Trippel ostpaj

Introduktion och förberedelse

Trippel ostpaj med tre sorters ost. En paj med lagrad Västerbottenost, fetaost och parmesan. God till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.

Du kan även ta annan ost efter tillgång eller tycke. Några förslag är ädelost som Gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur; lagrad ost som emmenthaler, cheddar, prästost eller liknande.

Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter. Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.

Gott med en grönsallad och Dijondressing till.

5 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g fetaost
  • 150 g lagrad ost som Västerbotten, Grevé eller Cheddar
  • 100 g Parmesan eller Grano padano
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt ett krm salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 20 minuter. Inslagen i plast håller den sig pajdegen i kylen i flera dagar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  3. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg (cirka 5-10 minuter).
  4. Kläck ett ägg i en skål och vispa samman. Pensla den varma pajdegen med lite vispat ägg så håller sig skalet tätt frasigt.
  5. Smula eller hacka sönder fetaost och riv de andra ostarna grovt. Blanda osten med grädde och ägg i en skål. Smaka av med vitpeppar och riven muskot. Häll ost och äggblandningen i pajformen.
  6. Grädda ostpajen tills all äggstanning stelnat.
  7. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den. Grädda ostpajen i cirka 40 minuter.
  8. Pajen sätter sig - stelnar lite mer sedan när den kallnar.
E-mail
Medel: 3.8 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer