jästa degen på bakbricka
Stjälp upp den kladdiga jästa degen på bakbricka med mjöl under.
Degen vänds ihop med mjöl
Vänd upp degen mot mitten med lite mjöl så att du får en stor rund boll. Den behöver ej knådas.
Degen delas i tre delar
Dela degen i tre delar.
Degen formas till baguetter eller valfritt bröd
Forma varje degbit till rustika baguetter genom att vrida till och snurra ihop degen till längder. Eller forma de bröd du vill.
Spenatbaguetter redo att gräddas
Tre rustika spenatbaguetter redo att gräddas - gärna på en baksten men vanlig plåt går också bra. Förvärm innan.

Baka som baguette eller valfri form

Baka som valfri form av bröd, runda bröd eller likt baguetter som jag gjorde på bilden. De kan även tas ut och skäras som rustika frallor. Har du bakformar i trä så kan du lägga bröden i sådana med rejält med mjöl i formen. Vänd sedan upp på bakplåtspapper.

Med baksten

Knaprigast blir de om du har en baksten och bakar bröden på. Jag har en från Saltå Kvarn som jag värmer innan på ett galler och sedan lägger över bröden på med ett bakplåtspapper under.

Vegan variant

Du kan baka bröden med mjölkfritt margarin istället för smör, mandelmjölk eller havremjölk samt sirap istället för honung.

Tre rustika nybakta spenatbaguetter som får svalna på galler.
Tre rustika nybakta spenatbaguetter som får svalna på galler. Till vänster min baksten från Saltå Kvarn som ger extra knaprig yta på brödet. Men det går också bra att baka med en förvärmd vanlig ugnsplåt.

E-mail
Medel: 4.3 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-23