Kräftlag

Gör egen kräftlag och sätt god smak på hemmafiskade eller köpta kräftor. En enkel kräftlag som sätter smak på kräftorna.

Räkna runt ett halvt kilo mellan 10-12 kräftor per portion. Eller så många du vet att ni äter.

Färska okokta levande kräftor sköljer du ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska vara sumpade minst över natten. Kolla så de lever genom att dra ut stjären och knacka dem på ovansidan - då ska de dra ihop sig.

Kräftor kan frysas i spadet om man vill förbereda och koka kräftor till ett senare tillfälle. Lägg över i frysburkar men fyll inte ändå upp så att isen har plats att expandera. Håller runt 6 månader.

Lagen passar också att koka 12-15 stycken havskräftor i.

Ny lag till kokta kräftor

Du kan ta tinade frysta kräftor och sätta smak på med ny kall lag. Det säljs också färska kräftor i lag som är kokta och pastöriserade - de kan serveras som de är om du gillar lagen. Gärna med extra krondill dock.

Vill du lägga in med egen ny lag så kokar du den enligt nedan - utan kräftorna då. Häll bort den gamla lagen. Lägg i en bunke och lägg på nya dillkronor. Häll över den nya lagen. Låt stå att dra över natten.

Tillbehör

Några vanliga klassiska tillbehör till kräftor är:

Att dricka till

Till kräftor passar kall öl - välj den du gillar. Ljus lagrad öl eller smakrik IPA är två förslag. Alkoholfri öl som Clausthaler Unfiltered är ett annat tips. Vidare passar snaps och nubbe till.

Kräftlag till 2 kg kräftor, ca 50 stycken

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 12 tim
 • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

 • 2 kilo färska kräftor
 • ca 20 dillkronor av krondill till kokning och cirka 10 dillkronor till servering, utan stjälkar
 • 2 flaskor porteröl
 • 2 dl salt
 • 4 tsk socker
 • 6 liter vatten

Tillagning

 1. Klipp eller skär bort stjälkarna så att du har dillkronorna kvar. Spara undan några till serveringen.
 2. Koka upp dillkronor, porter, salt, socker och vatten i en stor kastrull och låt koka 5-10 minuter. Ställ lagen åt sidan och låt svalna något.
 3. MED FÄRSKA LEVANDE KRÄFTOR: I en annan stor kastrull kokar du upp bara vatten. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna, förslagsvis fem i taget, börja med de största. Koka dem någon halvminut tills de skiftat färg till röda sedan för du över dem till den riktiga kräftlagen efter hand. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i lagen ytterligare 5 minuter samt skummar med en slev.
 4. Ta grytan med kräftorna från värmen och låt kräftorna svalna i lagen. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen. Lägg eventuellt över i en annan bunke.
 5. Se till att alla kräftor ligger under lagen. Låt stå övertäckta över natten att få smak och dra.
 6. När du lägger upp kräftorna till servering så garnerar du med fina dillkronor.
 7. MED KOKTA KRÄFTOR: Häll bort lagen som kräftorna legat i när du köpte dem. Smaka på en klo hur salta kräftorna är. Är de lagom salt så behöver du ej salta den nya lagen. Tycker du att det behövs mer salt så saltar du i lagen - mellan 1/2-1 dl salt. Koka lagen enligt ovan och låt den kallna helt. Lägg kräftorna i en bunke, lägg i några nya dillkronor och täck med den nya lagen och låt stå i kylen över natten att dra.
 8. SERVERING: Kräftorna serveras kalla. Ta upp dem ur lagen och lägg på fat och garnera med några nya fina dillkronor och servera med tillbehör du gillar.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer