Cheesecake

Grundrecept på cheesecake du kan baka i ugnen eller röra ihop kall. Botten görs av Digestivekex och smör sedan antingen bakas cheesecake i ugnen med ägg i smeten eller så rörs smeten ihop kall med gelatin så den stelnar i kylen.

Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden i smeten. Hemgjord cheesecake kan varieras på många olika vis.

I portionsformar

Cheesecaken kan lagas och serveras i portionsformar som små skålar, glas eller muffinsformar av papper. Fint på buffé då man kan portionsberäkna mer korrekt samt att en hel cheesecake lätt ser lite trist ut när gäster börjat ta av den.

Fryst variant

En annan variant är att frysa cheesecaken. Baka en valfri cheesecake och frys in hel så håller den sig och blir god att servera tinad. Du kan tina den delvis och servera halvfryst eller helt tinad. Räkna några timmar i kylen innan servering. Smidigt om man vill förbereda cheesecake i god tid och några dagar till veckor innan.

Nobake eller obakta varianter

Bakade varianter

  • Cheesecake med lime - en mer lättbakad variant smaksatt med lime och vanilj som passar till dessert och buffé. Toppa med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär.
  • Chokladcheesecake - en tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex.
  • Upp och ner chokladcheesecake utan botten men med fin choklad. Variant med smulor på toppen.
  • Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
  • Citroncheesecake - tillsätt rivet skal av en citron. Servera med jordgubbssås, rabarberkompott eller färska bär som hallon och jordgubbar. Eller toppa med passionfruktsgelé.
  • Blåbärscheesecake - tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär i smeten. Du kan använda färska eller frysta bär. Garnera gärna med färska bär på toppen till servering.

Variera botten

Du kan byta ut Digestive-bottnen mot andra kex eller kakor som pepparkakor.

Tips till garnering:

Färska bär, skivad kiwi (obs använd ej kiwi på cheesecake med gelatin då det bryter ner gelatinet), fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär. Eller gör en passionfruktsgelé eller hallongelé.

Att dricka till

Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.

12 bitar cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • BOTTEN TILL CHEESECAKE: 75 gram smör
  • 20 Digestivekex
  • OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: 4 gelatinblad
  • 400 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 1 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: 120 g äggvita, cirka 4 st
  • 400 g cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
  • 80 g äggula, cirka 4 st
  • 150 g socker
  • 1 lime
  • 30 g vetemjöl eller 1,5 dl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. BOTTEN TILL CHEESECAKE: Sätt ugn på 175 grader. Det är dock valfritt att baka botten men blir lite godare.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp några cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker, vaniljsocker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp. Vill du ha bär som fyllning så kan du sprida ut en tredjedel av bären i kexbottnen.
  11. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen. Vill du ha smaksättning så vänd ner ex. bär. Bred ut fyllningen i formen. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst två timmar gärna över natten.
  12. BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: Sätt ugnen på 160 grader.
  13. Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
  14. Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
  15. Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
  16. Riv skal av lime.
  17. Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
  18. Vispa i en äggula i taget.
  19. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
  20. Tillsätt ev. smaksättning som bär, passionsfrukt eller hackad eller smält vit choklad.
  21. Blanda och vänd i den vispade äggvitan till en jämn smet.
  22. Häll smeten i formen.
  23. Baka i cirka 50 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
  24. Låt stå på eftervärme 15 minuter.
  25. Ta ut cheesecaken och kyl.
  26. SERVERA: Servera cheesecake som den är eller med färska bär, sylt på trädgårdsbär eller fruktkött från några passionsfrukter.
  27. Garnera din cheesecake med förslagsvis färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept