Kräftlag

Introduktion och förberedelse

Gör egen kräftlag och sätt god smak på hemmafiskade eller köpta kräftor. En enkel kräftlag som sätter smak på kräftorna.

Portionsberäkning

Räkna runt ett halvt kilo mellan 10-12 kräftor per portion. Eller så många du vet att ni äter.

Tips

 • Färska okokta levande kräftor sköljer du ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska vara sumpade minst över natten. Kolla så de lever genom att dra ut stjären och knacka dem på ovansidan - då ska de dra ihop sig.
 • Kräftor kan frysas i spadet om man vill förbereda och koka kräftor till ett senare tillfälle. Lägg över i frysburkar men fyll inte ändå upp så att isen har plats att expandera. Håller runt 6 månader.

Med havskräftor

Lagen passar också att koka 12-15 stycken havskräftor i.

Med extra kryddning

Tillsätt 1 msk kummin, 1 msk anis samt 1 msk fänkål när du kokar lagen för extra smakrik kräftlag.

Ny lag till frysta kräftor

Du kan ta färdigkokta och tinade frysta kräftor och sätta ny smak på med egen kräftlag.

Häll bort den gamla lagen och koka ny lag enligt nedan recept - utan kräftorna då. Lägg i en bunke och lägg på nya dillkronor. Häll över den nya lagen som ska vara kall. Låt stå att dra över natten.

Det säljs också färska kokta kräftor i lag - de kan serveras som de är om du gillar lagen eller lägg in i hemkokt lag igen. Gärna med extra krondill dock.

Tillbehör

Några vanliga klassiska tillbehör till kräftor är:

Att dricka till

Till kräftor passar kall öl - välj den du gillar. Ljus lagrad öl eller smakrik IPA är två förslag. Alkoholfri öl som Clausthaler Unfiltered är ett annat tips. Vidare passar snaps och nubbe till.

Kräftlag till 2 kg kräftor, ca 50 stycken

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 12 tim
 • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

 • 2 kilo färska kräftor
 • ca 20 dillkronor av krondill till kokning och cirka 10 dillkronor till servering, utan stjälkar
 • 2 flaskor porteröl
 • 2 dl salt
 • 4 tsk socker
 • 6 liter vatten

Tillagning

 1. Klipp eller skär bort stjälkarna så att du har dillkronorna kvar. Spara undan några till serveringen.
 2. Koka upp dillkronor, porter, salt, socker och vatten i en stor kastrull och låt koka 5-10 minuter. Ställ lagen åt sidan och låt svalna något.
 3. MED FÄRSKA LEVANDE KRÄFTOR: I en annan stor kastrull kokar du upp bara vatten. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna, förslagsvis fem i taget, börja med de största. Koka dem någon halvminut tills de skiftat färg till röda sedan för du över dem till den riktiga kräftlagen efter hand. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i lagen ytterligare 5 minuter samt skummar med en slev.
 4. Ta grytan med kräftorna från värmen och låt kräftorna svalna i lagen. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen. Lägg eventuellt över i en annan bunke.
 5. Se till att alla kräftor ligger under lagen. Låt stå övertäckta över natten att få smak och dra.
 6. När du lägger upp kräftorna till servering så garnerar du med fina dillkronor.
 7. MED KOKTA KRÄFTOR: Häll bort lagen som kräftorna legat i när du köpte dem. Smaka på en klo hur salta kräftorna är. Är de lagom salt så behöver du ej salta den nya lagen. Tycker du att det behövs mer salt så saltar du i lagen - mellan 1/2-1 dl salt. Koka lagen enligt ovan och låt den kallna helt. Lägg kräftorna i en bunke, lägg i några nya dillkronor och täck med den nya lagen och låt stå i kylen över natten att dra.
 8. SERVERING: Kräftorna serveras kalla. Ta upp dem ur lagen och lägg på fat och garnera med några nya fina dillkronor och servera med tillbehör du gillar.
E-mail
Medel: 3.9 (43 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 7 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-06