Trippel ostpaj
Trippel ostpaj med tre sorters ost. En paj med lagrad Västerbottenost, fetaost och parmesan.
Du behöver 1 pajform ca 24-26 cm diameter.
Tillagning
- Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt ett krm salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 20 minuter. Inslagen i plast håller den sig pajdegen i kylen i flera dagar.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
- Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg (cirka 5-10 minuter).
- Kläck ett ägg i en skål och vispa samman. Pensla den varma pajdegen med lite vispat ägg så håller sig skalet tätt frasigt.
- Smula eller hacka sönder fetaost och riv de andra ostarna grovt. Blanda osten med grädde och ägg i en skål. Smaka av med vitpeppar och riven muskot. Häll ost och äggblandningen i pajformen.
- Grädda ostpajen tills all äggstanning stelnat.
- Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den. Grädda ostpajen i cirka 30-40 minuter.
- Pajen sätter sig - stelnar lite mer sedan när den kallnar.
Serveringsförslag
- God till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
- Passar även som lätt lunch eller middag. Eller till förrätt.
- Gott med en grönsallad och Dijondressing till.
- Extra festlig blir pajen om du garnerar den med goda precis innan servering. Förslagsvis med klickar av gräddfil eller crème fraiche - tänk en klick på varje tänkt bit paj; samt bitar av sill som löksill eller matjessill till midsommar; skalade räkor till påsk och jul; kräftstjärtar till kräftkalaset samt dillkvistar eller hackad dill eller gräslök.
Varianter
- Du kan även ta annan ost efter tillgång eller tycke.
- Några förslag är ädelost som Gorgonzola, Roquefort, Stilton, Kvibille, Saint Aigur; eller annan lagrad ost som emmenthaler, gruyere, raclette-ost, cheddar, prästost eller liknande.
- Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.
Uppskattat näringsvärde per portion: 548 kcal