Spenatbröd eller spenatbaguette

Spenatbröd eller spenatbaguette är goda, nyttiga och knapriga bröd smaksatta med färsk eller fryst hackad spenat.

Baka som valfri form av bröd, runda bröd i brödform eller likt baguetter. De passar även som frallor.

Du kan använda fryst hackad spenat eller hel spenat eller ca 1 liter färsk spenat exempelvis en stor påse babyspenat.

Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter.

3 st spenatbröd eller spenatbaguetter

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 250 gram fryst spenat
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 14 dl vetemjöl, lantvetemjöl, vetemjöl special eller rågsikt

Tillagning

  1. Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
  2. Ta fram en stor bakbunke.
  3. Smula ner jästen.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt (iaf ej varmare för då dör jästen).
  6. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung och allt mjöl utom någon dl du spar till utbak.
  7. Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg.
  8. Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
  9. Dags att baka: Sätt ugnen på 250 grader. Sätt ev. in baksten i ugnen i botten så att den blir varm från början.
  10. Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl så att det kan delas i tre delar med en kniv.
  11. Forma varje del och snurra den till baguetteliknande bröd.
  12. Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt.
  13. Grädda bröden på vanlig plåt eller dra över bakplåtspappret med bröden på den varma bakstenen (som du nu tagit ur ugnen).
  14. Grädda spenatbröden i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Det gör inget utan tvärtom är det bara bra att öppna luckan lite mot slutet för att kolla bakningen och då blir bröden knaprigare i ytan.
  15. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.