Räkfond av skal
Koka din egen räkfond av räkskal. Spara räkskalen och koka en god fond till sås, räkrisotto eller soppa.
Det räcker med enbart räkskalen men grönsaker som morötter och gul lök ger god extra smak.
De skalade räkorna använder du såklart till den rätt du tänkt laga. Räkskalen som blir över kokar du denna fond på.
Tillagning
- Skala räkorna. Lägg de skalade räkorna i en skål och täck över samt sätt i kylen tills dess du ska använda dem. Spara skalen i en skål. Du kan ha med huvud och rom.
- Skala och tärna morot samt lök.
- Värm olivolja i en kastrull med tjock botten. Tillsätt och fräs runt morot, lök och räkskal i 3-4 minuter.
- Tillsätt vatten och koka med eller utan lock i 10 minuter.
- Sila av skalen och ta vara på räkfonden som är klar att användas till sås, stuvning eller soppa med mera.
- Hur smakrik fonden blir kan variera. Man kan justera smaken efter tycke genom att reducera mer om man önskar mer smakrik fond eller späda något om man önskar en lättare smak. Förslagsvis hälften 2/3 räkfond och 1/3 vatten.
Tips
Det blir en rätt koncentrerad räkfond så du kan späda fonden med vatten efter smak när du använder den i maten. Använd så mycket du tycker du behöver för smakens skull. Förslagsvis hälften 2/3 räkfond och 1/3 vatten.
Kan förberedas
Räkfonden håller några dagar i kylen. Den kan även frysas in.
Varianter
- Vidare kan man ha någon dl torrt vitt vin eller någon msk torr vermouth.
- Andra grönsaker som passar att koka med räkskalen är en halv klyfta vitlök, en stjälk selleri, lite palsternacka, rotselleri eller purjolök.
- Lägg till skal av andra skaldjur som hummer, havskräftor, kräftor och/eller krabba så får du skaldjursfond.
Uppskattat näringsvärde per portion: 10 kcal