Trippel ostpaj

Introduktion och förberedelse

Trippel ostpaj med tre sorters ost. En paj med lagrad Västerbottenost, fetaost och parmesan.

Du behöver 1 pajform ca 24-26 cm diameter.

Serveringsförslag

  • God till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
  • Gott med en grönsallad och Dijondressing till.
  • Extra festlig blir pajen om du garnerar den med goda precis innan servering. Förslagsvis med klickar av gräddfil eller crème fraiche - tänk en klick på varje tänkt bit paj; samt bitar av sill som löksill eller matjessill till midsommar; skalade räkor till påsk och jul; kräftstjärtar till kräftkalaset samt dillkvistar eller hackad dill eller gräslök.

Varianter

Du kan även ta annan ost efter tillgång eller tycke.

Några förslag är ädelost som Gorgonzola, Roquefort, Stilton, Kvibille, Saint Aigur; eller annan lagrad ost som emmenthaler, gruyere, raclette-ost, cheddar, prästost eller liknande.

Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.

6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram fetaost
  • 150 gram lagrad ost som Västerbotten, Grevé eller Cheddar
  • 100 gram Parmesan eller Grana padano
  • 3 ägg, medium storlek
  • 3 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt (valfritt)

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt ett krm salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 20 minuter. Inslagen i plast håller den sig pajdegen i kylen i flera dagar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  3. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg (cirka 5-10 minuter).
  4. Kläck ett ägg i en skål och vispa samman. Pensla den varma pajdegen med lite vispat ägg så håller sig skalet tätt frasigt.
  5. Smula eller hacka sönder fetaost och riv de andra ostarna grovt. Blanda osten med grädde och ägg i en skål. Smaka av med vitpeppar och riven muskot. Häll ost och äggblandningen i pajformen.
  6. Grädda ostpajen tills all äggstanning stelnat.
  7. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den. Grädda ostpajen i cirka 30-40 minuter.
  8. Pajen sätter sig - stelnar lite mer sedan när den kallnar.
E-mail
Medel: 3.9 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 548 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-18